Koç Holding’ten 459 milyon liralık kar

0
86

Koç Holding, yılın ilk çeyreğinde 13,8 milyar TL konsolide ciro, 459 milyon TL ana ortaklık payları net dönem karı elde etti.
 
Koç Holding, ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Koç Holding, 2015 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 13,8 milyar TL gelir elde ederken, 459 milyon TL ana ortaklık payları net dönem karı gerçekleştirdi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, 2015 yılının ilk çeyreğinde Koç Topluluğu’nun faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü, yılın geri kalanında da büyük ölçekli yatırımlarının olumlu sonuçlarını almayı sürdüreceklerini kaydetti.
 
Tüpraş’ın, 3 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin tek seferde gerçekleşen en büyük yatırımı olan, Türkiye’nin cari açığını yılda 1 milyar dolar azaltacak Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde test üretim çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Çakıroğlu, “Diğer yandan, Tüpraş, yılın ilk çeyreğinde Akdeniz rafineri marjındaki olumlu gelişmeler ve artan talep paralelinde üretimini geçen yıla oranla yüzde 25 artırdı. Yılın ilk çeyreğinde güçlü seyreden yurt içi ve yurt dışı otomotiv talebi, Koç Holding otomotiv şirketlerinin satışlarını da olumlu etkiledi” ifadelerini kullandı.
 
Çakıroğlu, Ford Otosan’ın iç pazar satış adetlerinin ürün gamının tamamlanması ile büyük bir sıçramayla geçen yıla göre yüzde 181 arttığını belirterek, Tofaş’ın iç satış adetlerindeki büyümenin ise yüzde 57 seviyesinde olduğunu vurguladı.
 
Diğer taraftan ocak-mart döneminde, Avrupa ticari araç pazarının yıllık yüzde 14 büyümesinin ihracat adetlerini de olumlu etkilediğini belirten Çakıroğlu, “Ford Otosan’ın ihracatı yüzde 64, Tofaş’ınki ise yüzde 19 arttı. Arçelik, yurt içi satış gelirlerini 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 14,5 artırırken, Avrupa’da pazar payını güçlendirmeye devam etti. Yapı Kredi’nin büyüme stratejisine paralel olarak yatırımları birinci çeyrekte de devam ederken, şube sayısı 5 yeni açılış ile 1.007’ye ulaştı” ifadelerini kullandı.

“ULUSLARARASI ARENADA REKABET GÜCÜMÜZÜ YÜKSELTMEYE GAYRET EDİYORUZ”
Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun, temkinli bir yaklaşımla risk yönetimine ağırlık verirken, sürdürülebilir büyüme stratejisini sürdürdüğünü, inovasyon ve Ar-Ge odaklı çalışmalara odaklanmaya devam ettiğini kaydetti.
 
2014 yılı Türk Patent Ödülleri’nde ilk 5 şirket  sıralamasında Arçelik, Ford Otosan ve Otokar şirketleri yer alırken, En Çok Uluslararası Patent Başvurusu Yapan Şirket ödülünü de Arçelik’in aldığını hatırlatan Çakıroğlu, şöyle devam etti:
 
“Teknolojik gelişmelerin dünya düzenini şekillendirdiği günümüzde, inovasyon odaklı her yatırımın Koç Topluluğu’nun öncü rolünü pekiştireceğine ve ülkemizin geleceğinin şekillenmesine önemli bir katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Bu inançla faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde teknoloji ve inovasyona öncelik vererek, hem ülkemiz hem de uluslararası arenada rekabet gücümüzü yükseltmeye gayret ediyoruz. Yaklaşık yüzde 10’luk bir pay ile ülkemizin özel sektörde en çok Ar-Ge harcaması yapan grubuyuz. Geçtiğimiz günlerde açılışını gerçekleştirdiğimiz Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi de Türkiye’nin tek çatı altındaki en büyük Ar-Ge merkezi olma unvanını gururla alırken, Topluluğumuzun bu alandaki gücüne güç kattı.”
 
Koç Holding’in sponsorluğunda gerçekleşen Türkiye Koç Fest Üniversite Spor Oyunları’nın 2015 maratonunda 185 üniversiteden 22 bin sporcunun 46 branşta mücadele ettiğini de aktaran Çakıroğlu, 18 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Koç Fest’in, bu yıl 10. yaşını kutladığını belirtti.
 
Çakıroğlu, Koç Fest’in, Türkiye’nin en büyük gençlik ve spor festivali olmasının yanında, üniversite spor oyunlarının ana sponsorluğuyla önemli bir misyonu da üstlendiğini vurgulayarak, “Gittiği illere mini olimpiyat havasını taşıyor, yerel ekonomiyi canlandırıyor. Spora yatırımın topluma yatırım olduğuna inandığımızı her fırsatta vurguluyor, üniversiteli sporcularımızı desteklemeye devam ediyoruz” dedi.
 
Levent Çakıroğlu, Vehbi Koç Vakfı’nın Türkiye kalkınmasına destek olmak ve toplumun gelişimine katkıda bulunmak amacıyla eğitim, sağlık ve kültür alanlarında çalışmalarını sürdürdüğünü de vurguladı.
 
Birinci etabı tamamlanarak hizmete açılan Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşlarından Koç Üniversitesi Hastanesi’nin kendi alanında dünyadaki öncü projelerden biri olma ideali ile kurulduğunu belirten Çakıroğlu, “2014’ün eylül ayında tamamlanan bölümlere ilaveten, projenin 2016 yılı bahar döneminde bitirilmesi planlanan ikinci etabı ise onkoloji binasını ve ana hastanenin diğer iki bölümünü, Hemşirelik Yüksek Okulu’nu, İleri Eğitim ve Araştırma Merkezi ile öğretim üyesi lojmanlarını ve öğrenci yurtlarını kapsıyor. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin eğitim, uygulama ve araştırma hastanesi olan Koç Üniversitesi Hastanesi, 250 bin metrekarelik büyük bir sağlık kompleksinden oluşuyor” ifadelerini kullandı.