İnsan hayatının her noktasına odaklanmak

0
761

Eczacıbaşı Sağlık Bölümü Başkanı Elif Çelik, Türkiye ilaç sektörünün durumu, geleceği, Eczacıbaşı’nın sektörüdeki rolü ve 5 yıllık hedeflerini anlattı.

Türkiyenin ilaç sektöründeki geleceğiyle ilgili beklentileriniz neler? Öngördüğünüz zorluklar ve fırsatlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye ilaç pazarı son 5 yılda tek haneli rakamlı bir büyüme gösterirken ilk defa 2015 yılında 2 haneli bir büyüme rakamına ulaştı. Önümüzdeki 5 yılda da bu büyümenin % 10 ila 14 arasında olması bekleniyor. Nüfusun yaşlanması ve buna paralel olarak kronik hastalıkların artması ve bu tür ilaçların birim fiyatlarının yüksek olması bu büyümenin sebeplerinden bir tanesi. Diğer nedenleri de yeni ürünlerin pazara girmesi ve fiyat politikalarındaki değişimler diye düşünebiliriz.

Yeni ürünlerin pazara verilmesinde geçen uzun süreçler ve kur ile ilgili fiyat politikaları sektörü zorlarken nüfusun halen daha Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok daha yüksek bir artışa sahip olması sektörün büyümesini teşvik edecek bir unsur olarak değerlendirilebilir. 
 

Sektör içinde Eczacıbaşı Sağlık Grubu’nun rolünü nasıl görüyorsunuz ve önümüzdeki 5 yıl için Eczacıbaşı Sağlık Bölümü’nün vizyonu ve stratejik hedefleri nedir? 

Temelini ilaca dayandıran ve bu alanda Türkiye’nin ilklerinden olan Eczacıbaşı Sağlık Grubu bugün sadece ilaç alanında değil insan hayatının farklı evrelerinde sağlık hizmeti veya ürünü sunabilen 6 şirkete sahip. Bizim vizyonumuz da bu zinciri olabildiğince güçlendirmek olacak.
 
Koruyucu tedavilerle insanın yaşamının hastalıkla tanışıncaya kadar geçen süresini dolayısıyla kaliteli bir yaşamı mümkün olduğunca uzatmaya çalışıyoruz. Sonra erken tanı devreye giriyor, hastalıklar ne kadar erken tanı alırsa yaşam süresi de o kadar uzuyor ve tedavi maliyetleri azalıyor. Tabi bunu paralel olarak da sonrasında da doğru tedavi yöntemleri ve evde bakım hizmetleri gibi çözümleri bir bütün olarak sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde de sağlık sektöründeki farklı iş alanlarındaki fırsatları değerlendirerek bu zinciri güçlendireceğiz.
 

Eczacıbaşı Sağlık içinde bu değerli zinciri inşa ederken sizin önceliğiniz ne olacak? 

İnsan yaşamının sağlıklı döneminin olabildiğince uzatılması ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik alanlara yatırım yapmak bizim önceliğimiz olacaktır.Bu anlamda Şubat ayında  biyoteknoloji ürün portföyüne sahip Baxalta firması ile bir ortaklık içine girdik ve bu alanda büyümek istiyoruz. Türkiyenin önemli hedeflerinden birisi de biyoteknoloji üretimi ülkemize getirmek,dolayısıyla Baxalta ile böyle bir yatırım konusunda çalışmalarımız devam ediyor.Özetle Eczacıbaşı Sağlık Grubu önümüzdeki dönemde  de sağlık sektöründeki fırsatları değerlendirerek,  stratejik vizyonu çerçevesinde farklı tedavi alanlarına yoğunlaşarak, Ar-Ge konusunda dünya lideri olan ortaklarının bilgi birikimi ve deneyimini kendi üretim, pazarlama ve satış süreçlerinde değerlendirerek, sağlık alanında insan hayatına dokunmaya devam edecek.
 

Türkiye’deki sağlık sisteminin sizin yeni vizyonunuzla uyumlu olabileceğini düşünüyor musunuz?

Son dönemde özellikle nüfusun giderek yaşlanması ve kronik hastalıkların da artmasıyla, insan hayatının sağlıklı dönemini uzatmak, gelişmiş ön tanı ve teşhis yöntemleriyle hastalıkların önlenmesini sağlamak toplam sağlık harcamaları bütçelerine oldukça olumlu yansıyacaktır. Ülkemizde de sağlık harcamalarının bütçe içerisindeki payının mümkün olduğunca düşürülmesi hedefi olduğu için toplumun daha sağlıklı bir yaşama kavuşmasına yardımcı olacak çözümleri üretmek Türkiye sağlık politakaları tarafından da desteklenecektir.
 

Tüm Eczacıbaşı Grubu’nun içinde Eczacıbaşı Sağlık Bölümü’nden gelecek beklentileriniz nedir?
Eczacıbaşı Sağlık Grubunun  bu yıl beklenen büyüme oranı  % 20 seviyelerinde. Önümüzdeki dönemde de %15 – % 20 seviyelerinde büyüme bekliyoruz.

 

Kadınların iş dünyasına katılımına katkı sağladığınızı biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu önceliğinizi devam ettirecek misiniz? 

Eczacıbaşı Topluluğunun sosyal sürdürülebilirlik konsepti altında kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması her zaman önceliği olmuştur. Beyaz yakada yeni işe alımlarda kadın adaya öncelik uygulaması, fırsat eşitliği politikalarıyla kadınların iş yaşamına etkin katılımına destek gibi insiyatiflerle Eczacıbaşı Sağlık Grubu da bu misyon dahilinde kadın çalışana pozitif ayrımcılık stratejisini uygulamaya devam edecektir. 
 
BEYAZ YAKA KADIN ÇALIŞAN ORANI YÖNETİCİ KADIN ORANI
TOPLULUK SAĞLIK GRUBU TOPLULUK SAĞLIK GRUBU
33% 35% 29% 39%