Karamsar ‘cari açık’ beklentisi

0
68

2017 yılında cari açığın yüzde 40’ın üzerinde artarak OVP beklentilerinin çok üzerinde gerçekleşirken 2018’e ilişkin beklentilerde de bozulma sinyalleri görüldü. 

Cari açık verileri ardından rapor yayınlayan Goldman Sachs ve JPMorgan 2018’de cari açıkta beklentilerin üzerindeki seyrin devam edeceğini öngördü. 

Aralarında Clemens Grafe’in de olduğu Goldman Sachs ekonomistleri tarafından kaleme alınan raporda, cari açığın garisafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl hükümetin öngördüğü yüzde 4,3’ün belirgin şekilde üzerinde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi. Raporda, “Petrol fiyatlarının bu yıl daha yüksek seyredecek olması; hükümetin büyümeyi destekleyen ve daha fazla tüketim; dolayısıyla da daha fazla ithalat anlamına gelebilecek politikaları nedeniyle cari açığın 2018 boyunca yüksek kalmasını bekliyoruz” denildi. 

JPMorgan da yükselen enerji fiyatları ve güçlü büyümenin Türkiye’de dış ticaret açığını genişlettiğini, bu nedenle gelecek aylarda cari açıkta artışın devam edebileceğini belirtti. JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci imzalı raporda Gümrük Birliği anlaşmasının derinleştirilmesinin rahatlama sağlayabileceği yazıldı.
Cebeci raporunda, “Büyüme yavaşladıkça ve altın ticareti normalleştikçe cari açıktaki kötüleşme ivmesini kaybedebilir. 2019 seçimleri sonrasında yapısal reformlar hız kazanabilir.” ifadelerini kullandı.