​Krugman: Yunanistan Euro’dan çıkmalı

    0
    37

    Nobel iktisat ödüllü ekonomist Paul Krugman, New York Times için kaleme aldığı köşe yazısında, Yunanistan’ın herhangi bir faydası görülmeyen kemer sıkma döngüsünü sonlandırmak için Euro Bölgesi’nden çıkması gerektiğini söyledi.

    Bloomberg HT’nin haberine göre, Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Krugman, normal şartlarda Yunanistan’ın son yıllarda uyguladığı kemer sıkma politikalarının bütçe fazlasına yol açması gerektiğini savundu. Bunun Yunan ekonomisinin aynı kemer sıkma tedbirleri nedeniyle çökmesi sonucu gerçekleşmediğini belirten ekonomist, ülkenin euroyu kabul etmesinin de bu sorunlarda başrol oynadığını söyledi.

    Başarılı olan kemer sıkma tedbirlerinin genellikle para biriminde devalüasyon içerdiğini ve bu yolla ihracatta rekabeti artırdığını hatırlatan Krugman “Kanada 1990’da bunu yapmıştı. İzlanda’da da son dönemde bunu gördük” ifadelerini kullandı.

    Yunanistan’ın ortak para birimi nedeniyle bu imkanı kullanamadığını söyleyen Krugman’a göre, kreditörlerin Atina’dan son beş yıldaki tedbirlerin ayınısını uygulamasını istediğini ve bunun ülkeyi kısır döngüye götürmekten başka bir yardımı olmayacağını savundu.

    Krugman “Ülke hali hazırda beş yıl öncekinden kötü durumda ve sermaye kontrolleri ile bankalardaki durum, daha kötüsü olmayacağını gösteriyor” yorumlarında bulundu.

    Troyka teknokratlarının aslında makroekonomi konusunda bildikleri her şeyi göz ardı eden insanlar olduklarını söyleyen Krugman “Bu insanlar her aşamada yanıldılar. Yunanistan artık yapamayacağı düşünüleni yapmalı. Aksi takdirde sonsuz bir kemer sıkmayla karşılaşacak ve bu buhran sonlanmayacak” ifadelerini kullandı.