İranlı biyoteknoloji şirketinden Türkiye atağı

0
39

MENA Bölgesinin en büyük biyoteknolojik ilaç firması olan İranlı CinnaGen Türkiye’yi yeni üretim ve Ar-Ge üssü olarak belirledi.

1994 yılında İran’da kurulan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerini kapsayan MENA bölgesinin en büyük biyofarmasötik ilaç üreticisi CinnaGen’in ‘Greenfield yatırım’la (yabancı yatırımcının ülkeye sıfırdan üretim tesisi kurduğu yatırım tipi) 2017 yılında Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edeceği fabrika yerli piyasanın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ihracata yönelik de üretim yapacak.

Konuyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan CinnaGen İlaç Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr.Ferhat Farşi, Türkiye’de biyoteknolojik ilaçlarda yaklaşık 2,5 milyar liralık ithal ürün kullanımı olduğuna dikkat çekerek, CinnaGen’in faaliyete geçmesiyle beraber, ilaç ithalatının azalmış olacağını kaydetti.  Türkiye’de ilaç sektörünün yaklaşık yüzde 17’si biyoteknolojik ilaçlardan oluşuyor ve bu ilaçların neredeyse tamamına yakını ithal ediliyor.

Araştırmalara göre, 2016 yılında Türkiye’de 3,36 milyar TL’lik biyoteknolojik ilaç satıldı ve bunların sadece yüzde 6’sı Türkiye’de imal ediliyor. Yaklaşık 330 milyar dolarlık global biyoteknolojik ürünler pazarında ise Türkiye’nin payı sadece yüzde 0,2.

Öte yandan, ileti teknoloji ve know how transferiyle ilaca erişimi kolaylaştırma hedefi olan CinnaGen İlaç ileri teknoloji ve inovasyon kabiliyetinin Türkiye’ye transfer edilmesinde de etkin bir rol üstlenecek. İranlı CinnaGen’in Türkiye’yi Avrupa’ya açılan bir kapı olarak görmesi ve ihracat üssü olarak belirlemesinin cari açığı azaltan bir etki oluşturması bekleniyor.

Tahran merkezli bir şirket olan CinnaGen 200 milyon dolarlık bir bütçeye sahip. Biri Almanya’da olmak üzere beş Ar&Ge merkezine sahip ve toplam cirosunun yüzde 30 ‘u gibi sektörde alışılmadık oranda yüksek bir oranını Ar&Ge’ye ayırıyor. Halen 112 çalışana sahip olan şirket MS, onkoloji , hematoloji, romatoid artrit ve nadir hastalıklar alanlarına odaklanmış durumda. Türkiye’de özellikle de akraba evliliklerinden dolayı nadir hastalıkları olan kişi sayısı 7 milyon civarı olduğu göz önüne alındığında, CinnaGen’in bu alandaki uzmanlığı daha da önem kazanıyor.