IMF: Türkiye’nin daha sıkı para politikasına ihtiyacı var

0
51

IMF, geçtiğimiz yıl beklentilerden daha güçlü bir büyüme gösteren Türk ekonomisinde bu güçlü büyümenin 2016 yılında da devam etmesini beklediğini bildirdi. 
     
Madde IV kapsamında Türkiye için 2016 yılı gözden geçirme raporu hazırlayan IMF, Türkiye’yi ziyaret eden heyetin ön tespitlerini kamu oyu ile paylaştı. 
   
IMF yaptığı açıklamada, “Büyüme geçen yıl beklenenden daha güçlüydü ve cari işlemler açığı düştü. Yurt içi talebin bu yıl da, yüksek asgari ücret, düşük petrol fiyatları ve destekleyici para, maliye politikalarının etkisiyle büyümeyi yönlendirmeye devam etmesi bekleniyor. Dış finansman ihtiyaçları yüksek kalmaya devam edecek, bununla birlikte zayıf sermaye akışları rezervler üzerinde baskı yaratacak ve enflasyon hedefin üzerinde kalmaya ve artmaya devam edecek. 
   
Kısa vadede sıkı maliye ve para politikaların kırılganlıkların azaltılmasına yardım edebilirler. Bir uzun vadeli çözüm ise otoritelerin büyüme potansiyelini ve yurt içi tasarrufları artıracak iddialı yapısal reform ajandasında ilerleme sağlamalarını gerektirecek” ifadelerine yer verdi. 
     
Açıklamada, Türk ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,8 büyüdüğü tahminine yer verilirken, cari işlemler açığının GSYH’nın yüzde 4,4’ü seviyesine gerilediğinin tahmin edildiği vurgulandı. 
     
Güçlü büyümenin 2016’da süreceği ancak bunun yüksek enflasyonla gerçekleşeceğini öngören IMF, cari işlemler açığında düşüşü memnuniyetle karşıladıklarını ancak dış dengesizlikleri ısrarcı olmaya devam etmelerini beklediklerini de ifade etti. 
   
Türkiye’de politika yapıcıların karşı karşıya oldukları ana zorluklar olarak dış dengesizliğin azaltılmasını ve ekonomide potansiyel büyüme oranının artırılmasını öngören IMF, daha sıkı mali duruşun dış dengesizliklerin azaltılmasına ve enflasyonun düşürülmesine katkı yapacağını savundu. 
   
“Güçlü bir kamu sektörü bütçe pozisyonu şoklara tepki vermek için ek politika alanı yaratabilir” değerlendirmesini yapan IMF, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine geri getirmek için sıkı bir para politikasına ihtiyaç olduğunu da öne sürdü. 
   
Para politikasının etkinliğinin güçlendirilmesi için para politikası çerçevesinin iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu da ifade eden IMF, rezervlerin artırılması gerektiğini vurguladı. 
     
Yaptığı değerlendirmede Türk bankalarının yeterli şekilde sermayelendirilmiş olmaya devam ettiklerini de belirten IMF, makro ihtiyati politikaların bankaların toptan döviz dış finansmanların da vadelerin uzamasını sağladığını, bir miktar esneklik getirdiğini ifade etti. 
     
Otoritelerin uygun şekilde iddialı yapısal reforma ajandası ortaya koymalarının ekonomide yeniden dengelenmenin başarılmasını hedefinin merkezinde olduğunu vurgulayan IMF, “Otoriteler reform planlarını hızlı şekilde ve tam olarak uygulamalılar” ifadelerini kullandı. 
     
Asgari ücretin artırılmasının potansiyel faydaları olacağını belirten IMF, ancak aynı zamanda istihdam piyasası, rekabet gücü ve mali denge açısından zorluklarda ortaya çıkaracağını da savundu. 
     
IMF değerlendirmesinin son bölümünde Türkiye’nin Suriye’li mültecilerin entefrasyonu konusundaki girişiminin memnuniyetle karşılandığı da vurgulandı.