İsviçre’deki Kıbrıs müzakerelerinin ikinci turu başladı

    0
    20

    Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yapılan müzakerelerin ikinci turu yerel saatle 09.15’te başladı.

    Le Mirador Otel’de yapılan görüşmelere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, sözcüler Barış Burcu ve Nikos Hristodulidis katıldı.

    Mont Pelerin müzakerelerinin ilk turuna tokalaşarak başlayan Kıbrıslı liderler, bu kez basın mensuplarının tokalaşma isteğine “daha sonra” yanıtını verdi.

    Kıbrıs Türk tarafı, toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde anlaşma sağlandığı takdirde önümüzdeki ay garantörler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın katılımıyla “Güvenlik ve Garanti” başlığının ele alınacağı 5’li konferansa gidilmesini ve bu konferansta çözüm bekleyen konuların sonuca bağlanmasını talep ediyor.

    Tarafların toprak kriterleri üzerinde anlaşmaya varması durumunda, 5’li konferansın tarihinin saptanması ve kriterler esas alınarak haritanın görüşülmesine “eş zamanlı” geçilecek.