Jackson Hole’de faiz artırımı sinyali

0
27

Düşük seyreden enflasyon ya da finans piyasalarındaki kargaşaya karşın, Kansas City Fed’in Jackson Hole, Wyoming’de düzenlediği yıllık konferansa katılan Fed politika yapıcıları büyük ölçüde birbirleriyle uyumlu bir mesaj verdi: Faiz artırımına giden yoldayız.
 
BloombergHT’nin haberine göre, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, iki gün süren etkinliğin en fazla beklenen konuşmasında, enflasyonun yukarı yönde hareket etmeye hazırlandığına ilişkin inancından bahsetti
 
Fischer, Cumartesi günü Avrupa ve Hindistan’dan gelen diğer merkez bankacılarla birlikte katıldığı enflasyon konulu panelde, “Enflasyonun yükseleceğine inanmak için iyi neden var, zira enflasyonu aşağı çeken güçlerin etkisi azalıyor,” dedi.
 
Fischer, yaklaşan bir faiz artırımının işaretini vermediğini söyleyerek dikkatli bir tutum takındı, ancak yorumları, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 16-17 Eylül’de Washington’da yapacağı toplantıda , bir faiz artırımı kararının gözardı edilmeyeceğini işaret ediyor.
 
Jackson Hole toplantılarına katılan Chicago Üniversitesi ekonomi profesörü ve eski Fed guvernörlerinden Randall Kroszner, “Fischer Eylül ayının halen masada olduğu konusunda çok açıktı, ancak bu konuda söz vermedi,” dedi.
 
Yatırımcılar Cuma günü New York’ta geç saatlerde, federal fon (Fed’in politika faizi) vadelilerindeki işlemlere göre, Fed’in Eylül ayında faiz artırımına gideceği ihtimalini yüzde 38’e yükseltti. Bu olasılık 26 Ağustos’ta yüzde 24 seviyesindeydi. Ekim ayında faiz artışı ihtimali ise yüzde 49 olarak görülüyor.
 
Jacksone Hole’a katılan Baltimore’daki Johns Hopkins University profesörlerinden ve eski Fed ekonomistlerinden Jonathan Wright, “Bana öyle geliyor ki, Fischer kalbinin derinliklerinde Eylül ayında sıkılaştırma istiyor. Ancak Bill dudley gibi, diğer bazı komite üyeleri bu konuda daha isteksiz” şeklinde görüş bildirdi.