Kimya ihracatı ağustosta arttı

0
24

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, ağustos ayında kimya ihracatı geçen yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 0,51 artış ile 1 milyon 299 bin ton, değerde ise yüzde 1,93 yükselişle 1 milyar 212 milyon dolar oldu.

Birlik’ten yapılan açıklamaya göre, kimya sektörü, ağustos ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 212 milyon dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv ve hazır giyim sektörlerinin ardından üçüncülüğünü korudu.

Söz konusu ayda sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Irak, Almanya, Mısır, Yunanistan, İngiltere, ABD, İran, Fransa, İtalya ve Romanya oldu.

Sektörün ocak-ağustos dönemi ihracatına bakıldığında toplamda 9 milyar 210 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği görüldü. Bu dönemde kimya ihracatı miktar bazında yüzde 1,74, değer bazında ise yüzde 12,15 geriledi. Sekiz aydaki kimya ihracatında ilk 10 ülke, Almanya, Mısır, Irak, İran, İtalya, ABD, İngiltere, Hollanda, Yunanistan ve Suudi Arabistan olarak sıralandı.

Yılın sekiz aylık dönemindeki kimya ihracatı alt sektörler bazında değerlendirildiğinde, ihracatta ilk sırayı 3 milyar 271 milyon dolarla plastikler ve mamulleri alırken, plastikleri mineral yakıtlar ve yağlar ile kauçuk ve kauçuk eşya izledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, sektör olarak 2016’nın son aylarına odaklandıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Ağustos ayında ihracatta yaşanan artışta emtia ve petrol fiyatlarındaki stabilite etkili oldu. Ayrıca çevre ülkelerdeki sıkıntıların aşamalı olarak giderilmesi de ihracata olumlu yansıdı. Irak ve Mısır ile ilişkilerimizde iyileşme sürecindeyiz. Yine Rusya ile ilişkilerimizdeki normalleşme de yüzümüzü güldüren en önemli gelişmelerden biri. Türkiye ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek için Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz yurt dışı faaliyetlerin de ihracatımıza katkı sağladığını söyleyebiliriz.”

Akyüz, kimya ihracatçıları olarak 2016 yılının son aylarından umutlu olduklarını ifade ederek, ağustos ayı rakamlarının motivasyonu ile çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini bildirdi.
Yılın başından beri değer bazında ilk artışını ağustos ayında yakalayan sektör, ihracatın son çeyrekte ivme kazanmasını bekliyor.