İstanbul’un geleceği Anadolu Yakası’ndan yükseliyor

0
76

Anadolu Yakası, yatırımların getirdiği dinamizm ve sunduğu olanaklar ile iş dünyası için yeni cazibe merkezi olarak hızla yükseliyor. Fortune Türkiye ve Emaar Türkiye işbirliği ile Anadolu Yakası’nın iş ve fikir önderlerini bir araya getiren toplantıların ilkinde Anadolu Yakası’nın dinamizmi ve yapılan yatırımların getirileri üzerine konular ele alındı.

Dünyada ekonominin dengeleri batıdan doğuya doğru evrilirken, bir yandan da büyümeyi sırtlayan yeni cazibe merkezleri doğuyor. Benzer bir dönüşümü yaşayan İstanbul’un Anadolu Yakası, tamamlanan alt ve üstyapı yatırımlarının getirdiği dinamizm ve sunduğu olanaklar ile iş dünyası için yeni bir cazibe merkezi olarak dikkat çekiyor. Fortune Türkiye, Emaar Türkiye ile beraber bu dönüşümün Anadolu Yakası’nda yerleşik şirketler ve girişimciler açısından sunduğu fırsatları ortaya koymak amacıyla özel bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmayı da “Fortune Türkiye Fikir Liderleri Platformu” olarak hayata geçirdi. Anadolu Yakası’nın iş ve fikir önderlerini bir araya getiren platformun ilk yuvarlak masa toplantısının konusu ise “Ekonomide Eksen Kayması ve Yeni Fırsat Penceresi” oldu. Moderatörlüğünü Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros’un üstlendiği Emaar Square Residences’ta gerçekleşen toplantıda Anadolu Yakası için risk ve fırsatların neler olabileceği tartışıldı. Büyük alt yapı projelerinin yapılması ve yapılmaya devam edilmesiyle birlikte Anadolu Yakası trendi hız kazanıyor. Projeksiyonlara göre bu gelişme Sakarya, Bursa, Balıkesir- Çanakkale hattının 5-10 yıl içinde hızlı bir değişime girmesine sahne olacak. Organize sanayi bölgelerinin hareketliliği de bu değişimin güçlü sinyallerinden. Fortune Türkiye Fikir Liderleri Platformu’nda birbirinden ilginç konular, değerli katılımcıların görüşleriyle zengin bir içerikle ele alındı. İşte toplantıdan önemli notlar..

ARZU ULUDAĞ
EMAAR TÜRKİYE SATIŞ, PAZARLAMADAN SORUMLU KIDEMLİ DİREKTÖR
“Körfez bölgesi için Türkiye konforlu bir Avrupa  ülkesi”

Emaar adına söz alan Arzu Uludağ ise gözde eğlence ve alışveriş merkezi olan ve 2.3 milyar dolar yatırımla hayata geçen Emaar Square Mall ile ilgili yatırımların devam ettiğini söyledi. Uludağ, “Avrasya Tüneli iki yakayı birbirine umulmadık bir yerden bağlıyor. Misafirlerimiz hava alanına 30 dakikada ulaşabildiklerine şaşırıyorlar. Uluslararası lüks markalar artık Anadolu Yakası’nı tercih ediyor” dedi. Uludağ konuşmasında, “2016 sonunda yabancı ev sahiplerimizin oranı yüzde 22’ye ulaştı” derken ve nedenlerini şöyle sıraladı: “Körfez Bölgesi vatandaşları alıştıkları yaşam tarzına göre yaşamanın mümkün olabileceğini biliyorlar. Türkiye onlar için konforlu bir Avrupa ülkesi. Ayrıca Türkiye’nin dört mevsim iklime sahip olması da kararlarında etkili.”
 
ALP GÜLAN
GÜLAN OTOMOTİV YÖNETİM KURULU BAŞKANI 
“İhtisas projelerinin öne çıktığı bir dönem yaşayacağız”

Toplantıda konuşan Gülan, Anadolu Yakası’nın yükselen merkezlerinden Sancaktepe’de kısa süre önce 30 katlı bir projeyi tamamladıklarını söyledi ve “Anadolu Yakası’nda büyük bir hareketlilik var” dedi. Gülan ayrıca şehir içindeki ikinci el galericilerin şehrin dışına taşınması ile ilgili projeler üzerinde de durdu ve “Bu proje Ankara’da başarılı oldu. Avrupa Yakası’nda ise İstoç, Otokurt Otomotiv tarafından başarıyla hayata geçti. Anadolu Yakası’nda ise bu ihtiyaç tam olarak karşılanmadı. Bu nedenle ihtisas projelerinin öne çıkacağını düşünüyoruz” dedi. Gülan sözlerini, “Anadolu Yakası’na özellikle Araplardan çok büyük bir ilgi var. Anadolu Yakası kısa süre içinde Avrupa Yakası’nı yakalayacak çünkü sanayinin bu tarafa kaydığını görüyoruz” diyerek tamamladı.  
 
ÖZLEM İMREN
OTS İNŞAAT YÖNETİM KURULU ÜYESİ 
“Hızlı tren yatırımcıya ulaşmamızı kolaylaştıracak”

İmren’in yönetim kurulu üyesi olduğu OTS İnşaat, sanayiye hizmet eden endüstriyel tesisleri projelendiriyor. Balıkesir OSB’nin yatırıma aç olduğuna değinen İmren, “Bölge ciddi bir yatırım alıyor ve bizde projecisiyiz” dedi. Endüstriyel alanlara özellikle hızlı trenin yayılması Anadolu Yakası’nın çevreye bağlantısı açısından çok önemli olabilir diyen İmren, “İstanbul’a ulaşımın günlük bazda olması gerekiyor. Bu açıdan hızlı tren yatırımcıya ulaşmamızı ya da yatırımcının merkeze ulaşmasını kolaylaştıracak” dedi.
 
HAKAN HATİPOĞLU
NAZAR KİMYA YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI 
“OSB’de mavi yakalı çalışan bulamıyoruz” 

Hatipoğlu, Türkiye’de yüzde 23’ler civarında olan özel markalı ürün (private label) pazarının büyüklüğünün 25 milyar TL civarında olduğunu söyledi ve pazarın önümüzdeki birkaç sene içinde 50 milyar TL’ye çıkacağına değindi. Hatipoğlu, “Yalova’da üç OSB kuruluyor. Toplam 5,5 milyon metrekare büyüklüğünde ve birkaç sene sonra fabrika bacalarının tüteceği projeler olacak.” dedi.
 
TOLGA UYSAL 
NAZAR KİMYA YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI 
“OSB’de mavi yakalı çalışan bulamıyoruz” 

Hatipoğlu, Türkiye’de yüzde 23’ler civarında olan özel markalı ürün (private label) pazarının büyüklüğünün 25 milyar TL civarında olduğunu söyledi ve pazarın önümüzdeki birkaç sene içinde 50 milyar TL’ye çıkacağına değindi. Hatipoğlu, “Yalova’da üç OSB kuruluyor. Toplam 5,5 milyon metrekare büyüklüğünde ve birkaç sene sonra fabrika bacalarının tüteceği projeler olacak.” dedi.
 
TOLGA UYSAL 
ICI HALI ÜST DÜZEY YÖNETİCİSİ
“Mekansal büyüme  adına yapılan hatalar, kaliteyi düşürüyor”

Toplantıda, Anadolu Yakası’ndaki kentsel dönüşüm konusuna değinen Uysal, Anadolu Yakası’nın ciddi bir potansiyeli olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Bu bölgede her sitenin bahçesinde ağaçlar, yeşil alan ve buna uygun mimari bir doku var. Tek tip, hafif yarı camlı binalar, bölgenin peyzajını olumsuz etkiliyor” dedi. Kentsel dönüşüme karşı olmadığını sözlerine ekleyen Uysal, “Mekansal büyüme adı altında yapılan çalışmalar kaliteyi düşürüyor” dedi.
 
MAKBULE YÖNEL MAYA
TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME GENEL MÜDÜRÜ 
“Anadolu Yakası daha fazla hikaye yaratma potansiyeline sahip”

Makbule Yönel Maya konuşmasında, şehircilikte temel ilkenin ticaretin başlaması olduğuna değindi ve “Ticaret Avrupa Yakası’nda başlamış, Anadolu Yakası sayfiye yeri, padişahların yazlık evleri şeklinde gelişmiş. Dolayısıyla Anadolu Yakası’ndaki imarlar da çok daha sonra çıkıyor” dedi. Anadolu Yakası’ndaki ofis piyasasının gelişimine de değinen Yönel Maya, “Bir insanın taşınması için bir şeyin onu teşvik etmesi gerekiyor; o da maliyet unsuru” diyerek yeni bir ring yaratıldığına ve Çanakkale Köprüsü’yle de bu ringin tamamlanacağına işaret ederek, “Beş yıl sonra bu masaya Balıkesir, Çanakkale, Sakarya da dâhil olacak ve buralar da mutlaka bu ring içinde yer alacak” dedi.  Yönel Maya’ya göre, Anadolu Yakası olanakları açısından daha fazla hikâye yaratma potansiyeline sahip. 
 
MUSTAFA CEYHAN
EMİR VARLIK YÖNETİM KURULU ÜYESİ
“Borçlusu alacaklısı ile birlikte projeleri sonlandırmaya çalışıyoruz”

Etkinlikte söz alan Mustafa Ceyhan, BDDK lisanslı devletin izni ile kurulan varlık yönetim şirketlerinden biri olduklarını söyledi. Türkiye’deki uygulamaları, finans kuruluşlarının takip etmekte zorlandıklarına değindi. Ceyhan, “Dünyadaki uygulamalarda takipteki, alacaklı olmak zorunda değil. Bizim mevzuatımız da böyle. Örneğin Türkiye’nin en itibarlı bankasının en itibarlı müşterisinin kredisini devralabiliriz. Türkiye’de genelde takipteki krediler, ihaleler aracılığıyla bizim gibi şirketlere veriliyor. Kanuni imtiyazlar var. Bu kanuni imtiyazlarla tahsilat yapıyoruz” dedi. Ceyhan, gayrimenkul projelerinde yarım kalmış, bitirilememiş projeleri hem borçlusunu hem de alacaklısını bir araya getirerek bitirmeye dönük çalıştıklarının altını çizdi. 
 
GALİP ARBAK
ALIMEKS ALÜMİNYUM GENEL MÜDÜRÜ 
“Şehrin yükselmesi, şehir kültürü açısından sıkıntı yaratabilir”

Ürünlerinin neredeyse tamamını ihraç eden Alimeks, 24 yıldır Türkiye’de varlık gösteriyor. Esas işi aliminyum doğrama sistemleri ve kış bahçeleri olan şirket, İsviçre’de pazar lideri konumunda. Galip Arbak üretim tesislerinin Sakarya’da olduğunu söyleyerek şu bilgileri paylaştı: “Sapanca’da çok sayıda proje yaptık, orada Araplar çok hâkim. Aynı zamanda çok ciddi bir yapılaşma da devam ediyor. Avrupa’da özellikle İskandinav ülkelerinde inşaat sektöründe talep patlaması yaşanıyor. Türk firmaları bundan faydalanarak büyük projeler alıyorlar” dedi. Arbak sözlerini “Almanya ve merkezi Avrupa’da renovasyon çok hızlandı; özellikle ısı izolasyonu ile ilgili yani enerji efektif binalarla ilgili regülasyonların yakın zamanda Türkiye’ye yansıyacağını
 
BİRBEY ERGÜN
GARANTİ BARTER YÖNETİM KURULU ÜYESİ 
“Başarılı kentsel dönüşüm projelerinde, Anadolu Yakası lider”

Konuşmasına birkaç farklı sektörde faaliyet gösterdiklerini söyleyerek başlayan Ergün, “barter” konusuna değindi. Ergün, “Garanti Barter’ın Türkiye’de yedi bölge ofisini açtık. Bunlardan biri de Anadolu Yakası’ndaydı” dedi. Büyük kurumların çalışanlarına konut edindirme projesi yaptıklarına da değinen Ergün, “Turkcell ile çalışıyoruz ve 9 binin üzerinde çalışanı var. Turkcell ile bir anket yaptık. Türkiye’deki 10 tane büyük inşaat firmasıyla ilgili bu datadan gayrimenkul alır mısın? diye sorduk. Datanın yüzde 98’i alırım dedi ve yüzde 95’i Anadolu Yakası’nı tercih etti. Bunun sebeplerini, fiyatların cazip olması, konutların düzenli tipte olması ve daha çok yeşil alanlarının olması olarak açıklayabiliriz” dedi.
 
ÜMİT ERSOY
BUNGE YÖNETİM KURULU ÜYESİ 
“İnsanlar tarzlarına uygun bir çevrede yaşamayı tercih ediyor”

Ersoy, Anadolu Yakası’nın yükselen ivmesiyle ilgili olarak, “Her şey Avrupa Yakası’nda deniliyor. Buna karşıyım. Bu belki geçmişte olabilir” dedi ve sosyal hayatın altını çizerek şöyle devam etti: “Kadıköy’ün merkez bölgelerinde geçmişten gelen kültürel zenginliğe saygılı sosyal yaşam var.” dedi.
 
ERSİN SAYIN
NORMTEKNİK YÖNETİM KURULU ÜYESİ 
“Projelendirmeden kurdele kesme aşamasına kadar Avrasya Tüneli kendi yaptığımız projeler arasında”

Sayın sözlerine endüstriyel tesisler, konutlar, tüneller vb. yangının çıkabileceği her alanda malzeme satışları ve projelendirme gibi hizmetler verdiklerine değinerek başladı. Sayın yer aldıkları projelerle ilgili, “Emaar Square ve projelendirmeden kurdele kesme aşamasına kadar Avrasya Tüneli yaptığımız projeler arasında” dedi. Sayın, ayrıca toplu taşıma ile ilgili “Metrobüs için ayrılan alanın yerine neden raylı bir sistem kullanmadığını” dile getirdi. 
 
 
ALİ BAYGUR
GETA GRUP YÖNETİM KURULU ÜYESİ 
 “Konumdan uzaklaşmak maliyetleri artırıyor”

2014 yılında faaliyete geçen Geta Grup adına söz alan Baygur, “2014 yılından bu yana firma olarak her yıl
yüzde 30-40 büyüdük. 2018 için yüzde 50 büyüme planlıyoruz. Yılda 2 bin 500 asansör yapıyoruz binalara. Bütün şantiyelerimiz Anadolu Yakası’nda.” dedi.