ING Bank ve AYB arasında 300 milyon euroluk anlaşma

0
32

ING Bank ve Avrupa Yatırım Bankası (AYB), 200 milyon Euro’luk kısmı 5 Mayıs 2016’da imzalanan, toplam 300 milyon Euro tutarında bir kredi işlemi üzerinde anlaşma sağladı. Kredi, KOBİ’lerin ve Ticari işletmelerin yatırımlarını ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.  
 
Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye’deki KOBİ ve Ticari işletmelerin finansmanına yönelik olarak ING Bank’a 300 milyon Euro tutarında bir kredi açılmasını onayladı. İki dilimden oluşan kredinin ilk dilimine (200 milyon Euro) ilişkin anlaşma  AYB Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay tarafından imzalandı.  Söz konusu kredi 2 yılı geri ödemesiz toplam 8 yıl vadeli olup, KOBİ’lerin ve Ticari işletmelerin yatırımlarını ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.  Ayrıca, kredinin bir bölümü bölgesel kalkınmaya yönelik olarak kullandırılacak.
 
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay “Söz konusu EIB kredisi, KOBİ ve Ticari işletme finansmanında, AYB’nin Türkiye’de bir bankaya tek seferde verdiği en büyük işlem.”  
 
KOBİ’lerin Türkiye ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağladığını belirten ING Bank Genel Müdürü  Pınar Abay: “AYB’den 2012’de 100 milyon Euro ve 2014’te 200 milyon Euro olmak üzere sağladığımız toplam 300 milyon Euro tutarında kaynağın tamamını KOBİ ve Ticari müşterilerimize kullandırdık. 300 milyon Euro tutarındaki yeni kredi, KOBİ ve Ticari işletmeler için, AYB’nin Türkiye’de bir bankaya tek seferde sağlayacağı en büyük işlem” dedi. 
 
ING Bank olarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine paralel sürdürülebilir ve sorumlu bankacılık yaptıklarını da ifade eden Abay, yatırımları desteklemenin öncelikli hedefleri olduğunu belirterek “Bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla, AYB’den sağlanan yeni kredinin bir bölümü Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgeleri’ne tahsis 
edilecektir. ING Bank olarak ‘ilişki bankacılığı’ yaklaşımımızla ana hedefimiz KOBİ’lerin döngüsündeki eksik halkaları tamamlayıp, ihtiyaçlarına yönelik, hayatlarını kolaylaştıracak ürün ve hizmetler sunarak rekabet güçlerini ve sürdürülebilirliklerini desteklemek. Şubelerimizdeki portföy yöneticilerimiz ile sağladığımız danışmanlık  hizmetinin yanı sıra, global ağımız sayesinde yurtdışında faaliyet göstermek veya yatırım yapmak isteyen müşterilerimiz için de çözümler sunuyoruz. Bu kapsamda ING’nin uluslararası ağıyla  uluslararası ticaret, yerel piyasalar ve piyasa koşulları hakkında sahip olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimimizi hem KOBİ’lerimizle hem de Ticari müşterilerimizle paylaşıyor ve söz konusu işlemleri avantajlı bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyoruz.” dedi. 
 
Abay kredinin Türk ekonomisine katkı sunmakta olduğuna değinerek şunları söyledi  “KOBİ ve Ticari müşterilerin yapacakları yatırımlarda, istihdam yaratmada, girişimciliğin geliştirilmesinde ve bölgesel kalkınmanın ilerletilmesinde destek olacak bu kredi Türk ekonomisine olumlu katkı yapmaktadır. AYB’nin ING üzerinden açtığı kredi,  yatırımların yanı sıra işletme sermayesi ihtiyaçlarına da destek olacaktır. Bu yatırımlar, öncelikle imalat ve hizmet alanlarındaki yeni projelere veya mevcut işletmelerin modernizasyonu ve genişletilmesi çalışmalarına yönlendirilecektir.”  
 
Bu vesileyle konuşan AYB Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom “Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmeler ekonomik gelişmeye ve istihdam yaratılmasına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Bu yeni işlem, AYB’nin Türkiye’de bir bankaya sağladığı en büyük kredilerden birisidir. ING Bank ile birlikte firmalara sadece fonlama sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ülke genelinde, özellikle de AYB Grubu’nun istihdam ve girişimciliği desteklemeye odaklandığı gelişmekte olan bölgelerde bu firmaların sürekliliği için katkı sağlıyoruz” dedi. 
 
AYB ve iştiraki olan Avrupa Yatırım Fonu (AYF) Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelere verdiği desteğe 2016 yılında da devam edeceğini açıkladı. 2015 yılında Türkiye’de sağladıkları toplam kredi tutarı 2,3 milyar Euro’yu bulan AYB, bu tutarın üçte birlik kısmını 4.000’den fazla küçük ve orta ölçekli firmanın finansmana erişimi için tahsis ediyor.