​IMF, Türkiye için büyüme tahminlerini düşürdü

0
37

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin büyüme tahminini düşürdü. 

IMF, Rusya’daki daralma ve şirketlerin yatırımları yüksek borçla gerçekleştirmelerinin, siyasi belirsizlikle birleşmesinin Türkiye’de iç talep üzerinde baskı yaratmasının beklendiğini vurguladı. IMF yılın ikinci ‘Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

IMF tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye’nin bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 3,1’den yüzde 3,0’e, gelecek yıl için yüzde 3,6’dan yüzde 2,9’a çekildi.

IMF, Türkiye’de enflasyonun bu yıl yüzde 7,4, gelecek yıl yüzde 7,0 büyüyeceğini tahmin etti. Nisan raporunda tahminler sırasıyla yüzde 6,6 ve yüzde 6,5 seviyesindeydi.

Cari açığın GSYH’ye oranını bu yıl için yüzde -4,2’den yüzde -4,5’e çeken IMF, gelecek yıl için tahminini yüzde -4,8’den yüzde -4,7’ye revize etti.

IMF’nin bu yıl için işsizlik beklentisi yüzde 11,4’ten yüzde 10,8’e düşürülürken, gelecek yıl beklentisi de yüzde 11,6’dan yüzde 11,2’ye indirildi.

”GLOBAL EKONOMİNİN GÜÇLÜ BÜYÜMEYE DÖNMESİ ZOR”
IMF, İkinci Dünya Savaşı sonrasında görülen en geniş ve en derin resesyonun üzerinden 6 yıl geçmesine 
rağmen global ekonominin güçlü ve senkronize bir büyümeye dönmesini zor görünmeye devam ettiğini bildirdi. 
 
IMF yılın ikinci ‘Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

Global ekonomi için tahminlerini revize eden IMF, bu revize tahminlerin tüm ülkelerin karşı karşıya oldukların zorlukların altını çizdiğini bildirdi. 

IMF, bugün yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, global ekonomi için 2015 yılı GSYH büyüme tahminini Temmuz ayında yayınladığı rapora göre 0,2 puan düşürerek yüzde 3,1’e indirdi. Bu, 2014 yılında gerçekleşen büyümeye göre yüzde 0,3 düşüş anlamına da geliyor. 

Geçen yılla değerlendirildiğinde gelişmiş ekonomilerde büyümenin hafif şekilde toparlanmaya devam edeceğini öngören IMF, gelişmekte olan piyasalar ve kalkınmakta olan ekonomilerde aktivitenin ise 5’nci yılda da yavaşlayacağının tahmin edildiğini belirtti. Gelişmekte olan piyasalar ve kalkınmakta olan ekonomiler için 
görünümün öncelikle bazı büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeve petrol ihracatçısı ülkelerde yavaşlamayı yansıttığını ifade eden IMF, bu ülkelerin görünümleri için aşağı yönlü risklerin arttığı uyarısında bulundu. IMF, aşağı yönlü riskler olarak düşen emtia fiyatlarını, azalan sermaye akışlarını, gelişmekte ve kalkınmakta olan ekonomilerin para birimleri üzerindeki baskıyı ve artan finansal piyasa oynaklığını işaret etti. 

2016 yılında ise global aktivitenin bir miktar hız kazanacağını tahmin eden IMF, gelişmekte olan piyasa ve kalkınmakta olan ekonomilerde görünümün iyileşeceğini öngördüklerini vurguladı.

IMF bu öngörüye neden olarak, 2015 yılında stres altında olan Brezilya, Rusya ve bazı Latin Amerika ve Ortadoğu ülkelerinde 2016 yılında toparlanma olacağı ve bu toparlanmanın Çin’de beklenen yavaşlamayı dengelemekten daha fazlasını ortaya koyacağı beklentisine işaret etti. 

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda global ekonominin yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalar içinde büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Gelişmiş ekonomiler için 2015 büyüme tahminini yüzde 2,1’den 2.0’a indiren IMF, 2016 beklentisini yüzde 2,4’ten 2,2’ye düşürdü. ABD ekonomisi için ise 2015 büyüme tahmini yüzde 2,5’ten 2,6’ya yükseltilirken, 2016 beklentisi ise yüzde 3.0’den 2,8’e revize edildi.

IMF, Euro Bölgesi için 2015 büyüme tahminini yüzde 1,5 olarak korudu ve 2016 için tahminini yüzde 1,7’den 1,6’ya indirdi. 

Gelişmekte olan piyasa ve kalkınmakta olan ekonomiler için 2015 ve 2016 tahminlerini yüzde 0,2 aşağı indiren 
IMF, tahminlerin sırasıyla yüzde 4,0 ve 4,5 olarak ortaya koydu.