İşe alımda yeni yöntem

0
76

Dünya devi Unilever, çalışanları için bir okul. Mezun vermemekle övünüyor. Değişimi şekillendirecek, değişime liderlik edecek yöneticileri yetiştiren Unilever’in İK vizyonu dijital mecradaki yeniliklerle farklılaşıyor. Unilever ürünleri, 190’dan fazla ülkede satılıyor. Her gün 2 milyar tüketiciye ulaşılıyor. Dünya genelinde 172 bin çalışanı olan Unilever, 2015 yılında 53,3 milyar euro değerinde yıllık satış hacmine ulaştı. Şirketin kapsama alanının yarısından fazlası (%57), gelişen ve yükselen pazarlarda yer alıyor. Unilever’in yeni neslin ihtiyaçlarını göz önüne aldığını söyleyen Unilever NAMETRUB Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Steven Gross, “Yeni nesil, anlam ifade eden ve somut katkı sağlayan işlerde çalışmak, yaratıcılığını ifade etmek ve teknolojiden faydalanmak istiyor. Geçmişe ait kurumsal normlarla sınırlandırılmak istemiyor. Unilever olarak bu kuşağın eğitim, kariyer gelişimi ve küresel bilgi birikimi fırsatları konusunda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” diyor.

Unilever, Asya ve Kuzey Amerika’nın çeşitli bölgelerindeki lansmanlardan sonra Avrupa’da tanıtılan “Uçtan uca dijital işe alım” programı, Unilever’in dünya genelinde tüm organizasyonlarında kullanılan yeni bir program. Milenyum kuşağı göz önünde bulundurularak tasarlanan yeni programda, dijital analiz aracı kullanılıyor. Bu, dört aşamadan oluşuyor. Süreci kolaylaştırabilmek için adaylar LinkedIn hesaplarıyla eş zamanlayabilecekleri online başvuru formunu dolduruyor. Başarılı olan adaylardan toplamda 20 dakikayı aşmayan bir dizi oyun oynamaları isteniyor. Adayların bu oyunları oynayış şekli gerek potansiyelleri gerekse de firmanın hedef ve amaçlarıyla ne kadar ilişkili oldukları hakkında Unilever’e içgörü sağlıyor. En başarılı adaylardan video mülakatına katılmaları isteniyor. Sürecin son aşamasında ise adaylar, birbirleriyle tanışıyor ve yüz yüze etkinlikle bir gün geçiriyorlar. Adaylar süreçle ilgili deneyimlerini paylaşıyorlar. Unilever Türkiye, istihdam ettiği yeni mezunların yüzde 50’sini yönetici eğitim programı (MT programı) ile global liderler olarak yetiştiriyor. Uygulanan strateji, şirketin global değerlerini ve hedeflerini yerine getirirken yerel kültürel bakış açısını global bakış açısıyla sentezlemeyi sağlıyor.

Unilever’in başarılı yöneticiler yetiştirmek için üzerinde odaklandığı bir diğer politika da “Kazandıran Denge” (Winning Balance) programı. Bu konuda çeşitlilik ve katılım konusu önem kazanıyor. Tüm bireylerin potansiyellerini tam olarak kullanabilecekleri, görüşlerini ve fikirlerini rahatlıkla paylaşabilecekleri katılımcı şirket ortamı yaratmak ortak hedefler arasında. Unilever’in İnsan Kaynaklarından Sorumlu Dünya Başkanı Leena Nair ile aynı ekipte çalışan Cesy Şeritçioğlu, bu konudaki deneyimlerini Fortune ile paylaşıyor. 2014’te UFLP’ye (Unilever Geleceğin Liderleri Programı) başladığını ve strateji direktörü olarak görev yaptığını söyleyen Şeritçioğlu, “Unilever İK stratejilerini farklı rotasyonlarda deneyimledim. Yetki vermek Unilever’de gittikçe önem kazanıyor. Fikirlerimize ne kadar çok değer verildiğini ve farklı konularda liderlik edebildiğimizi görüyorum. Dış paydaşlarla çalışıyoruz. Unilever’de projeleri yönetmekten ve farklı fikirleri deneyimlemekten mutluyum” diyor.