İngiliz Ninjalar

0
97

Elli binden fazla yeme-içme mekanına ilişkin her tür bilgiyi interaktif ortamda sunan Mekanist, 2007’de kuruldu. O günden bu yana farklı yatırımcılardan 6 milyon dolar yatırım alan şirket, 2015’te Hintli Zomato’ya satıldı.

Henüz üniversite yıllarında neredeyse sıfır sermayeyle başlayan girişimcilik öyküleri, doğal olarak ürün geliştirme sürecinin yanı sıra yatırımcı ve sermaye bulma arayışıyla devam eder. Bu süreçler çok sayıda genç girişimciyi, ilk yıllarda zorlar hatta pes ettirir. Mekanist’in kurucu ortaklarından olan Ali Servet Eyüboğlu’nun ve ortaklarının hikayesi tam da böyle zorluklarla dolu. Ancak hikayenin en çarpıcı tarafı, bu genç girişimcilerin yatırımcı çekmek için gösterdikleri çaba ve bu konudaki başarıları. Adeta maraton gibi olan yatırımcı çekme çabaları çok sayıda girişimciye örnek olacak nitelikte.

Eyüboğlu’nun hikayesi, 2007’de üniversite ikinci sınıftayken Microsoft Students Partners adlı programın Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki temsilcisi olmasıyla başlıyor. Bu program sırasında Eyüboğlu İTÜ elektrik ve elektronik mühendisliği öğrencisi olan Eren Baydemir ile tanışıyor. Bu ikili, beğendikleri Uber, Yelp gibi 10 farklı girişimi iş fikri olarak önlerine koyup, matris yaparak çeşitli kriterler bazında puanlandırıyor. Bugün bile 10 farklı girişimi yazdıkları o tahtanın fotoğrafını özenle saklıyorlar. En yüksek puanı alan Yelp’ten esinlenerek İstanbul’daki restoranlar, eğlence mekanları hakkında konumundan, menüsüne, fiyatlarına kadar çeşitli bilgiler sunan ve insanların puanlama yapabileceği interaktif bir site kurmaya karar veriyorlar. Projenin adını Mekanist koyup geliştirmeye başlıyorlar ve kısa bir süre sonra o yıllarda İngiltere’de Microsoft CRM alanında bir şirketin CEO’luğunu yapan Alper Tekin ile tanışıyorlar. O andan itibaren İstanbul-Londra arasında üç ortak, sıkı bir yazılım ve ürün geliştirme sürecine giriyor.

2008 başında işi hayata geçirebilmek için finansman ihtiyacı doğuyor ve melek yatırımcı arayışına giriyorlar. Netron Teknoloji’nin ortaklarından Bülent Tekmen’i projelerine 100 bin TL yatırmaya ikna ediyorlar. Böylece Mayıs 2008’de Mekanist İnternet Hizmetleri kuruluyor. Popüler restoran keşfetme platformu Mekanist.net’i, Hintli Zomato.com’a satarak başarıyı perçinliyorlar.

Mekanist.net satıldığında, 3 milyon aylık ziyaretçi ve 2 milyondan fazla mobil indirmeyle başarılı mobil girişimlerden biriydi. Eyüboğlu, o dönemle ilgili olarak, “Bizimki zor bir iş modeliydi. Hemen paraya çevirmek mümkün değildi. Öncelikle bizim İstanbul’daki restoranlar, mekanlar hakkında sunduğumuz içeriği güçlendirmemiz gerekiyordu. Bunun farkında olarak yola çıktık ve nefesimizi üç-dört yıl tutmamız gerekiyordu. İçeriğimizi güçlendirmek için çok çalıştık. O zamanlar aylık 8 bin TL bütçemiz vardı ve bu kısıtlı bütçemizle amatör ruhumuz sayesinde içeriğimizi ve işimizi güçlendirebildik” diyor.
 
ENGLISH NINJAS İLE DÜNYAYA İNGİLİZCE ÖĞRETİYOR
Bu girişimlerinin ardından Eyüboğlu bu kez de İngilizce eğitimi almış kişiler de dahil olmak üzere İngilizce konuşabilme konusunda birçok insanın pratik yapamadığı için sorun yaşadığını görüp, başka bir girişime yelken açar. English Ninjas’ı hayata geçirir. Akıcı şekilde İngilizce konuşabilmenin en etkili yolunun, anadili İngilizce olan kişiler ile devamlı konuşma pratiği yapmak olduğunu ve bunun için yurtdışına gitmeye gerek olmadığını vurgulayan Eyüboğlu, “English Ninjas ile yurtdışında yaşayan eğitmenlere dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden ulaşarak anında canlı bağlantıyla konuşmaya başlayabilirsiniz” diyor.

Eyüboğlu, web sitesine ek olarak iOS ve Android uygulamaları üzerinden, tek tıkla sesli ve görüntülü olarak canlı konuşma pratiği yapılabildiğini sözlerine ekliyor. Türkiye’de birçok markanın English Ninjas’ın kurumsal çözümlerini kullandığını söyleyen Eyüboğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bireysel tarafta dünyanın birçok ülkesinden kullanıcılarımız var. English Ninjas’tan dakika paketi satın alıp, İngilizce’sini geliştiren birçok kullanıcı bulunuyor. English Ninjas’ın iş modeli, sınırları ortadan kaldırıyor. Dünyaya İngilizce öğretiyoruz aslında. Bireysel kullanıcılarımız dışında önemli markalar da çalışanlarının daha iyi İngilizce konuşabilmeleri için yatırım yapıyor.”

English Ninjas için ilk yatırım, Türkiye’de sektörün önemli isimlerinden oluşan bir grup yatırımcı tarafından gerçekleştirildi. Bunlar arasında Ömer Erkmen, Tahir Zaimoğlu (Project Z), Selçuk Saraç, Devrim Sönmez, Çağlar Erol, Zeynep Zorlu, Seyhun Özkara, Emre Aydın (Çiçeksepeti.com’un Kurucusu) ve Ersan Öztürk gibi isimler bulunuyor. Bu isimler arasında Zeynep Zorlu (Zorlu Holding) ismi de dikkat çekiyor. Son dönem girişimcilik öykülerinde melek yatırımcı olarak Zorlu’nun ismi öne çıkıyor. Bir diğer isim ise Çağlar Erol. Enuygun.com ve Cember.net’in kurucusu. English Ninjas’ın çekirdek ekibi, girişimci ve melek yatırımcılardan meydana geliyor.

12 FARKLI DİLDE EĞİTİM
Eyüboğlu yeni girişimiyle ilgili, “Türkiye’de lise ve üniversite döneminde İngilizce eğitimi alan ve iş hayatına başladığında pratikte İngilizce konuşmayı beceremeyen bir nesiliz. Konuşabilsek de tekrar eden pratiğe sahip olmadığımız sürece bunu kaybetme ihtimalimiz çok yüksek. English Ninjas, işte tam bu noktada çözüm sunuyor ve İngilizce konuşmayı kısa aralıklar ile sürekli hale getiriyor. Tıpkı günde 10-20 dakika İngilizce telefon görüşmesi yapmak gibi” diyor.

Çekirdek ekibin yanı sıra Mekanist.net ekibinden de isimler girişimde yer almış. Dokuz ay süren hummalı çalışma sürecinden sonra mobil etkinlikler gerçekleştirilmiş. Eyüboğlu, “Kısa zamanda hızlı büyüdük. Sistemi daha çok Y kuşağı yöneticiler tercih ediyor. Holding ve şirket bazında ise Koç, Zorlu Holding, Turkcell, Puma, Sodexo, Hedef Filo gibi şirketlerle çalışıyoruz. Şirketler çalışanları için sistemi kullanıyorlar” diyor.
English Ninjas 12 dilde hizmet veriyor. Özellikle Çin ve Arabistan sistemi en çok kullanan ülkeler. Eyüboğlu, “Sistemi tercih edenlerin yapması gereken tek şey her gün siteye girip pratik yapmak. Her gün spor salonuna gitmek gibi” diyor. Röportaj sırasında Amerika’dan bir eğitmene bağlanarak örnek bir görüşmeyi de canlı olarak gösteren Eyüboğlu, ders sonunda hem English Ninjas olarak adlandırılan eğitmenler, hem de kullanıcıların karşı tarafı puanlayabildiğini söylüyor. Bu sayede platformda daha iyi performans işaret eden eğitmenler ve kullanıcılar belirlenebiliyor. İlk üye olunduğunda beş dakikalık ücretsiz konuşma süresi veren English Ninjas’ta günlük 10, 20 veyahut 30 dakikalık konuşma paketlerini senelik olarak satın almak mümkün.