İş Bankası’nın satranca verdiği büyük destek 10. yılında

0
30

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Genel Müdür Adnan Bali’nin ev sahipliğinde düzenlenen imza töreni ve basın toplantısına Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve uluslararası turnuvalarda ödül alan bazı sporcular ile aileleri de katıldı.
 
Ersin Özince törende yaptığı konuşmasında, 23 Aralık 2005 tarihinde imzalanan ilk sponsorluk anlaşmasının ardından okullarda 15 bine yakın satranç sınıfı açtıklarını, satrancın en fazla lisanslı oyuncunun olduğu spor dallarından biri haline geldiğini ve Türkiye’nin uluslararası turnuvalarda kazandığı madalya sayısının 312’ye yükseldiğini vurguladı.
 
Verilen desteğin, öğrenciler ve ailelerinde büyük karşılık bulmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Özince, “Türkiye’nin, satrancın küçük yaşları kapsayan altyapı döneminde dünyanın en hızlı gelişen, en güçlü 3 ülkesinden biri konumuna gelmesi, verilen emeklerin heba olmadığının da en iyi kanıtı… Biz de satrançta yakalanan ivmenin artarak devam etmesi için, Türkiye Satranç Federasyonu ana sponsorluğumuzu burada imzaladığımız protokol ile önümüzdeki yıllara da taşıyacağız” diye konuştu.
 
2005 SATRANÇTA ÜLKEMİZ İÇİN BİR MİLAT

İş Bankası’nın satranç sporunu desteklemesinde, satrancın çocukların ve gençlerin zihinsel gelişimlerine katkı sağlayan bir eğitsel araç olmasının büyük payı bulunduğunu belirten Özince, şöyle devam etti: “Federasyon ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yine 2005 yılında satranç sporunun ilköğretim okullarında müfredata seçmeli ders olarak girmesi yönündeki kararını tamamlayan ve pekiştiren bir adım oldu. Dolayısıyla, Federasyon ve Bakanlık ile devam ettirdiğimiz çalışmalar sayesinde, 2005 yılını geçmişte hak ettiği ilgiyi göremeyen satranç için bir milat olarak değerlendiriyoruz.”
Özince, satranca verdikleri desteği 2013 yılından itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) de taşıdıklarını ve Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğunu da üstlendiklerini vurguladı.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de sadece ekonomik alanda değil eğitim, kültür sanat, ve çevre gibi birçok konuda topluma katkı sağlamak için çalıştıklarını, bunu da paydaşlarıyla ortak değerler yaratacak ve bu değerleri gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracak şekilde planlayarak hayata geçirdiklerini söyledi.
 
Bali, toplumsal gelişme ve ilerlemenin kalıcılığının esas alındığı sosyal sorumluluk projelerinin hepsinin ortak noktasının geniş kesimleri kapsaması ve uzun soluklu olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Türkiye’nin Bankası olarak hayata geçirdiğimiz projeler ile aynı samimiyet ve kararlılık çerçevesinde topluma fayda sağlamaya devam edeceğiz. Türkiye’yi bir satranç ülkesi haline getirme yönündeki çabalarımızın, gelecek yıllarda daha da büyük başarılara vesile olacağına yürekten inanıyorum.”
 
İŞ BANKASI İLE 10 YIL ÖNCE İYİ BİR HAMLE YAPTIK

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise ünlü satranç ustası Bobby Fischer’ın “Tahta üzerinde sadece iyi hamleler önem taşır” sözünü hatırlatarak, şöyle konuştu: “Biz de İş Bankası ile 10 yıl önce ‘iyi bir hamle’ yaparak Türk satrancı için, Türkiye için dönüm noktası olan güçlü bir işbirliğine imza attık. İş Bankası’nın desteğinin verdiği güçle bu ülkeye uluslararası alanda madalyalar kazandıran sporcularımızın gururunu ve mutluluğunu hep birlikte paylaşıyoruz.”
 
TÜRKİYE’NİN 10 YILDA SATRANÇTAKİ BAŞARILARI

İş Bankası’nın 2005 yılında Türkiye Satranç Federasyonu ana sponsorluğunu üstlenmesinin ardından gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok sayıda başarılara imza atıldı. 2005’ten bu yana bu alanda 15 dünya şampiyonluğu, 25 dünya ikinciliği ve 28 dünya üçüncülüğünün yanı sıra 44 Avrupa şampiyonluğu, 43 Avrupa ikinciliği ve 39 Avrupa üçüncülüğü elde edildi, uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısı 312 oldu. Yine aynı süreç içerisinde Türkiye’de lisanslı sporcu sayısı 30 binden yaklaşık 630 bine, satranç antrenörü sayısı 2 binden yaklaşık 76 bine, satranç kulüplerinin sayısı ise 600’den 2 bin 104’e yükseldi.