Koç Holding’den 2,4 milyar TL net dönem karı

0
27

Koç Holding, yılın 9 ayında 49,8 milyar TL konsolide ciro, 2,4 milyar TL ana ortaklık payı net dönem karı elde etti.

Holding açıklamasına göre, Koç Holding, 2016 yılının 9 ayında 49,8 milyar TL konsolide gelir elde ederek, bu dönemi 2,4 milyar TL ana ortaklık payı net dönem karı ile sonuçlandırdı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, ülke olarak zorlu bir dönemden geçildiğine vurgu yaparak, “Siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen başarısız darbe girişimi sonrası piyasalarda bir süre belirsizlik yaşansa da ülkemiz ekonomisi güçlü yapısı ile kısa sürede toparlandı ve şoklara karşı dirençli olduğunu gösterdi.” değerlendirmesinde bulundu.

S&P ve Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu indirdiği 3. çeyrekte finansal piyasaların genel itibarıyla baskı altında kalsa da tüketicinin ekonomiye duyduğu güvenin ağustos ve eylülde artış gösterdiğini dile getiren Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“Temmuz ve ağustosta yurt içi tüketim talebinde gözlenen yavaşlama, tüketici güvenindeki toparlanmanın da işaret ettiği gibi eylülden itibaren yeniden hız kazanmaya başladı. Bu noktada, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesi için ülke olarak yürüttüğümüz topyekun mücadelenin bir benzerini ekonomik alanda da sergileyebilirsek, Türkiye sadece bölgesinde değil, dünya ölçeğinde de ekonomik gücünü artıracaktır.”

“Şartlar ne olursa olsun yatırım yapmaya devam edeceğiz
Tüm bu gelişmelere karşın, yılın 9 ayında Koç Topluluğunun faaliyet ve yatırımlarını başarıyla sürdürdüğüne dikkati çeken Çakıroğlu, bu dönemde portföy yapıları, ihracat sonuçları ve risk yönetim politikaları ile ekonomideki dalgalanmalara karşın istikrarlı bir performans sergilediklerini belirtti. Çakıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Küresel stratejimizle yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Yılın 9 ayında 4,2 milyar TL’lik yatırım yaptık. Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody’s tarafından verilen yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notumuzu koruduk. Ülkemizin geleceğine olan inancımız ile gerçekleştirdiğimiz kombine yatırımlar son 5 yılda 30 milyar TL’ye ulaştı.

Aynı dönemde 24 bin kişiye ek istihdam sağladık ve çalışan sayımız 97 bine ulaştı. Yatırımlarımızın finansal sonuçlarımıza olumlu katkılarının haklı gururunu yaşıyoruz. 100. yılımıza doğru emin adımlarla ilerlerken, yurt içi ve yurt dışında itibarımızı artıracak projeleri hayata geçirmeyi sürdürecek, şartlar ne olursa olsun faaliyette bulunduğumuz tüm sektörlerde işlerimizi büyütmeye ve yeni ürünlere yatırım yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”

Koç Topluluğu şirketlerinin faaliyet gösterdikleri sektörlerde yılın 9 ayında büyümenin itici gücü olmayı sürdürdüğüne işaret eden Çakıroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu dönemde otomotiv sektöründeki ihracat artışı adet bazında yaklaşık yüzde 13 olarak gerçekleşirken, Tofaş 1 milyar dolarlık yatırımla geliştirdiği, fikri ve sınai haklarına sahip olduğu Egea ailesinin katkısıyla yurt dışı satış cirosunu yüzde 63 artırmayı başardı. Ülkemizin ihracat şampiyonu olan Ford Otosan, otomotiv sektöründeki yurt dışı satışların yaklaşık yüzde 24’ünü tek başına gerçekleştirirken, cirosunun da yaklaşık yüzde 69’unu ihracattan elde ediyor. Tofaş ve Ford Otosan’ın başarılı performansının da katkısıyla yılın 9 ayında otomotiv ihracatımız adet bazında yüzde 25 arttı.Türkiye otomotiv ihracatındaki payımız yüzde 43’ten yüzde 48’e, üretimdeki payımız yüzde 45’ten yüzde 49’a yükseldi.

Beyaz eşya sektöründe ise iç talep temmuzda daraldıktan sonra ağustosta toparlanmaya başladı. Yurt içi beyaz eşya satışları 2016 yılında rekor bir seviyeye ulaştı. Ayrıca bu dönemde özellikle Avrupa ekonomisinin olumlu seyri ile şirketlerin ihracat adetleri üretimlerini destekledi. Arçelik yılın 9 ayında iç pazarda sektörün üzerinde büyürken, yurt dışında da pazar payı kazanımlarına devam etti. Avrupa’da adet bazında ikinci sırada yer alan Beko, İngiltere’de pazar liderliğini sürdürdü. Arçelik, Pakistan’da satın aldığı, bu ülkenin lider beyaz eşya şirketi Dawlance’ın hisse devir işlemini tamamladı. Ayrıca, klima üretimi konusunda LG Electronics ile yaptığı ortaklığı 2023 yılına kadar uzattı. Böylelikle uluslararası yatırımları ile küresel pozisyonunu güçlendirmeyi sürdürüyor.”

“Tüpraş satış tonajını geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 8 artırdı”
Çakıroğlu, yılın 9 ayında zayıflayan uluslararası rafineri marjlarına karşın, Tüpraş’ın 3,2 milyar dolar yatırımla hayata geçen Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile tam kapasite üretim gerçekleştirdiğini vurguladı. Tüpraş’ın satış tonajını güçlü talebin de etkisiyle geçen yıla kıyasla yüzde 8 artırdığını ifade eden Çakıroğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Özellikle motorin satışlarında yüzde 15 artış gerçekleştiren Tüpraş, Türkiye motorin pazarındaki payını yüzde 48’e çıkardı. Güçlü iç talepten olumlu etkilenen diğer bir şirketimiz Opet oldu. Bu dönemde Opet, istasyon yatırımları ile büyümeye devam ederek karlılığını arttırdı. LPG pazarının lideri Aygaz Grubu ise, tüplü gazda yüzde 43’lük, otogazda ise yüzde 25’lik pazar payını korumayı başardı.

Bankacılık sektöründe Yapı Kredi, yılın 9 aylık döneminde karlılığında artış sağlarken, sermaye yeterliliğini güçlendirdi ve sağlam likiditesini korudu. Yapı Kredi’nin BDDK konsolide net karı yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 86’lık artışla 2 milyar 363 milyon TL olurken, ortalama maddi özkaynak karlılığı 540 baz puan artarak yüzde 14 seviyesine yükseldi. Bu dönemde banka, artan karlılık, sermayenin etkili kullanımı ve mart ayında ihraç edilen sermaye benzeri kredi sayesinde sermaye yeterlilik rasyosunu güçlendirdi. Ayrıca Yapı Kredi yılın 3. çeyreğinde proje finansmanı alanında başarılı çalışmalarına devam etti ve ülkemizin büyümesini sağlayacak altyapı projelerine finansman desteği sağladı.”