İş Yatırım, Petkim için tavsiyesini yükseltti

0
75

İş Yatırım ( www.isyatirim.com.tr ) konu ile ilgili raporunda, Petkim hedef fiyatını ise 3,57TL’den 5,09TL’ye yükselttiklerini belirtti.
   
Raporda şu değerlendirme yapıldı:
   
“Liman ve rafinerinin katkısı VAFÖK’ü zayıf marj ortamındakoruyacak 
   
2015’te ulaşılan rekor kar marjları…Nafta fiyatları ham petrolfiyatlarında 2015 yılında yaşanan hızlı düşüşü takip etti. Bu durum naftabazlı petrokimya üreticilerinin etan bazlı üreticilerle karşılaştırıldığında artanetilen-nafta marjlarından faydalanmasını sağladı. Sonuç olarak Petkim 2015yılında 626mn TL net kar açıkladı ki bu kar şirket tarihinin en yüksekrakamıydı. Bölgedeki diğer tesislerin bakım duruşları, şirketingerçekleştirdiği kapasite artışı ve darboğaz giderici yatırımlar ve fiyatoynaklığı yaşanan bir dönemde şirketin ülkedeki tek petrokimya tesisiolmasının getirdiği faydaların da yüksek karlılığın arkasındaki diğer önemliunsurlar olduğunu belirtelim.

…2016’da devam edecek. 1Ç16 etilen-nafta spredleri 4Ç15’tekiortalamanın %5 üzerinde, 520 ABD$/ton seviyesinde seyretti. Düşen hampetrol fiyatları dünya genelinde etilen kapasite yatırımlarının ertelenmesineneden oldu. Bu durumun nafta bazlı üreticilerin cazip ürün marjlarındanfaydalanmaya devam edeceğini gösteriyor. Biz 2016 yılı ürün marjlarında2015 yılının özellikle ikinci ve üçüncü çeyreğinde yaşanan bölgesel bakımduruşlarının olumlu etkisini elimine etmek için %15 daralma öngördük.Güçlü bir 1Ç16 performansı bekleniyor. 1Ç16’teki etilen-nafta marjlarınıve Türkiye’deki talep durumunu gözönüne aldığımızda Petkim’in güçlüoperasyonel performansına devam edeceğini öngörüyoruz. Satış haciminin3Ç15 ve 4Ç15’teki seviyelere yakın olduğu beklentisi ile (450 bin ton)Petkim’in 1Ç16’da VAFÖK ve net karının önceki yıla göre sırasıyla %108 ve %117 büyüme göstereceğini öngörüyoruz.
   
Petkim değerlememizde aşağıda sıraladığımız değişiklikleri yaptık: 1)Modelimizde hacim ve kar marjı beklentilerimizi 1Ç16 ürün rasyolarını dagözönüne alarak güncelledik. 2) İNA değerlememizi bir çeyrek öne taşıdıkve en son net nakit rakamlarını ekledik. 3) Benzer şirket çarpanlarınıgüncelledik, 4) Döviz kurları, ham petrol fiyatları gibi makro ekonomikbeklentilerle ilgili güncellemelerimizi değerlemeye yansıttık ve 5) PetlimLimanı ile ilgili konteyner hacmi tahminlerimizi APM Terminals’ın Petlim’edaha yüksek bir hacim yönlendireceği öngörüsü ile yukarı yönlü olarakdeğiştirdik.
   
Tavsiye ve hedef fiyatı yukarı çektik. Bu değişikliklerin sonundaPetkim için hedef fiyatımız 5,09 TL’ye yükseldi. Hedef fiyatımızın içerisinde%8 temettü verimi de bulunmaktadır. Hedef fiyata ulaşırken Petkim’in %70 hissesi için 330mn ABD$ katkı öngörürken STAR rafinerisinin 2018 yılınınikinci yarısından itibaren Petkim’e yıllık 110mn ABD$ VAFÖK sağlayacağınıtahmin ettik.
   
Petkim için tavsiyemizi AL’a yükseltiyoruz. Tavsiyemizi olumsuz yöndeetkileyebilecek koşulları petrokimya marjlarında yaşanabilecek ani düşüşler,yapılan yatırımların katkısının beklenin altında kalması ve liman yatırımınındevreye alınmasındaki gecikmeler ve talepte beklenin altında daralma olarak sıralayabiliriz.”