İşte BİM’in 2016 yol haritası

0
202

BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. her Mart ayında geleneksel olarak düzenlediği basın toplantısıyla, 2015 yılı mali sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. BİM İcra Kurulu Üyeleri Galip Aykaç ve Haluk Dortluoğlu’ nun katıldığı toplantıda şirketin ticari ve finansal performansının yanı sıra 2016 yılı hedefleri ele alındı.

Geçtiğimiz yılbaşında açıkladığı %20 büyüme hedefini gerçekleştiren BİM cirosunu 17,4 milyar TL düzeyine çıkardı. BİM’in bu yılki bilançosunda en dikkate değer gelişme ise kârlılık alanında yaşandı.

2014 yılında, yeniden canlanan enflasyon karşısında ürün alış fiyatlarında yaşanan artışları müşterilerine yansıtmayan BİM’in, özellikle satış öncesi verimlilik artırmaya yönelik uyguladığı yeni önlemler sayesinde 2015 yılında bir önceki yıla göre kârlılık artışı %48 olarak gerçekleşti.
    
“BİM sektörde ve Türkiye ekonomisinde istikrar ve güven unsurudur”
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç bu genel bilgilerin ışığında şunları söyledi:

“BİM güçlü ve sürdürülebilir büyümesi, yüksek tüketici güveni ve her yıl sağladığı güçlü istihdam artışıyla sektörde ve Türkiye ekonomisinde istikrar ve güven unsurudur. Performansımızın yanı sıra 
geçen yıl kazandığımız ödüller de bu durumun bizim dışımızdaki sektör ve kamuoyu tarafından da fark edildiğinigösteriyor. Tüketici Güven Endeksi’nde son 3 yıldır birinci şirketiz. En çok insan çalıştıran 3’üncü şirket ödülüne sahibiz. Ayrıca SGK’nın En Çok Prim Ödeyen Kuruluşlar Ödülü’nde perakende sektörü birinciliğini ve Türkiye üçüncülüğünü kazandık. Küresel perakende sektörünün yükselen yıldızıyız. Dünyaca ünlü danışmanlık firması Deloitte’un “2016 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri Raporu”nda 153’üncü sırada yer aldık. Ayrıca küresel perakendeciler arasında en hızlı büyüyen 21. perakendeci olduk. Hizmet etmeye, tüketiciye ve ekonomiye değer katmaya devam edeceğiz.”
  
Rakamlarla BİM’in 2015 Performansı
2015 yılında BİM, 2.595 yeni çalışana istihdam sağladı ve Türkiye çapında 470 yeni mağaza açtı. Böylelikle yıl sonu itibarı ile BİM’in mağaza sayısı 4.972’ye yükseldi, çalışan sayısı ise 30.000’i aştı. BİM’in büyümesinde ve müşteri memnuniyetini artırmasında önemli rol oynayan Özel Markalı ürünlerin satışı ise, bir önceki yıla göre%21,5 artarak 12,2 milyar TL düzeyine çıktı. BİM güçlü performansıyla Türkiye perakende sektörü liderliğini açık ara sürdürdü ve pekiştirdi.
    
FİLE mağazaları başarılı
BİM’in, tüketicilerin gıda, kişisel bakım ve genel temizlik ihtiyaçlarını en iyi kalitede, yüksek standartlarda üretilmiş ve sürekli düşük fiyatlardan satışa sunulan sağlıklı ve taze ürünlerle karşılamayı hedefleyen yeni perakende konsepti FİLE 2015’te başarılı bir yıl geçirdi. Tüketicilerin büyük ilgi gösterdiği FİLE mağazalarının sayısı geçen yıl 9’a çıktı. Fas ve Mısır’da büyüme sürüyor BİM’in tüketiciye sunduğu indirimli perakende iş modeli Fas ve Mısır’da da tüketicinin beğenisini kazanmaya devam ediyor. BİM 2015’i Fas’ta 279, Mısır’da ise 140 mağaza ile kapattı.

Enflasyonla mücadelede BİM Farkı..
2 Yıldır Değişmeyen Temel Gıda Fiyatları Toplantıda söz alan BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu ise, BİM’in 2016 hedefleriyle ilgili açıklamalara geçmeden önce ilk kez BİM’in temel gıda maddeleri ile ilgili 2 yıldır değişmeyen fiyatlar hakkında bilgi verdi.
 
“Bu tablonun enflasyon ile mücadelede ve müşterilerine sadakat konusunda duydukları büyük sorumluluk duygusunun en açık kanıtı olduğunu ifade eden Dortluoğlu şunları söyledi:
 
“BİM’in büyümesinin en temel nedeni müşterileri ile arasında kurduğu karşılıklı güvene dayanan benzersiz ilişkidir. Büyüyoruz çünkü müşterilerimizin bize olan teveccühü büyüyor. Büyümemizin en temel gücü onların bize olan sarsılmaz güvenidir. 2016’da yine büyüme hedefimiz çift haneli. %20 oranında bir büyüme öngörüyoruz. 700 milyon TL yatırım yaparak altyapımızı güçlendirmeyi ve en az geçen seneki kadar yeni mağaza açarak 3.500 kişiye yeni istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca bu süreçte gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı yatırımlarımızla büyüme planlarımız aynen devam edecek.” 

FAVÖK MARJI HEDEFİ YÜZDE 5
BİM’in 2016 yılı FAVÖK marjı artış hedefi yüzde 5 olarak belirlendi.

BİM’in sunumuna göre, satışlarda geçen yıl yüzde 20,5 büyüme olurken, bu yılki hedef yüzde 20 olarak belirlendi. Şirket brüt kar marjında yüzde 16,5 büyüme hedeflediğini açıkladı.

Geçen yıl 499 milyon TL yatırım yapan Şirket’in bu yılki hedefi 700 milyon TL oldu.
 
Yeni mağaza açılış hedefleri Türkiye için 600, Fas için 80, Mısır için 100 ve file mağazalarında 15 olmak üzere toplam 795 olarak belirlendi.