Kur riskine karşı YBA ürünlerine yoğun talep

0
48

Kurlardaki volatilitenin yüksek olması ve belirsizlikler nedeniyle bireysel ve kurumsal yatırımcıların yapılandırılmış borçlanma araçlarına (YBA) ilgisi artarken, Türkiye’nin lider yatırım bankacılığı hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co, DCD (dövize çevrilebilir mevduat) muadili YBA ihraçlarına devam ediyor.
 
Piyasadaki mevcut TL mevduat faiz oranının üzerinde getiri elde etmeyi hedefleyen, bu doğrultuda kurun düşmesi durumunda döviz almayı düşünen yatırımcılar için geliştirilen bono statüsündeki yapılandırılmış borçlanma aracı, ÜNLÜ Menkul tarafından 2 Mart 2017, Perşembe günü piyasaya sunulacak.
 
“Bir ay sonra kur, uygulama kurunun altında olursa dolar alırım” diyen yatırımcılara uygun olarak bu ürünü hazırladıklarını belirten ÜNLÜ Portföy Genel Müdürü Murat Gülkan “DCD muadili YBA, yatırımcının Türk Lirası anaparasını, belirli bir vadede belirlenen bir kurdan (uygulama kuru) dolara çevirme hakkını karşı tarafa satarak, karşılığında ilave getiri elde ettiği bir işlem olma özelliği taşıyor. USD/TRY kurunun vade tarihinde uygulama kurunun üstünde olacağını düşünen bir TL yatırımcısı, bu YBA’yı alarak ilave gelir elde edebilir. Böylece yatırımcı hem kur riskinden hem anaparasının erimesinden kendini korumuş olur” dedi.
 
Bu ürünlere yatırım yapabilmek için mevduat alt limitinin 100 bin TL olduğunu belirten Murat Gülkan, talebin ağırlıklı bireysel yatırımcılardan geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Son haftalarda kurumsal yatırımcılardan da ilgi gözleniyor. Özellikle kurlardaki volatilitenin artması ve belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle yapılandırılmış borçlanma araçlarına olan talep yüksek. Şu an kurun düşme trendinde olması nedeniyle bu tip ürünlere yatırım için en iyi zaman.”

TL mevduat faizinin üzerinde getiri imkanı
ÜNLÜ Menkul’ün 35 gün vadeli örnek getiri hesaplamasına göre; mevduat sahibi TL pozisyonundaysa ve TL mevduat faiz oranının üzerinde getiri elde etmeyi düşünüyorsa, spot kur 3,6080 olarak alınıp
vade sonunda da uygulama kuru olan 3,54’ün altına inmez ve bu rakamın üzerinde kalırsa, yıllık brüt % 15,54 kazanacak. Mevduat karşılığı getirisi % 16,46 olacak ve anaparası ise TL olarak ödenecek.

Kur, vade sonunda 3,54’ün altında bir kapanış yaparsa yatırımcı yıllık brüt yüzde 15,54 kazanıp orijinal yatırım tutarı 3,54 kurundan dolara, daha sonra da spot kurdan TL’ye çevrilmiş gibi ödenecek.*
 
* Vade sonu kuru TSİ 15:00 Reuters usdtry kuru kabul edilir.