İnanılmaz ama gerçek! Apple’ın değeri 1 trilyon doları geçebilir

0
45

Bundan 18 yıl önce iflastan son anda kurtulan Apple, bugün piyasa değeri 1 trilyon doları geçen ilk ABD şirketi olma yolunda hızla ilerliyor.
Apple’in efsanevi kurucusu Steve Jobs dünyanın belki de en inovatif ürünleri olan iPod, iPad ve iPhone ile şirketi bir başka düzleme taşıdı. Jobs’ın ardından görevi devralan Tim Cook da Apple’in kar ve gelirini ikiye katladı. Cook bu başarıyı, yeni jenerasyon iPhone’ların çok tutulmasına borçlu. Ancak Cook bu başarı ile yetinmeyip şimdi yepyeni bir alana yelken açtı. Apple Watch şirketin iPad’den bu yana geliştirdiği yeni bir alandaki ilk ürünü.
 
Peki halen 728 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Apple’ın 1 trilyon doları geçebileceği nereden çıktı.  FBR Capital Markets analisti Daniel Ives geçen hafta yazdığı bir araştırma notunda, şirketin hisse değerinin 185 dolara kadar çıkabileceğini belirtti.

Geçen hafta 125 dolarda olan Apple eğer Ives’ın öngörüsü tutarsa piyasa değeri 1 trilyon doları da geçmiş olacak. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor. Ives’in öngörüsü şu ana kadar Apple analistleri arasında en iyimser olanlardan biri.

Ancak bu fiyat öngörüsü sadece FBR Capital’den Daniel Ives’e özgü değil. Daha önce milyarder yatırımcı Carl Icahn da (aynı zamanda Apple’ın hissedarlarından) şirketin hisse değerinin 200 doların üzerinde olması gerektiğine inandığını açıklamıştı.

Yine Cantor Fitzgerald’dan analist Brian White şirketin hisseleri için hedef değeri 180 dolar olarak vermişti ki bu seviye Apple’ın piyasa değerini 1 trilyon dolara çekiyor.

Ancak analistler şirketin 1 trilyon dolarlık piyasa değerini geçmesi için piyasanın bu çok tutulan ürünlerinden çok, yazılım tarafındaki başarısına bağlı olduğunu belirtiyorlar. Apple’ın bu kadar çok satan ürünün servis ve yazılım işinin Apple’ın asıl gelir kaynağı olabileceği öngörülüyor.

Halen piyasa değeri bakımından Apple dünyanın en değerli şirketi. Ona en yakın şirketler, 363 milyar dolar ile ExxonMobil, 347 milyar dolarla Warren Buffet’ın Berkshire Hathaway’i ve 339 milyar dolar ile Microsoft.