İstihdama STEM dopingi

0
37

Lise ve üniversite düzeyindeki öğrenciler d robot yarışmalarında ulusal ve uluslararası düzeyde derecelerle dönüyor. Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımı “INTEGRA 3646”, Amerika Kaliforniya’da düzenlenen FIRST RoboticsCompetition yarışmasının Chairman’sAward ödülünden sonra Houston ‘da gerçekleşen dünya şampiyonasında 4 bin takım arasında ilk üçe girerek “California Bölgesel Şampiyonluğu ve Chairman dünya finalistliği” ödüllerinin de sahibi oldu. STEM, Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden ismini alan eğitim modeli öğrencilerin gösterdikleri başarıda büyük rol oynuyor. Türkiye’nin dijital dönüşümü yakalayabilmesi için, iyi yetişmiş işgücüne ihtiyacı olacağı açık. 13 Haziran 2017’de PwC tarafından TÜSİAD işbirliğiyle yayınlanan “2023’e Doğru Türkiye’de STEM Gereksinimi” başlıklı rapora göre; 2023 yılı için Türkiye’de yaklaşık 34 milyon toplam istihdamın yaklaşık 3.5 milyonunun STEM istihdamı olacağı, 2016-2023 döneminde STEM istihdam gereksiniminin 1 milyona yaklaşacağı ve bu ihtiyacın karşılanmasında yaklaşık yüzde 30 açık oluşacağı öngörülüyor. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Başkanı Enver Yücel konuyla ilgili olarak sorularımızı yanıtladı.

STEM eğitim modelinden ve Türkiye için öneminden biraz bahseder misiniz?
Farklı disiplinleri bir arada edindirme ilkesine dayanıyor. Türkiye’nin üretim yapan bir ülke olmasının yolunun STEM eğitiminden geçtiği görüşü önem kazanıyor. 2006 yılında İstanbul Bahçeşehir’de kurduğumuz Fen ve Teknoloji Lisemizle Türkiye’de STEM eğitiminin öncülüğünü yapmaya başladık. Bu eğitimi Türkiye genelindeki tüm kampüslerimizde erken çocukluk eğitiminden itibaren uyguluyoruz. Proje odaklı, farklı disiplinlerin öğrenilmesini ve kullanılmasını teşvik eden bu modelin, yeni sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0’ın getireceği değişimlere ayak uydurmanın da ötesinde gelecekte üreten, kalkınmış bir ülke olmamız için önemi her geçen gün daha çok hissedilecek.

Eğitim ve Türkiye sanayi 4.0 arasında nasıl bir odak var?
Endüstri 4.0’ın gelecekte üretim şekilleri başta olmak üzere günlük hayatımıza kadar pek çok şeyi değiştireceği öngörülüyor. Yakın gelecekte şimdi var olan mesleklerin bir kısmı ortadan kalkacak, bir kısmı değişecek ve şimdi olmayan meslekler ortaya çıkacak. Bu değişime ayak uydurmak, eğitim sistemimizi bu ihtiyaca göre yenilemekten geçiyor. Bu yeni sanayi devrimi kaçırmak gibi bir lüksümüz yok. Endüstri 4.0 ciddiyetle ele alınmalı. Bunu yapmanın yolu da STEM eğitiminden geçiyor. Eğitim sistemine STEM açılımını getirmeden Endüstri 4.0’a hazır bireyler yetiştirmek mümkün değil.

Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi hakkında bilgi verir misiniz?
Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesini 2006 yılında Bahçeşehir’de kurduk. ABD’de eğitim veren bu tarz liseleri inceleme fırsatımız olmuştu. Ülkemizde de böyle bir okul açarak, fen eğitimini dönüştürecek bir hamle yapmayı amaçladık. Dil bilen, dünyayla bütünleşmiş, yalnızca akademik başarısıyla değil, sosyal duyarlılığıyla, girişimciliğiyle de geleceğin dünyasına hazır bireyler yetiştirmeyi hedefledik. Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liselerini ülkemizin her yerine taşıma kararı aldık. Yakın zamanda bu sayıyı 15’e çıkarmayı hedefliyoruz.

Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımı INTEGRA 3646’nın başarılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu başarıların Türkiye için değeri nedir?
Bu yıl ABD Houston’da 4 bin takım arasından dünya finalisti olarak bize büyük bir gurur yaşattılar. Bu çocuklar ülkemizi bilim ve teknoloji üreten bir ülke yapacak. INTEGRA 3646 ülkemizde disiplin, bilgi ve iş birliğiyle tüm zorlukların üstesinden gelinebileceğini göstermesi açısından da büyük önem taşıyor.

Takım bu başarıya nasıl ulaştı?
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liselerinde öğrenciler 9. sınıftan itibaren robotik takımlarda yer alıyorlar, sınıfları büyüdükçe yarıştıkları lig de yükseliyor. Bir üst sınıf öğrencileri alttan gelen öğrencilere mentorluk yapıyor yani öğrenciler birbirini eğitiyor. Çocuklar 7/24 okulda kendilerine ayrılmış atölyelerde, elektronik laboratuvarlarında, CNC laboratuvarlarında çalışabiliyorlar.

Takım şu an ne tür bir proje üzerinde çalışıyor?
FRC Robotik turnuvalarında her yıl farklı bir tema işleniyor ve bu temayı da FIRST Vakfı belirliyor. Robotik Turnuvalarının dışında da öğrencilerimiz bu bilgi ve birikimlerini hayatın içinde farklı alanlarda değerlendiriyor. Buna en iyi örnek KUYU köpeğin kurtarma operasyonu kapsamında INTEGRA 3596 takımının verdiği destek oldu. Öğrencilerimiz yavru köpeği kuyudan çıkartabilmek için bir gecede robotik kol yaptılar. Bu tamamen öğrencilerin fikri ve çabasıydı. Bu başarılarını Stanford Üniversitesi fark etti ve Stanford Robotik Laboratuvarı desteğiyle hayvan kurtarma operasyonlarında kullanılacak robotik kol için çalışıyorlar.

Takımın sponsorları kimler oldu?
ABD, Japonya gibi ülkelerin takımları büyük sponsorluklar alıyor örneğin bu yıl NASA, ABD’den bir robotik takımına sponsor oldu. Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri öncelikle Bahçeşehir Koleji’nin sağladığı imkânlarla yarışmalara hazırlanıyor ve bazı kurumların da desteğini alıyor.

Geliştirilen modellerin üretime dönmesi ne kadar mümkün? 
Türkiye bu değerleri üretime döndürebileceği sürece gelecekte söz sahibi olacak. Bu nedenle lise çağında gençlerin proje odaklı düşünmeleri ve bu projeleri hayata geçirebilecek imkânlara sahip olmaları son derece önemli. BK Ventures girişimimizle tam olarak bunu destekliyoruz. BK Ventures girişim sermayesi fonuyla lise ve üniversite öğrencilerinin projelerine yatırım yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesini hedefliyoruz. Henüz yeni bir girişim olmasına rağmen şimdiden üç projeyi desteklemeye başladık.

Mobil üzerinden, fiziksel olarak devam zorunluluğu bulunmayan e-MBA programları satışına odaklanan “PinBAU”, yeni nesil sosyal medya girişimi “Groopapp” ve Bahçeşehir Koleji’nin içerik geliştirme kabiliyetlerini yerel ve global operatörler üzerinden dijital eğitim geliştirme satışına odaklanan “BK Mobil” uygulaması yatırım yaptığımız ilk girişimler. Ayrıca öğrencilerimiz gerçekleştirdikleri projelerle dünyanın önde gelen saygın üniversitelerinden tam burslu kabul alıyorlar. Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisemizden bu yıl mezun olan Neval Çam, Stanford Üniversitesi’nden tam burslu olarak kabul aldı. Başvuru dosyasında bulunan ve Neval’in arkadaşı İçten Bozkurt ile birlikte geliştirdiği Leap Motion Aracılığıyla İşaret Dili Tercüme Cihazı da kabul almasında önemli bir etken oldu.

INTEGRA künye:
Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi Robotik Takımı
2015-2016 New York Chairman Award
2016-2017 California Bölgesel Şampiyonluğu
2016-2017 Chairman Dünya Finalisti