İthalatta haksız rekabete tedbir uygulanacak

0
20

Ekonomi Bakanlığının, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Çin menşeli bazı gıda maddesi öğütücü ve karıştırıcılarında kullanılan uçlara ilişkin dampinge karşı kesin önleme yönelik olarak nihai gözden geçirme soruşturması yapıldı. Soruşturma neticesinde, yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin değiştirilmeden uygulanmasına karar verildi. Söz konusu ürüne kilogram başına 20,85 dolar dampinge karşı vergi uygulanıyordu.

Ayrıca, Çin ve İsrail menşeli “temperlenmiş veya lamine edilmiş emniyet camları” için başlatılan damping soruşturmasında geçici karar aşamasına gelindi. Soruşturma sırasında dampingin, yerli üretim dalında zarara yol açabileceğine yönelik bulgulara ulaşılması nedeniyle söz konusu eşyanın ithalatında geçici önleme gidilmesi kararlaştırıldı. 

Soruşturmaya konu, Çin ve İsrail menşeli emniyet camlarına (temperlenmiş veya lamine edilmiş) yönelik CIF (İthalatta malın bedeline, sigorta ve taşıma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan fiyat) bedelinin yüzde 33,1 ile 63,7 arasında değişen oranlarda teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konuldu.
Öte yandan, Çin menşeli “muhtelif mafsal halkalı zincirler ve aksamı” ithalinde uygulanan dampinge karşı önleme yönelik olarak da nihai gözden geçirme soruşturması açıldı. Söz konusu ürüne yönelik yürürlükte bulunan mevcut önlem, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalacak.