İller Bankası, AYB’den 250 milyon euro kredi sağladı

0
58

Yerel yönetimlerin finansman ihtiyacının karşılanmasında uzun vadeli dış kredi sağlamak için birçok uluslararası kuruluşla görüşmeler yapan İller Bankası kredi anlaşmalarına bir yenisini daha ekliyor. 
   
İller Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası (AYB) arasında 6 Ekim saat 11.00’da İstanbul St Regis Hotel – Astor Ballroom’da imzalanacak olan anlaşmayla 250 milyon euro uluslararası kredi sağlanarak yerel yönetimlere kullandırılacak. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile İlbank ve AYB yöneticileri katılacak.
   
Belediyelerin kentsel ulaşım, su, atık su ve katı atık sektörlerindeki öncelikli yatırım projelerini değerlendirerek bunları finanse etmek amacıyla imzalanacak anlaşma ile kamu sağlığını koruma ve çevrenin iyileştirilmesi ve AB müktesebatının Türkiye’de uygulanmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. Kredi anlaşması Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı garantörlüğünde olacak.
   
Sağlanacak kredinin faiz oranları her bir kredi kullanım dilimi için İller Bankası’nın tercihine bağlı olarak sabit veya değişken olarak belirlenebilecek olup kredinin vadesi 5 yılı geri ödemesiz toplam 25 yıl olacak.
   
İmzalanacak kredi anlaşması, İller Bankasının AYB’den temin ettiği ikinci kredi anlaşması olacak. 28 Haziran 2012 tarihinde imzalanan ilk kredi anlaşması ile Türkiye’de belediyelerin içmesuyu, atık su ve katı atık sektöründeki yatırımlarında kullanılmak amacıyla 150 milyon euro kredi sağlanmıştı.