İhracatçıyı vitrine çıkartıyor

0
73

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, eylül itibariyle son bir yıllık ihracat yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolara ulaştı. Bu yılı atılım yılı ilan eden ihracatçılar, istikrarlı büyümeyi sürdürüyor. 2023 yılında 500 milyar dolarlık hedefi yakalamak için ise daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği açık. Diğer yandan,  dünyada iş yapış şekilleri dijitalleşmeyle birlikte değişiyor. Her ne kadar fiziki fuarlar halen birçok şirket için kendilerini tanıtmak ve yeni işbirlikleri kurmak için önemli bir etkinlik olsa da son dönemde hem maliyet avantajı hem de farklı ülkelerle bağlantı anlamında online platformlarda ilgi çekiyor. Hükümetten de KOBİ’leri teşvik anlamında bu konuda destek geldi. Mart ayından bu yana Ekonomi Bakanlığı, Kompass, Alibaba ve Turkish Exporters e-ticaret sitelerine toplu üye olan TİM, sanayi ve ticaret odaları üyelerine maliyetlerinin yüzde 80’i hibe olarak vermeye başladı. Bakanlık, her yıl 15 bin şirketin bu üç e-ticaret sitesi aracılığıyla ihracata başlama hedefi vermiş. Online fuar platformu Kompass Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Pişkin, aktif üye sayılarının da Ekonomi Bakanlığı’nın teşviğinin etkisiyle 120’den 550’ye çıktığına dikkat çekiyor.

1946 yılında İsviçre’de kurulan Kompass, İkinci Dünya savaşı sonrasında Avrupa’da ticareti canlandırmak için şirket kataloğu hazırlıyor. 1997 yılında şirket bilgilerini internet ortamına taşıyan şirket, bugün 70 ülkede faaliyet gösteriyor. 1998 yılında ise Türkiye pazarına giren Kompass, CRIF şirketler grubu çatısı altında, ihracat yapmak isteyen KOBİ’leri vitrine çıkartıyor. Mehmet Pişkin, 9 milyon şirketin, 20 milyon yöneticisinin iletişim bilgilerini ihracatçılara sunduklarını söylüyor. Şirketler, 56 binin üzerinde sınıflandırılmış ürün koduyla çalışabilecekleri firmaları bulabiliyorlar. Pişkin, şirketlere 7/24 online fuar imkânı sunduklarını kaydediyor.

Bu yıl dünyada 3 trilyon dolarlık bir e-ticaret hacmi olduğunu hatırlatan Pişkin, Türkiye’de ise 5 milyar dolar olduğuna dikkati çekiyor. Dünyada e-ticaretin toplam ticaretten yüzde 8,5 pay aldığını kaydeden Pişkin, bu oranın Türkiye’de yüzde 3,5 olduğunu kaydediyor. Bu rakamlar, e-ticaretin önümüzdeki dönemde büyüme potansiyelini gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de her yıl ortalama 11 bin şirket ihracata başlıyor. Ancak, bunların sadece 4 bini sonraki yıl da ihracat yapıyor. Amaçlarının Türk şirketlerini uzun soluklu ihracat yapacağı şirketlerle biraraya getirmek olduğunu belirten Pişkin, Ekonomi Bakanlığı’nın teşvik uygulamasının şirketleri bu konuda teşvik ettiğini söylüyor. Pişkin, şirketleri üyelik kaydı yaptıktan sonra günde iki-üç saatini internet sitesinde ihracat yapabilecekleri şirket bilgilerini incelemeleri konusunda uyarıyor. Çünkü, sadece üye olmak yetmiyor, bu konuda aktif olarak şirketlerle iletişimde olmak gerekiyor.

2013 yılından bu yana Kompass’la çalışan şirketlerden Ziligen Kayış Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özcan, 2012’de sadece İspanya’ya ihracat yaptıklarını hatırlatıyor. Kompass’a katılmalarıyla birlikte üretim yaptıkları konveyör bantlar ve endüstriyel kayış ithal eden firmaları, bu firmaların cirosunu ve diğer bilgilerini görme imkânı bulduklarını anlatan Özcan, çalışabilecekleri şirketlerle iletişime geçtiklerini kaydediyor. Özcan, şu anda 40’ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Ziligen’e Kompass’ın katkısının büyük olduğunu anlatıyor.

Kompass’ın verilerine göre, Türk şirketleri en fazla ABD, Fransa, Rusya, İtalya ve Almanya ile iş yapmak istiyor. Türk şirketleriyle çalışmak isteyen ülkeler ise İsviçre, Güney Kore, İspanya ve Danimarka’nın olması dikkat çekiyor.