Kimya ihracatı ilk çeyrekte 3,7 milyar dolara ulaştı

0
32

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği’den (İKMİB)  yapılan yazılı açıklamaya göre, kimya sektörünün yılın ilk çeyreğindeki ihracatı 3 milyar 735 milyon dolar oldu. İKMİB verilerinde sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Almanya olarak sıralanırken, Mısır, İspanya, İtalya, İran, Azerbaycan-Nahcivan, İngiltere ve Rusya üst sıralarda yer aldı.
 
İlk çeyrekte İspanya’ya olan ihracat yüzde 57 oranında artışla 109 milyon dolardan 171 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde kimya ihracatının AB ülkelerinden aldığı pay ise yüzde 34 oldu. Alt sektörler bazında değerlendirildiğinde ilk üç ayda en fazla ihracatı, plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar ve yağlar, kauçuk ve kauçuk eşya yaptı.
 
Açıklamada yer alan bilgilere göre, 2015 yılı mart ayında 1 milyar 359 milyon dolarlık ihracatla hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü geride bırakan kimya sektörü, otomotivin ardından ikinci sırada yer aldı. Yüzde 110’luk artışla en fazla ihracat yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Irak ve Almanya ilk üçte yer alan ülkeler olarak sıralandı. Bu ülkeleri ise İspanya, Singapur, Mısır, ABD, İtalya, İngiltere ve İran takip etti. Mart ayı kimya ihracatının ilk 10’una giren sürpriz ülke ise geçtiğimizin yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 milyon ihracat artışı gösteren Singapur oldu. Ülkeye olan kimya ihracatı 2 milyon 872 milyon dolardan 48 milyon dolara yükseldi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimyanın tüm olumsuz gelişmelere rağmen mart ayında en fazla ihracat yapan ikinci sektör olduğunu belirterek, “Türkiye ihracatında düşüş maalesef devam ediyor. Parite etkisi ve dolar bazında yaşanan daralma bu düşüşte etkili. Avrupa’daki durgunluk, Orta Doğu’daki istikrarsızlık sürüyor. Diğer yandan kimyanın en önemli pazarlarından olan Rusya’ya olan ihracatımızda ilk çeyrekte yüzde 30’luk bir düşüş yaşandı. Yılın ilk üç ayında Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, İsrail, Suudi Arabistan ve Hollanda en fazla ihracat artışının yaşandığı ülkeler. Kaybettiğimiz pazarlarımız var ve bu kaybı ancak yeni ülkelerle kapatabiliriz. Toparlanma için birkaç aya daha ihtiyacımız olacak gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.