İK’da dijital yerliler dönemi

0
68

İngiltere merkezli işe alım ve danışmanlık firması REED, Bell Holding ortaklığında Türkiye’ye gelişinin beşinci yılını kutluyor. 1960 yılında Londra’da kurulan şirket İngiltere, İrlanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Bulgaristan, Malta, Türkiye, Avustralya, Hong Kong, Singapur, Kore ve Malezya’da 30’un üzerinde uzmanlık alanıyla 13 farklı noktada faaliyet gösteriyor. REED Global YK Başkanı James Reed, İK alanında teknolojinin iş arama süreçlerini kökten değiştirecek, mobilin daha da yükseleceği bir döneme işaret ediyor. İşte Reed’in İK’ya yönelik dijital öngörüleri.
 
Türkiye’de yatırım yapmayı neden tercih ettiniz?
REED Türkiye, burada önemli şirketlerin iş ortağı olarak çalışıyor. Türkiye’ye yatırımımızda ülkenin dinamik ve fırsatlarla dolu bir pazar olması önemli sebeplerden biriydi. Türkiye ile ilgili çok pozitif ve iyimseriz. Burada Livio Manzini ve aile şirketi Bell Holding ile güçlü ortaklığımızın sinerjisinden de yararlanıyoruz. Mayıs 2011’de Bell Holding ortaklığında REED Türkiye özel istihdam şirketi olarak pazara giriş yaptık. En önemli farkımız esnekliğimiz ve hızlı aksiyon kabiliyetimiz. 56 yıllık aile şirketiyiz ve her pazarda iniş ve çıkışların olabileceğini biliyoruz. Türkiye’ye uzun vadeli bakıyoruz.
 
Türkiye’de esnek çalışma ve özel istihdam bürolarıyla ilgili kanun çıktıktan sonra istihdam konusunda şirketler adına birçok şeyin değişeceği öngörülüyor. Sizce neler değişecek?
Rakamlara bakıldığında yeni çıkan esnek çalışma düzenlemelerinin hem sektöre hem de istihdam pazarına olumlu etkileri olacağını düşünüyorum. Özel İstihdam Büroları Avrupa Konfederasyonu (Eurociett) verilerine göre, 2011 yılında 46 milyon kişi özel istihdam büroları aracılığıyla geçici olarak çalıştı. Türkiye’de onaylanan esnek çalışma diğer adıyla geçici istihdam kanunu pek çok farklı kesime yeni iş imkanları açacak. Esnek çalışma şimdiye kadar Avrupa’da birçok ülkenin işsizlik sorununa çare oldu. Kadınların işgücüne katılımına olumlu etkisi olduğu gibi, onların iş hayatından kopmamaları için imkanlar tanıdı. Genç mezunların iş deneyimi edinmeleri için kariyerlerindeki ilk adımların atılmasına yardımcı oldu. Günümüzde yaşam tarzı açısından geçici işlerde çalışmak isteyen ya da kendi ilgi alanlarına, hobilerine daha fazla zaman ayırmak isteyenler kişiler de bu tarz bir iş modeline sıcak bakabiliyor. Kronikleşmiş kayıt dışı istihdam sorununa ciddi çözüm olacağına inandığımız esnek çalışma modeline yönelik biz de çalışıyoruz.
 
İK süreçlerinde şirketler artık mobiliteyi ve teknolojiyi çok daha fazla kullanmak zorunda. REED Türkiye olarak bu konuda ne gibi çözümler geliştiriyorsunuz*
Artık ağırlıklı olarak mobile yatırım yapıyoruz. Bireylerin iş arayışı için cep telefonlarına indirebileceği uygulamalara, ayrıca yetenek avcılarının online platformlarda arama gerçekleştirebileceği uygulamalara yatırım yapıyoruz. İK’da işler eskisine göre çok daha mobil hale geldi. Artık çok daha fazla şirket video konferans iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Ya da üniversiteden yeni mezun olmuş genç kuşak için ön görüşmeler online’dan gerçekleşiyor. Teknoloji doğru işi doğru kişiyle buluşturma sürecini daha verimli hale getirdi. İnsan kaynakları maliyetleri ciddi anlamda azaldı. İnsanların cebinde olmak istiyoruz. Bir uygulamamız var ve aradığınız iş için özellikleri girdiğinizde, size benzer işler çıktığında aynı Facebook veya Twitter’daki gibi bildirim gönderiyor. Şu anda Türkiye’de henüz faal olmayan bir uygulama fakat İngiltere’de bu şekilde faaliyet gösteriyoruz. Artık bir milenyum kuşağı meselesi var. Farklı davranışları ve istekleri var. Onlar “dijital yerliler”. İK’da yöntemlerimiz daha dijital olmalı. REED Türkiye olarak biz de bu konu üzerinde çalışıyoruz.