İş Bankası’ndan yeniden yapılandırma açıklaması

0
45

Bankacılık sektöründen son günlerde gündemde olan yapılandırma talepleri ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. 
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bunun çok olağan dışı bir hadise olmadığını belirterek, yapılandırmaların “kredi geri ödemeleri ile firmaların öngördüğü nakit akışlarının son dönemdeki piyasa gelişmeleri karşısında birbirinden kopması ve uyumsuz hale gelmesi sonucu bankacılık sisteminin bu gibi durumlarda hep başvurduğu, nakit akışlarıyla uyumlu hale getirme işi” olduğunu söyledi.
Bali, “Kredi yapılandırma bu yönüyle bakıldığında daha önce başvurmadığımız, bundan sonra da başvuramayacağımız çok sıra dışı ve illa bir problemi ifade eden bir hadise değildir. Bunların son konjonktürde biraz da üst üste gelir gibi olması, olumsuz algılanmasına neden oldu. Normal şartlarda biz bunu yürütüyoruz ve yönetiyoruz.” dedi.
Bankanın aktif kalitesinin muhafazası, yürütülmesi ve yönetilmesinin de bunu gerektirdiğini ifade eden Bali, bu yapılandırmaların bir kampanya haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. 
 
“İHTİYACI OLANLA OLMAYANI İYİ AYIRT ETMEK LAZIM”
Adnan Bali, şunları kaydetti:
“Bunu, ‘ona yapıldı, buna da yapılmalı’ veya avantaj sunuluyormuş da o avantajdan başkalarının da istifade etmesi gibi bir hale getirmemek lazım. İhtiyacı olanla olmayanı iyi ayırt etmek lazım. Neticede bu kaynaklar memleketin kaynaklarıdır. Kaynakları doğru olmayan yerde kullanmak, kaynak tahsisini bozmak yanlış şeylerdir. Reel sektör de bu konuda ilkeli davranmalı, sağlam durmalı. Nihayetinde finans sisteminin de, reel sektörün de sağlığı birbirine bağlı. Dolayısıyla ‘burada çok özel avantaj sağlanacak’ türden taleplerde bulunmayı reel sektör asla ve asla düşünmemeli ve yapmamalıdır.”