Kaplan: Piyasaların kendisni düzeltmesinden endişe duymuyorum

0
49

ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, finansal piyasaların gelecek dönemde kendisini düzeltmesinden endişe duymadığını söyledi.

Kaplan, CNBC’ye verdiği mülakatta ülke ekonomisine ve para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ülke ekonomisinin yavaş büyümesinde demografik faktörlerin önemli rol oynadığına işaret eden Kaplan, “ABD’de karşılaştığımız sorunlardan ve ekonomik büyümeyi zayıflatan nedenlerden biri nüfusumuzun yaşlanması ve iş gücü artışının yavaşlaması.” ifadesini kullandı.

Kaplan, gittiği her bölgede işverenlerin yüz binlerce açık pozisyonu dolduracak işçi bulamadığına şahit olduğunu, bu nedenle ABD’nin kapılarını göçmenlere açık tutması gerektiğini dile getirdi.

Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 20 yılda iş gücümüzün yarısından fazlasını göçmenler ve göçmenlerin çocukları oluşturdu. ABD’nin en kilit yeteneklerinden biri, benim büyükbabam ve büyükannem gibi insanları alarak, onları benimsemesi ve toplumun üretken üyeleri haline getirebilmesi. Bizi diğerlerinden ayıran bu özelliğimizi kaybetmekten nefret ederim.”
Ayrıca ticaret ilişkilerinin ABD’nin rekabet gücü ve istihdam sektörü için büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaplan, yönetimin makul bir ticaret politikası izlemesinin ekonomi için elzem olduğunu söyledi.

“Bilanço küçültmeye yakında başlamalı”
Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nde oy hakkına sahip olan Kaplan, para politikasına da değindi.

Kaplan, daha önceki açıklamalarında olduğu gibi Fed’in bilançosunu yakın zamanda daraltmaya başlaması ancak faiz artırımları konusunda enflasyonun yükseldiğini görene kadar sabırlı olması gerektiğini belirtti.
“Finansal piyasaların gelecek dönemde kendisini düzeltmesinden endişe duymadığını” ifade eden Kaplan, asıl tehlikenin giderek artan borçlanmadan kaynaklanabileceğini söyledi.

Finans terminolojisinde “düzeltme”, “piyasaların gerçeğe dönüşmeyen beklentiler ve spekülasyonlar çerçevesinde kazandıklarını ya da kaybettiklerini geri vermesi ya da alması” anlamına geliyor.