Irak’tan OPEC’e çağrı

    0
    18

    Irak parlamentosu, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü (OPEC) Viyana’da düzenlenecek olan toplantı öncesinde, Irak’ı üretimi kısma anlaşması dışında tutmasını istedi.

    Parlamentodaki Petrol ve Enerji Komisyonu Başkanı Ariz Abdullah yaptığı açıklamada, “OPEC, üretimin kısılması çağrısı yaparken Irak’ın yaşadığı ekonomik krizi ve teröre karşı verdiği savaşı göz önünde bulundurmalıdır.” dedi.
    Irak’ın geçen yıllarda petrol üretiminde tavan seviyesine ulaşmadığını belirten Abdullah, diğer petrol ülkelerinden Irak’ı üretimin kısılması anlaşmasının dışında tutmasını istedi.

    Abdullah, Irak’ın, ülkede çalışan ve petrol fiyatlarının düşürülmesinden sonra ülke ekonomisine büyük bir yük oluşturan yabancı şirketler konusunda da sorun yaşadığını belirterek, bu sorunun çözülmesi için Irak Petrol Bakanlığı ve şirketler arasında karşılıklı çıkarları gözeten müzakere ve anlaşmaya ihtiyaç olduğuna işaret etti.
    OPEC üyeleri, 29 Eylül 2016’da Cezayir’de yaptıkları toplantıda, petrol piyasasının yeniden dengelenmesi için petrol üretimini günlük 32,5 ile 33 milyon varil aralığında sınırlama kararı almıştı.

    OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, hangi ülkenin ne kadar üretim kısıtlamasına gideceğini belirlemeye çalışıyor.

    OPEC’in 171. toplantısı, 30 Kasım’da Viyana’da gerçekleştirilecek.