Küçük Arkadaşım Projesi binlerce çocuğu sevindirdi

0
65

Küçük Arkadaşım’a Bir Kalem Bir Silgi projesi ile binlerce çocuğun yüzünü güldürmeyi başaran Yusuf Erol projenin detaylarını ve ilerki dönem için sosyal yardım projeleri konusundaki hedeflerini fortuneturkey.com’a anlattı.

Çocukluk yıllarından bu yana bi’ baltaya sap olamamış ve üstüne üstlük hep o baltanın oyunlarına gelmiş, eşitlik ve emekten yana ve halen mutlu olmayı başarabilen biri olarak kendini tanımlayan Erol, çocukluk yıllarında kısıtlı yaşamak zorunda kalmasından ötürü bugünün çocuklarına ellerinde olmayan imkanları ve eşitliği kazandırmaya çalışıyor.

‘Küçük Arkadaşım’a Bir Kalem Bir Silgi Projesi’ nasıl doğdu? Neden böyle bir proje başlatma gereği duydunuz?
Öncelikle şunu belirmek istiyorum ki;  “Bu bir yardım projesi değil çocukları sevindirme projesidir.”
  
Aslında çok uzun bir hikâyemiz var. Ama biz hikayemizi şu satıra sığdırmayı tercih ediyoruz;
 
“Neden mi?
Unutamadım o yüzden…
Kalemimi serçe parmağımın boyu kadar kullanmayı,
Silgimi dişlerimle koparıp arkadaşımla paylaşmayı,
Umutlarımı,
Yaşam şartlarımı
Unutmadım o yüzden”
 
Projenin geleceği ile ilgili hedefler neler? 
Gönüllüler olarak çok fazla hedeflermiz, projemiz ve hayallerimiz var. Mesela “Küçük Arkadaşım Atölyesi”. Bir kafe düşünün çay, kahve, kurabiyeler falan. Her gelen misafire küçük bir not ile birlikte uçurtma yaptırmak. Gönüllüler ile birlikte her sene bir okul boyamak gibi.
 
Tasarımı ve planlaması tamamlanmış fakat depo ve lojistik konusunda destekçi bulamadığımız için bekleyen projelerimiz var; Küçük Arkadaşım “Bir Uçurtma Bir Balon”, Küçük Arkadaşım “Bir Şiir Bir Hikâye”, Küçük Arkadaşım “Bir Bot Bir Mont” gibi.
 
Bilindiği üzere proje bir kaç arkadaş tarafından yürütülmekte. Küçük Arkadaşım tamamen gönüllülük esaslarına dayanıyor. Hepimiz bir yerlerde çalışmakta ve aynı zamanda gönüllü olarak elimizden geleni yapmaktayız. Zaman ve yer sıkıntımız var, küçük arkadaşım gönüllülerinden maddi olarak birşey almadan, dernekleşme süreci nasıl tamamlanır ile ilgili araştırmalar yapıyoruz.
 
Projemiz 3. yılında ve her yıl daha da büyüyoruz. Bu büyüme ve ilgi bizlere çok büyük mutluluklar yaşatırken, problemler ve bununla birlikte korkularımız oldu. Öyle büyük korkularımız yok depo ve lojistik konusunu bu yıl içerisinde halletmeye çalışacağız. Tabii bu hedeflerimizi biraz geciktirecek.
 
Bunun gibi başka yardım projelerinde de yer alıyor musunuz? 
Çok duyurmamak ile birlikte bize gelen bazı talepleri Küçük Arkadaşım Gönüllü’leri grubumuz ile hallediyoruz. Asıl amacımız Küçük Arkadaşım tabiki ve planlanan projeler dışına çıkmadan doğru ve eksiksiz bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.
 
Proje süreciniz nasıl ilerledi? 
Aslında bu sene hedeflerimizin çok üstünde bir katılım gerçeleşti. “Bir Kalem Bir Silgi” diyerek çıktığımız bu

2015 Küçük Arkadaşım’a “Bir Kalem Bir Silgi” projesini sayılar ile anlatmak gerekirse;
1981 bağışçı gönderim yapmıştır. (Kampanyaya zarf içeriği gönderen firma ve kişi sayısı)
Bağışçılarımız tarafından gönderilen tüm ders araç gereçleri ile 17.689 adet zarf hazırlanmıştır.
600 adedi Çanakkale’ye düzenlediğimiz ziyaret ile 4 okulda,
1200 adedi ise İstanbul’daki ziyaretimizde 2 okulda dağıtılmıştır.
6’sı öğretmen, 24’ü anaokulu kolisi olmak üzere toplam 343 koli gönderimi yapılmıştır.
Türkiye genelinde 24 farklı ilde, toplamda ise 72 okula gönderim yapılmıştır.
14 Gönüllü Çalışma Günü düzenlenerek, gönüllüler ile birlikte zarflama ve kolileme yapılmıştır.
57 gönüllü arkadaşımız gönüllü çalışmalarına katılarak zarflama ve paketleme çalışmasında aramızda bulunmuştur.
57 gönüllü arkadaşımız için Küçük Arkadaşım Projesi adına Tema Vakfı aracılığı ile fidan diktirilmiştir.

yolda birçok arkadaşımızı mutlu eden sonuçlar aldık. 1. senemizde 1978 adet, 2. senemizde 3543 adet, 3. senemizde 17.689 adet zarf göndererek küçük arkadaşlarımızı mutlu etmeye çabaladık.
 
Öncelikle kampanya tarihleri belirleniyor, destekçiler ile anlaşmalar yapılıyor, afiş tasarımları tamamlanıyor. Sosyal medya üzerinden paylaşımlar yaparak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.
Tüm organizasyon Gönüllü Çalışanlar, Bağışçılar ve Köy Okulları olarak 3’e ayrılıyor;
 
Bağışçılar; kampanyada belirtilen zarfları hazırlayıp, paylaşılan adrese gönderiyorlar. Gönüllü Çalışanlar; Facebook sayfamızdan yayınladığımız Gönüllü Çalışma günlerimize katılabiliyor.
Bu çalışmada zarf, zarf yenileme, mektup ve/veya notlar okunarak onaylama süreci ve kolileme çalışmasında yardımcı olabiliyor. Köy okulları; bu okullarda görev yapan öğretmen arkadaşlarımız bizimle iletişime geçerek gerekli bilgilerini paylaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı sitesinden bu bilgiler kontrol edilerek onay sürecine alınıyor. Onay süreci tamamlandıktan sonra kargo gönderim işlemlerine geçiliyor. Kargo ulaştıktan sonra öğretmenlerden zarflar dağıtılırken küçük arkadaşlarımızın fotoğraflarını göndermelerini istiyoruz. Geçen senelerde köy okullarında görev yapmış ve zarf gönderdiğimiz okullardaki öğretmen arkadaşlarımızdan başka bir köy okulu önermesini ya da takipçilerimizin tanıdığı öğretmenlerin bizimle iletişime geçerek kampanyadan yararlanmasını sağlıyoruz.
 
Kargolar okullara ulaştıktan sonra zarfları öğretmen arkadaşlarımız ile görüşüyoruz onlardan karşılaştıkları tepkileri öğrenmeye çalışıyoruz. Zarflardan çok içindeki bağışçı mektuplarının çocukları daha çok mutlu ettiğini öğreniyoruz, tüm yorgunlukları eleştirileri bir anda unutturuyor.
 
Desteği ve duyarlılığı ile bu mutluluğa ortak olmak isteyen herkesi bu projeye bekliyoruz.
 
Zarflar nasıl dağıtıldı? Dağıtım sırasında yaşadığınız enteresan hikâyeler oldu mu?

14 Gönüllü Çalışma Günü düzenlenerek, çalışmalara katılan 57 gönüllü arkadaşımız ile birlikte zarflama ve kolileme yapıldı.
 
600 adedi Çanakkale’ye 10 gönüllü arkadaşımız ile düzenlediğimiz ziyarette  4 okul’a,
1200 adedi İstanbul’a 12 gönüllü arkadaşımız ile düzenlediğimiz ziyaretimizde 2 okul’a elden dağıtım yaptığımızda çocukların gülen gözleri ile tanışmamız, proje sırasında en güzel hikayemizdi.
 
Geri kalanlar ise kargo ile okullarımızda gönderildi.
 
Proje gereken ilgiyi gördü mü?
2015 Küçük Arkadaşım’a “Bir Kalem Bir Silgi” projesine 1981 bağışçı gönderim yaptı.
Bağışçılarımız tarafından gönderilen tüm ders araç-gereçleri ile 17.689 adet zarf hazırlandı.
Türkiye genelinde 24 ilde, 72 okula gönderim yapıldı.
14 Gönüllü Çalışma Günü düzenlenerek, çalışmalara katılan 57 gönüllü arkadaşımız ile birlikte zarflama ve kolileme yapıldı.