JPMorgan’dan TCMB tahmini

0
109

JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, finansal piyasaların 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından 75 baz puanlık bir faiz artırımını fiyatladığını, ancak TCMB’nin kredibilitesini yeniden inşa etmek için beklentilerin üzerinde, 125 baz puan artırıma gidebileceğini belirtti.
20 Temmuz tarihli bir rapor yayımlayan Cebeci, TCMB’nin karar metninde büyük bir değişiklik beklenmediğini ifade etti. Raporda, “TCMB, gerekirse ilave sıkılaştırmaya gideceği mesajını tekrarlayacaktır” denildi.
Cebeci, “Her ne kadar faiz artırım beklentisinin altında kredibilite yatsa da makro veriler de faiz artırımlarını destekliyor. Haziran ayında enflasyonda yaşanan sert yükseliş fiyatlama dinamiklerindeki bozulmanın altını çizdi. Cari açık, daralma beklentisine karşın GSYH’nin %6’sının üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu durum, lirayı küresel risk iştahındaki değişimlere karşı kırılgan hale getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Değerlendirmesine ayrıca “TCMB’nin faizi gelecek hafta 125 baz puan artırmasını, daha sonra da enflasyonun düşüşe geçeceği Mayıs 2019’a kadar beklemeye geçmesini bekliyoruz” diye ekledi.
Cebeci, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile gücünü konsolide etmesinin ardından, faizler konusundaki görüşlerini dikkate alan bazı piyasa oyuncuları TCMB’nin gelecek hafta beklenen adımı atmayabileceğinden endişe duyuyor” dedi.
JPMorgan Ekonomisti “Bize göre erken parasal gevşeme ‘intihar’ olacağından, gerçekleşmesi söz konusu değil. Ancak TCMB’nin beklemede kalması ya da sembolik bir artırım yapması ihtimali söz konusu. Böyle bir senaryoda, kredibilitedeki erozyon devam edecek ve lira üzerindeki baskı sürecektir” değerlendirmesinde bulundu.