Kartallar yüksek uçar

0
99

Yıllarca dört büyüklerin arasında altlarda görünen Kara Kartal, “Feda” sonrası yükselişe geçti. Beşiktaş, 2015 yılı 223 milyon TL olan net satış gelirlerini yaklaşık yüzde 83 oranında arttırarak, 2016’da 407 milyon TL’ye çıkardı. Yıllar önce mali sıkıntıya düşen, “Beşiktaş için sen de bir kibrit yak” sloganı ve taraftar desteğiyle ayağa kalkmış bir takımdan bugünlere gelmek kolay olmadı.

Son yıllarda mali sıkıntılar karşısında başlatılan “Feda dönemi”, İnönü Stadı’nın yıkılması, yeni inşaat ile giderleri artan ve taraftarın gitmediği olimpiyat stadı macerası derken, harcamalarını iyice kısıtlayan ve başarıya aç bir Beşiktaş ortaya çıktı. Feda yılında Samet Aybaba ile başlayan düşük maliyetli, genç, kazanma arzusuyla dolu bir takım yaratmanın temelleri atıldı. Genç oyunculara önem veren Teknik Direktör Slaven Bilic’in takımın başına gelmesiyle oyuncular tecrübe kazanarak iskelet oluştu. Ama takım tüm maçlarını adeta deplasmanda taraftar desteksiz oynadı. Bu da maddi ve manevi başarıyı geciktirdi. Sonraki sezon Beşiktaş, Türkiye’nin en kariyerli ve eğitimci yerli hocası Şenol Güneş ve artık tecrübeli olmuş scout ekibinin başarılı transfer çalışmaları ile birlikte başarının birinci adımını şampiyonlukla taçlandırdı. Bu zor şartlar altında başarıyı yakalayan yönetim için aynı başarıyı bir yıl daha tekrarlamak pek de güç olmadı. Artık UEFA mali disiplin rakipler için de var. Şampiyonlar Ligi’nde ikinci kez ön elemeye katılmadan, direkt gruplarda mücadele etme hakkını da kazanmış olan Beşiktaş, ciddi bir gelir artışı sağladı. Bunda taraftar getirisi artan Vodafone Park ve başarının da getirdiği sponsor desteğinin artışı da etkili oldu. Akıllı ve yaşayan stat olarak yapılan Vodafone Park, yükselişin önemli destekleyicilerinden…

Feda Yılı ardından UEFA kriterleri ve finansal Fair-Play baskısı ile birlikte üst üste gelen iki şampiyonluğun ve mali başarının nedenleri ile ilgili, “Beşiktaş’ın son iki yılda başarılı olmasının nedenleri arasında; kadro bütünlüğünü çok bozmaması, yeni yapılan stadın Beşiktaş’a sağladığı olumlu katkı ve bu katkının sportif performansa olumlu etkisi var. Ve elbette sportif performansın parasal performansa dönüştürülmesinde gösterilen başarı… ” diyen spor ekonomisti Tuğrul Akşar şöyle devam ediyor; “Çünkü mali anlamda son iki sezondur en yüksek ortalama seyirciye oynamaları, başta maç günü olmak üzere, tüm gelirlerde yaşanılan artış, kulübün gelirlerine çok önemli katkı sağladı”. Beşiktaş’ın son iki yılda Süper Lig’de ortaya koyduğu performans ve ulaşılan iki şampiyonluk, Vodafone Park’ı doldurdu. “2016-17 sezonunu Beşiktaş yüzde 77 doluluk oranıyla, ortalama 32 bin 300 kişiye oynadı. Doğal olarak kulübün gelirleri önemli ölçüde artış kaydetti. Beşiktaş’ın 21 Mayıs 2017 ‘de gerçekleştirilen 2016 yılı Mali Genel Kurulu’nda, kulübün 31 Aralık 2016 tarihli konsolide finansal tabloları ibra edildi. Buna göre; Beşiktaş’ın gelirleri geçen seneye göre yüzde 40 artarak, 381 milyon TL’den 534 milyon TL’ye yükseldi” diyor Akşar ve Beşiktaş toplam gelirlerine göre, yaklaşık 3 milyar TL’yi bulan Türk Futbol pastasının yüzde 18’ini oluşturduğuna dikkat çekiyor.
 

RAKAMLARLA YÜKSELEN DEĞER BEŞİKTAŞ

  • Beşiktaş’ın gelirleri geçen seneye göre yüzde 40 artarak, 381 milyon TL’den 534 milyon TL’ye yükseldi.
  • Şampiyonlar Ligi gelirleri toplam 534 milyon TL olan gelirin yüzde 18’lik kısmını (96 milyon TL)  oluşturuyor. Kalem bazında en yüksek gelir UEFA geliri.
  • Vodafone Park ile birlikte maç günü gelirleri 31 milyon TL’den 71 milyon TL’ye, buna bağlı olarak sponsorluk gelirleri ise 55 milyon TL’den, 85 milyon TL’ye çıkmış durumda.
  • Türkiye’de 2016-17 ortalama seyirci sayısı 9 bin 600 kişi iken, Beşiktaş ortalama 32 bin 300 kişiye ulaşıyor.
  • Bu yıl Süper Lig havuzundan da 106.5 milyon TL gelir elde edildi. Bu, toplam gelirin yaklaşık yüzde 20’si demek. Şampiyonlukla, Süper Lig’de dağıtılan toplam 988 milyon 275 bin TL’lik havuz gelirinin yüzde 10,8’ini de almış oldu. 
  • Bu sene olası gelirleri ise Akşar tek tek değerlendiriyor; 
  • Şampiyonlar Ligi’nden 12.9 milyon Euro katılım + 18 milyon Euro = 30.9 milyon Euro gelir elde edecekler. Eğer Başakşehir de Şampiyonlar Ligi’ne girebilirse, bu kez pazarlama ve havuz gelirinin yüzde 35’ini (6.3 milyon Euro’sunu) Başakşehir alacak. Beşiktaş’ın payına 11.7 milyon Euro düşecek.
  • Maç günü gelirleri (32 bin kombine kart ile ) yaklaşık 75 milyon TL elde edebilecekler.
  • Sponsorluk ve reklam gelirleri tahminen 50-55 milyon TL civarında olacak.
  • Logolu ürün satışı 60-65 milyon TL arası olacak.