‘KARDEMİR Türkiye’nin en büyük şirketleri arasındadır’

0
68

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, kurumun her geçen gün büyüyen, güçlü finansal yapıya sahip, çevresine ve ülkesine hizmet eden, çalışanlarının mutlu ve huzurlu olduğu, Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında bulunduğunu söyledi.

Güleç, yaptığı açıklamada, geçen hafta gerçekleştirdikleri genel kurulun sorunsuz tamamlandığını belirterek, fabrikanın 12 yılda büyük atılım içinde olduğunu anlattı.

Ülkenin demiryolu raylarını üreten tek kuruluşu olduklarını, TCDD’nin en önemli stratejik ortaklarından biri haline geldiklerine dikkati çeken Güleç, “Katma değeri yüksek ray üretimiyle hem KARDEMİR’in kazanmasına hem de TCDD’nin ithal ikamesi bu ürünü KARDEMİR’den temin edebilmesiyle ülkemizin kazanmasına vesile olan bu yatırımı hayata geçirmek, şirketimiz için çok da kolay olmadı” şeklinde konuştu.

Fabrikanın yüksek fırın yatırımıyla kapasitesini arttırdığı bilgisini veren Güleç, çevre, insan ve toplum odaklı yatırımların da gerisinde durmadıklarını vurguladı.

“Daha çağdaş KARDEMİR için yatırımlarımızda çevreci teknolojileri ön planda tuttuk” diyen Güleç, “Birçok çevre projesini hayata geçirdik. Karabük Üniversitesinin gelişimine önemli katkılar sağladık. 1994’te ekonomik ve teknolojik ömrünü doldurduğu gerekçesiyle özelleştirilemediği takdirde kapatılmasına karar verilen, 1999-2002 döneminde kapısında haciz memurlarının dolaştığı KARDEMİR, her geçen gün büyüyen, güçlü finansal yapıya sahip, çevresine ve ülkesine hizmet eden, çalışanlarının mutlu ve huzurlu olduğu, Türkiye’nin en büyük şirketleri arasındadır” ifadesini kullandı.

Heyecanla bekledikleri Filyos Limanı Projesi’nin hayat bulmasıyla KARDEMİR’in denize kavuşacağını aktaran Güleç, “Bölgemizi dünyaya açacak bu proje, ciddi ekonomik canlılığı da beraberinde getirecektir. Bu konuda hükümetimiz tarafından gerekli adımlar atılmış olup, onay süreçlerinin tamamlanması beklenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Talepteki daralma
Güleç, Türk demir-çelik sektörünün uzun yıllar sonra 2013 ve 2014’te üretim kayıpları yaşadığına işaret ederek, 2014’ün son çeyreğinde başlayan daralmanın 2015’in ilk çeyreğinde en yüksek seviyeye çıktığı bilgisini paylaştı.

Güleç, şunları ifade etti: “Çin ekonomisindeki yavaşlama, çelik sektöründe yeniden ihracatçı konuma gelmesini ve Türkiye’nin hakim pazarlarda etkin olmasını sağlamıştır. Avro-dolar paritesinin düşmesi ve avronun değer kaybetmesi de Türkiye’nin AB pazarlarında zorlanmasına, buna karşılık Avrupa’nın bilhassa çelik sektöründe rekabetçi gücünü artırmasına neden olmuştur. Talep daralmasının bir süre daha devam edeceği kanaatindeyiz. KARDEMİR, faaliyetlerini bundan sonra da sektörün bu kırılgan yapısını göz ardı etmeden piyasa şartlarına uygun şekilde devam ettirecektir.”

Hissedarlara kar payı
Güleç, 2014 faaliyetlerini 331 milyon lira karlılıkla tamamladıklarını, 2014 karından hissedarlara kar payı dağıtacaklarını anlattı.

Güleç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu vesileyle 2014 faaliyet sonuçlarımızın hayırlı olmasını diliyor, gelecek yılların şirketimiz ve ülkemiz sanayisi için daha parlak olmasını temenni ediyorum. Bu sonuçların elde edilmesinde emeği geçen en tabandaki işçi arkadaşımızdan yönetim kurulumuza kadar her kademedeki çalışanlarımıza, bizlerden güvenlerini esirgemeyen değerli ortaklarımıza, tüm müşteri ve tedarikçilerimize, desteklerini esirgemeyen tüm yerel ve kamu yönetimlerine ve yöre halkımıza içtenlikle teşekkür ediyorum.”