Kadınlar milli geliri yüzde 20 artırır mı?

0
74

Türkiye’de 15-64 yaş arası çalışabilir nüfus içinde kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 63’e çıkması durumunda GSYİH’sının yüzde 20 oranında artacağı belirtiliyor. İşte bu nedenle birçok kurum kadın girişimcileri destekleme konusunda adımlar atıyor. Bu yıl ikinci yılını kutlayan Ünlü & Co tarafından kurulan Kadın Girişimciler Akademisi de kadınların iş fikirlerini hayata geçirmeleri konusunda rehberlik ediyor. Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) ve Endeavor Türkiye’nin desteğiyle yürütülen Kadın Girişimciler Akademisi 5 yılda 100 kadın girişimciye eğitimler vererek, girişimci ekosistemine dahil etmeyi planlıyor. 2016 yılında 20 kadın girişimciyi destekleyen Akademi, 2017 yılında da yine 20 kadın girişimciyi mezun etti.

OECD ülkelerinde kadınların işgücüne katılım oranı ortalama yüzde 63.3 seviyelerinde. Türkiye’de ise bu oranın yüzde 34’lerde olduğunu belirten Ünlü & Co Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü, “McKinsey’in araştırmasına göre, Türkiye’de bankacılık ve sigortacılık sektörünün önde gelen şirketlerinde toplam çalışan sayısı içinde kadınların oranı yüzde 41’lerde. Mali hizmetler sektörü hariç Türkiye’deki işgücüne katılım oranı ise yüzde 30’lara kadar geriliyor” diyor. Yürütme komitelerinde kadınların oranı yüzde 25’lerde, CEO pozisyonunda ise yüzde 15’lere kadar iniyor. KPMG’nin küresel CEO araştırmasında, “CEO’nun profili ve nitelikleri ne kadar değişse de bazı şeyler o kadar kolay değişmiyor” denilerek kadınların yönetimde en tepe çıkmasındaki zorlukların devam ettiği vurgulanıyor. Araştırmaya göre, CEO’ların sadece yüzde 9’u kendilerinden sonra CEO olacak kişinin bir kadın olacağına inanıyor. Türkiye’de bu oranın yüzde 24 olması ise umut verici bir işaret olarak görülüyor.

“Kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 34’lerden yüzde 63’e çıkartabilirsek Türkiye’nin GSYİH’sı 2025 yılına kadar yüzde 20 artacaktır” diyen Ünlü, bunun da gayri safi yurtiçi hasılaya ilave olarak 250 milyar dolarlık bir katkı anlamına geldiğine dikkati çekiyor. Ünlü, “Hem özel sektör hem kamu olarak bir seferberlik halinde bu konuda ne kadar çok çaba gösterirsek ülkemizin kalkınması ve refahı açısından da o kadar yol kat etmiş olacağız. Biz de Ünlü & Co alarak bu alandaki farkındalığı artırmayı hedefliyoruz” diyor. Ünlü, bu yıl Kadın Girişimciler Akademisi ile 20 kadına iş fikirlerini hayata geçirmeleri konusunda destek olduklarını belirtiyor. 
Bu arada, son yıllarda kadın girişimci sayısının arttığı görülüyor. Tabi bunda girişimciliği destekleyen yapıların sayısının artmasının yanı sıra teknolojinin de payı büyük. Artık kadınlar teknoloji kullanarak fikirlerini daha rahat hayata geçirebiliyor. Aslında teknoloji bir anlamda herkese “eşit fırsat” sunuyor. Bunu kullanabilenler bir adım öne geçiyor.

Türkiye’de kadın girişimci oranının yüzde 8’lerde olduğu belirtiliyor. Kadın istihdam oranında OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer alan Türkiye’nin son yıllarda kadın girişimcileri destekleme adına yapılan çalışmalar çok anlamlı. Hükümette kadın girişimciliği desteklemek amacıyla Hazine destekli kredi kefalet uygulaması başlatıyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF’den kadın girişimcilere pay ayıracaklarını belirterek, 50 milyar liralık kefaletin bir bölümünün kadın girişimcilere ayrılmasının planlandığını belirtmişti. İş kuran veya işini büyüten kadınların, yine kadın istihdamına destek de olduğu gözleniyor.