‘İşverenler çalışanlardan dürüstlük ve iş ahlakı istiyor’

0
34

İstanbul Aydın Üniversitesi Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü’nün düzenlediği konferansta konuşan İŞKUR İl Müdürü Muammer Coşkun, “İşverenler,çalışan personelinden  önce dürüstlük ve iş ahlakı istiyor” dedi. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü’nün düzenlediği “İŞKUR’un Öğrenci ve Yeni Mezunlara Destekleri” konulu konferansa katılan  İŞKUR İl Müdürü Muammer Coşkun, öğrencilere iş hayatıyla ilgili bilgiler verdi.

Konuşmasının başında kariyerin ne demek olduğunu tanımlayan Muammer Coşkun “Kariyer denildiğinde, masa başı iş akıllara geliyor. Oysa kariyer seçilen mesleğin iyi bir şekilde ilerletilmesidir. Karbonu iyi işlersen elmas, kötü işlersen kömür olur” diyerek  kariyer için yapılacak mesleğin iyi seçilmesi gerektiğini belirtti.

İşbaşı Eğitim Programı İle Öğrencilere Cep Harçlığı
İŞKUR’un özellikle üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren mesleki yeterliliklerini geliştirmek adına düzenlediği “İşbaşı Eğitim Programı” hakkında bilgiler veren İŞKUR İl Müdürü Coşkun, bu programların amacının, işsizlerin ve ilk kez işgücü piyasasına gireceklerin iş tecrübesi edinmeleri ve mesleki beceri kazanmalarını sağlamak olduğunu vurguladı.

“Bu şekilde bir yandan gençlere iş deneyimi kazandırılıyor, diğer yandan da uzun süredir işsiz olan ve artık becerileri kaybolma noktasına gelen, iş bulma ümidi azalan kişilerin işgücü piyasasından uzaklaşması engellenmeye çalışılıyor” diyen Coşkun, işbaşı eğitimleri ile kişilere yeni mesleki beceriler kazandırılarak ,daha kolay istihdam edilmelerinin sağlanması hedeflendiğini belirtti.

İşbaşı Eğitim Programı kapsamında mesleki eğitim alan kişilere günlük 25 TL ödendiğini de söyleyen Coşkun, “İşbaşı Eğitim Programı ile gençler staj yaptıkları süre içinde İŞKUR’dan 25 TL  – 35 TL cep harçlığı alabilecekler” diyerek programın öğrencileri iş yaşamına sokan ve para kazandıran bir program olduğunun altını çizdi. 

Engellilere Kendi İşlerini Kurma İmkanı
Engelli vatandaşlara kendi işlerini kurma imkanı veren İŞKUR’un kredi ve eğitim programı hakkında da konuşan Coşkun, “Engelli vatandaşımız çalışmak istiyorsa ona eğitim veririz. Fiziksel yeterliliğe sahip değilse teknolojik imkanlar tanırız. Eğer bu vatandaşımız kendi işini kurmak istiyorsa getirdiği projeyi değerlendirir ve kredi desteği sağlarız” dedi.

İşverenin İstedikleri: Dürüstlük ve İş Ahlakı
İşverenlerin birlikte çalışacakları kişileri belirlerken başta iş ahlakı ve dürüstlüğe önem verdiğini belirten Muammer Coşkun, “İşverenlerin istedikleri dürüstlük ve iş ahlakı. Önce kişiye önem veriyorlar, daha sonra mesleki beceriler geliyor” şeklinde konuştu.

İŞKUR Hizmet Noktaları
 “Biz insanlara balık vermiyoruz, onlara balık tutmayı öğretiyoruz” diyerek  İşsizlik sorunundan bahseden Coşkun, istihdam politikaları ve  işverenlerin eleman temininde güçlük çekme nedenlerini şöyle anlattı:

“Mesleki beceriye sahip olmama, deneyimsizlik ve ücret koşulları, eleman temininde çekilen güçlüklerin başında geliyor. Bununla birlikte eğitim önemli bir sorun teşkil etmekte. Ülkemizi kalkındırmak istiyorsak, eğitim seviyemizi yükseltmeliyiz.”

İŞKUR’un çalıştığı kurumlar arasında üniversiteler, belediyeler, bakanlıklar ve meslek örgütlerinin olduğunu belirten Muammer Coşkun, “Örneğin aşçılık konusunda İstanbul Aydın Üniversitesi ile işbirliği yapıyoruz.

Bununla birlikte, İşbaşı Eğitim Programı yine bu üniversitede gerçekleştiriliyor. Çalıştığımız kurumlar arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da var. Onlarla daha çok engelli vatandaşlarımızın istihdamı konularında çalışıyoruz” dedi.