İTO Başkanı Çağlar: Kendimizi tanıtamama sıkıntımız var

0
46

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, “İTO 2015 Küresel Vizyonu/Paranın Başkenti İstanbul” projesinin tanıtımında, 7 ana proje belirlediklerini ve “2015 Küresel Vizyon Çalışması” adı altında topladıklarını kaydetti.

Dünyadan İstanbul’a ve İstanbul’dan Türkiye’ye akan katma değerin ve zenginliğin artırılmasını hedeflediklerini aktaran Çağlar, çalışmanın 7 tepeli İstanbul’dan hareketle, 7 ana ayaktan oluştuğunu, projelerin her birinin ayrı bir kimliği, logosu olduğunu anlattı.

Projelerden ilkinin İstanbul Ticaret Şehirleri Platformu olduğu bilgisini veren Çağlar, İstanbul tüccarının mal satabileceği ve İstanbul’a yatırım yapabilecek iş adamlarının olduğu 20 hedef şehrin ticaret odalarını bir araya getirdikleri ortak bir platform oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Bu sayede yurt dışındaki 20 odanın 3,5 milyon iş adamını, 356 bini aşkın üyeleriyle bir araya getireceklerini vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti: “Diğer odalarla sürdürülebilir veri ve tecrübe paylaşım ağı oluşturup edineceğimiz bu bilgi ve tecrübeyi üyelerimize aktaracağız. Üyelerimizin dünyadaki diğer önemli ve büyük ticaret odalarının da üyeleriymiş gibi hizmet almalarını sağlayacağız. Tüm bunları dünyaya duyurmak için de yabancı ekonomi basınının ve uluslararası yatırımcıların ilgisini İstanbul’a çekeceğiz. Bu hedeflere ulaşmak için her yıl dünya ekonomisinin sorunlarının ele alındığı, uluslararası ekonomi basınının da yakından takip ettiği ‘Ticaret Odaları Zirvesi’ni organize ediyoruz. Bu amaçla, 2015 Küresel Vizyon Projeleri ile eş zamanlı tematik panel, forum ya da tecrübe paylaşım toplantıları düzenleyeceğiz. Alım, ihale, ticari veri ve tecrübelerin paylaşılabileceği Ticaret Odaları Ortak internet sitesini kuracağız.”
 
“İTO Küresel Girişimcilik Merkezi kuracağız”
İTO Başkanı Çağlar, ikinci projelerinin “İstanbul Yatırım Şehri” başlığını taşıdığını belirterek, İstanbul’da yatırımı teşvik edecek çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Bu projede geleceğin iş fikirlerine hem dünyadan, hem de yerel piyasadan yatırımcı çekmeyi hedeflediklerini de aktaran Çağlar, bu hedefler doğrultusunda İTO Küresel Girişimcilik Merkezi kuracaklarını, her ay en gelişmiş ekonomilerin kalbine ticari misyon ziyaretleri düzenleyeceklerini, bunun yanında İstanbul Finans Merkezi’nde İTO Yatırım Merkezi (ICOC Investment Center) açacaklarını, bu çalışmalarının tanıtımını yapmak için de dünyanın önemli metropollerinde İstanbul Haftası organize edeceklerini kaydetti.

Üçüncü proje olarak da “Fuar ve Kongre Şehri İstanbul” konseptini benimsediklerini vurgulayan Çağlar, İDTM’deki Fuar Merkezi’nin ikinci etap inşaatı için temel atma töreni yapacaklarını, amaçlarının ilk etapta burayı 250 bin metrekareye çıkarmak olduğunu, yeni yapılacak havalimanında da 500 bin metrekarelik bir fuar alanının yapılmasıyla ilgili çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi.

Mobil World fuarından bahseden Çağlar, “Bir şehrin ekonomisini ayakta tutan tek fuar. Bununla ilgili görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Fuar alanımızın büyüklüğü noktasında sıkıntı olduğundan dolayı o fuarları buraya getiremiyorduk. Yeni projelerimizi tamamladığımızda, Mobil World gibi dünyanın en önemli fuarlarını İstanbul’a kazandıracağız” dedi.

Küresel Vizyon Projeleri’nin dördüncü ayağının “İstanbul Shopping Fest”in (ISF) oluşturduğunu vurgulayan Çağlar, seçilen hedef kitlelerde ISF döneminin içinde, ‘İstanbul’a gitmek için en ideal zaman’ algısını dünyada yaygınlaştıracaklarını, İstanbul’un dünyadaki en önemli alışveriş şehirlerinden biri olarak algılanmasını ve ISF’nin dünyanın en önemli festivallerinden biri olmasını sağlayacaklarının altını çizdi.

Çağlar, “Bunu desteklemek için de ISF süresince yabancı turist sayısının arttırılması yönünde çalışmalar yaparken, yabancı ziyaretçilerin kişi başına düşen harcamasında düzenli artış oluşturmasını sağlayacağız” dedi.

Beşinci projenin “Parayı Yönetenler Buluşmaları” olduğunu vurgulayan Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çünkü para devletler için gücün, milletler için de itibarın en önemli sembolüdür. İTO üyeleriyle dünya ekonomisinde söz sahibi olan kanaat önderlerini bir araya getireceğiz. Bu kapsamda Business 20 (B20) ve G20 kapsamında Türkiye’ye gelen önemli ziyaretçilerin İTO üyeleriyle bir araya gelmeleri için arkadaşlarımızın görüşmeleri devam ediyor. Dünya ticaretinin kanaat önderlerinin İstanbul’a getirilmesini sağlarken, onlarla geniş kapsamlı toplantılar organize edeceğiz. Ayrıca dünyanın önde gelen bankacı ve finansçılarıyla ‘Gelişmekte Olan Finans Merkezleri Endeksi’ çalışması yapacağız ve bu hedefe yönelik olarak bir de zirve düzenleyeceğiz. Dünya ekonomisinin önde gelenleriyle medya mensuplarını ağırlayacağız ve onlarla özel röportajlar yapacağız. Bu önemli konukları, TV programı, gazete ve sosyal medya gibi İTO iletişim kanallarında ağırlayacağız.”
 
“Kendimizi tanıtamama sıkıntımız var. O nedenle bu toplantıyı yapıyoruz”
Çağlar, projeleri kapsamında İTO için “dünyanın yenilikçi gücü” dediklerini belirterek, dünyadaki odalar arasında İTO’nun üye sayısı açısından her ne kadar 5. gibi görünse de dünyadaki hiç bir odanın bu kadar faaliyet yapmadığını söyledi.

Teknopark çalışmaları olduğunu anımsatan Çağlar, bu hedefler doğrultusunda Transatlantik ve Trans Pasifik anlaşmalarının önemine değinerek, Avrupa ve Rusya ile Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika gibi güney yarım küre ülkeleriyle serbest ticareti sağlayabilecek yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılmasını hedeflediklerini kaydetti. 

İTO ve çevresinin düzenleme projesiyle Eminönü ve Sirkeci bölgesindeki sosyal yaşamın yeni bir ivme kazanacağını vurgulayan Çağlar, İTO bünyesinde KOBİ’leri dünyaya açacak “KOBİ Geliştirme Ve Destek Merkezi” kuracaklarını dile getirdi.

Küresel Vizyon Projesi’nin 7. ayağı olarak da Türkiye ticaretinin 2023 vizyon ve hedeflerini ortaya koyan “İstanbul Strateji ve Eylem Planı”nın oluşturulması olduğunun altını çizen Çağlar, “İTO olarak hazırladığımız Strateji ve Eylem Planı’nın tüm taraflarca benimsenmesini ve bu çerçevede bir vizyon çizilmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Söz konusu çalışmayı hükümetin 2023 hedefleri çerçevesinde, Türkiye ekonomisi için çizeceği yol haritasının en önemli yol göstericisi ve kaynağı olarak ortaya koymak istediklerini vurgulayan Çağlar, “Aksiyon planımız ise ticari ve ekonomik durum analizi ve yol haritasının planlanmasını, rakip şehir ve ülke analizlerinin yapılması ve dünyada ticari ve ekonomik yönden başarı sağlamış iyi uygulama örneklerinin analiz edilmesini içeriyor” ifadelerini kullandı.

Çağlar, İTO olarak Paranın Başkenti İstanbul ile birlikte yakın zamanda hazırladıkları 2015, 2016, 2017 ile ilgili projeleri olduğunu, ileri tarihlerde bunları da açıklayacaklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlar, “Bizim kendimizi tanıtamama, anlatamama gibi bir sıkıntımız var. O nedenle bu toplantıyı yapıyoruz” dedi.

7 ayaklı projenin bütçesine yönelik bir soru üzerine Çağlar, bütçe konusunda kendilerini sınırlamadıklarını belirterek, “Çünkü biz diyoruz ki, ‘İcraatta ve itibarda tasarruf aranmaz’. Bu projenin nasıl bir bütçeye ihtiyacı varsa, o bütçenin tamamını bu projelere harcamaya hazırız” dedi.

Çağlar, uluslararası projelerde TOBB ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Basında yer alan TOBB-İTO Sirkeci Projesi ile ilgili bir soruyu ise Çağlar, “Eminönü Bölgesi akşam hava karardığında gezilemeyen bir bölge haline geliyor. Onun için biz bu yandaki projeleri hayata geçirirsek bölgeye çok büyük katkı sağlayacak. Bütçesi gayrimenkul yatırımcılarının vereceği teklifler sonrasında oluşacak” diye yanıtladı.