Jobs, Musk ve Gates’in ortak özellikleri

    0
    149

    SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Apple Computer’ın CEO’su Steve Jobs ve Microsoft şirketinin kurucularından Bill Gates… Onlar dünyanın en büyük girişimcileri. Kuşkusuz dünyanın en büyük girişimcileri olmalarından daha başka ortak özellikleri de var. İşte bazıları…

    Büyük bir vizyon
    Hepsinde açıkça belli olan en büyük özellik büyük bir vizyona sahip olmaları ve bu vizyonu daha da geliştirmek için stratejik düşünme biçimini kullanmaları. Gates, Windows’u ilk duyurduğunda aslında çok fazla yankı uyandırmamıştı. Ancak çevresindekilerin olumsuz gözlerle baktığı koşullarda o vizyonunu kaybetmedi. Jobs, Apple’ı 1998’de yeniden devraldığında ne yaptığını biliyordu. Musk, Mars’ta koloni kurma fikrinin insanlık için büyük bir karar ve önemli bir planın parçası olduğundan emindi. Onları başarılı kılan harika bir pazarlama tekniği ya da çok güzel bir slogan değildi. Amaçları ile örtüşen büyük bir vizyona sahip olmalarıydı.
     
    Detaylara odaklanmak
    Üçünün de büyük bir vizyona sahip olduğuna şaşırmamak gerek. Ancak onların bir başka ortak özelliği daha var: detaylara odaklanmak. Bill Gates, Microsoft’un kuruluşunun ilk yılları boyunca kodların her bir satırını ayrıntılı olarak inceliyordu. Söylenenlere göre Elon Musk, zamanının çoğunu zemin katındaki ofisinde tasarımla ve mühendislikle ilgili konularda çalışarak geçiriyordu. Hepsinin dikkatinin ve dolaylı olarak başarılarının birçokları için küçük ve önemsiz denebilecek şeylere kadar uzandığını görmek mümkün.
     
    Sabır
    En önemli ortak özellikleri arasında sayabileceğimiz bir diğer özellik: sabır. Kısa sürede olumlu sonuçlar beklemeyi mantıksızlık olarak adlandırabiliriz. Dünyanın en büyük girişimcileri olan bu üç büyük insan büyük engellerle ve zorluklarla karşılaşmış olmalarına rağmen pes etmeyerek, azimle ve sabırla bulundukları noktaya geldiler.
     
    İnovatif olmak
    Gates, Musk ve Jobs gibi liderlerin ortak özellikleri arasında inovatif olmamaları gibi bir durum düşünülemez. Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme ve yeni teknolojiler kullanarak maliyeti düşürme fikrini herkes biliyor. Apple, bu sene dünyanın en inovatif şirketleri arasında ilk sıraya yerleşti. Bill Gates, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi konularda faaliyet gösteren inovatif şirketlere yatırım yapmaktan kaçınmıyor. Onlar yeni teknolojileri destekleme konusunda önemli adımlar atıyorlar.