‘KOBİ’lere destek istihdamın artırılmasında önemli’

0
23

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, “G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı düzenlendi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, B20 ve L20’nin G20’de hak ettiği yeri bulmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, açıklanan ortak deklarasyonun da çok büyük bir başarı olduğunu ve G20 çalışmalarına bir katma değer sağladığını söyledi.

İş ve emek dünyasının G20 hükümetlerinden ne beklediği konusunda verdikleri mesajların çok açık olduğunu ifade eden Ryder, şunları kaydetti:
“B20 ve L20’nin sadece uluslararası anlamda değil, ulusal anlamda da birbiriyle nasıl etkileşim içinde olacağı konusu önemli. Yani iş yerlerinde, şirketlerde nasıl etkileşim içinde olacaklar, toplu sözleşmelerde, diyalogda, iş yerlerinde nasıl bir ortak çalışma, çaba gösterecekler? Ortak deklarasyonun da mesajı bu zaten. Beceri kazandırılması, gençlerin istihdamı, yatırım, altyapı konusunda KOBİ’lere verilecek destek, aktif emek piyasası politikaları, bütün bunlar büyümenin desteklenmesi, istihdamın artırılması için çok önemli.”
Emek, iş gücü ve iş dünyasının birlikte çalışarak iş yerlerinde, işletmelerde kapsayıcılığı hayat geçirmesi gerektiğini vurgulayan Ryder, açıklanan deklarasyonun da eyleme geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

İspanyol bankası BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez da büyümenin bütün ülkeler için tek hedef olmaması gerektiğini belirterek, KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması hedefinin de çok önemli olduğunu dile getirdi.

Çin Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı ve B20 Çin Şerpası Yu Ping ise B20’nin gelecek yıl Çin Dönem Başkanlığında yapılacağını hatırlatarak, “Türkiye başkanlığında bu yıl tartışılan pek çok konu Çin’de de tartışılamaya devam edecek” dedi.

G20’nin bazı alanlarda aktif rol oynamasını istediklerini dile getiren Yu Ping, ticaret ve yatırım işbirliğinin kurumsallaşmasının son derece acil ve önemli bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.