İhracat Mayıs’ta %15.8 arttı

0
36

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracatın, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 12 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

TİM’in Mayıs 2017’ye ilişkin ihracat verileri, Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin katılımıyla Arçelik Çayırova Kampüsü’nde düzenlenen toplantıda açıklandı. 

Toplantının açılışında mayıs ayı verilerine ilişkin bilgi veren Zeybekci, TİM verilerine göre, ihracatın, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 12 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. 

Zeybekci, verilere göre, yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 10 artışla 63 milyar 146 milyon dolar olduğunu belirterek, “12 aylık ihracatımız ise yüzde 5,2 yükselişle 146 milyar 958 milyon dolar, yani yaklaşık 147 milyar dolara ulaştı.” dedi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 7 aydır ihracatta artış açıkladıklarını belirterek, 2017’nin 1. çeyreğinde ihracatın büyümeye 2 puan ve üzerinde katkı vermesini beklediklerini söyledi.

TİM Başkanı Büyükekşi, toplantıda yaptığı konuşmada, “Gururla söyleyebiliriz ki kasım ayından bu yana, yani tam 7 aydır ihracatta artış açıklıyoruz.” dedi.

Büyükekşi, “atılım yılı” ilan ettikleri 2017’nin başından beri istikrarlı bir ihracat artışı elde etmelerinin kendileri için mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.

İhracattaki artış eğiliminin yakın bir zamanda büyüme rakamlarına da yansıyacağına inandığını belirten Büyükekşi, “İnşallah 2017 yılının birinci çeyreğinde net dış ticaret büyümeye pozitif katkı verecek. Beklentimiz 2 puan ve üstü olması.” diye konuştu. 

En fazla ihracat artışı gemi ve yat sektöründe
Miktar bazında ihracatın mayısta yüzde 14,4 ve yılın ilk 5 ayında yüzde 14,7 artış gösterdiğine dikkati çeken Büyükekşi, mayıs ayında en fazla ihracatı 2 milyar 566 milyon dolarla yüzde 28,4 yükseliş gösteren otomotiv sektörünün yaptığını bildirdi.

Büyükekşi, otomotiv sektörünü 1 milyar 405 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 323 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörlerinin takip ettiğini söyledi. 

Mayıs ayında sanayi ürünlerinde en fazla ihracat artışını yüzde 237 ile gemi ve yat sektörünün elde ettiğini açıklayan Büyükekşi, “Gemi ve yat sektörümüzün bu yüksek ihracat artışında geçen sene ihracat yapmadığımız İzlanda ve Danimarka’ya gerçekleştirilen ihracatlar etkili oldu.” ifadelerini kullandı.
Büyükekşi, tarım ürünlerinde ise en yüksek artışı yüzde 86,4 ile zeytin ve zeytinyağının sektörünün yakaladığını kaydetti.

İlk 20 ülkede en fazla artış Rusya’ya
Mayıs ayında 160 ülke/bölgeye ihracatın arttığını, 75 ülke/bölgeye ihracatın gerilediğini anlatan Büyükekşi, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin tamamına ihracatın artığını aktardı.

Büyükekşi, “En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 73,4 ile Rusya’ya yakaladık. Artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu. Böylelikle, Mayıs ayı 2017 içerisinde Rusya’ya ihracatımızın en yüksek oranda artış gösterdiği ay oldu.” görüşlerini aktardı.

Mayıs ayında Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatın yüzde 16 artış gösterdiğini bildiren Büyükekşi, ülke grubu bazında ihracat pazarlarını şöyle değerlendirdi:

“AB’nin ihracatımızdaki payı 48,7 oldu. Mayıs ayında Kuzey Amerika’ya ihracatımız yüzde 24,2, Ortadoğu’ya yüzde 10,8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 18,8 ve Uzakdoğu’ya ise yüzde 34,7 artış gösterdi. İlk 5 ayda ise AB’ye ihracat 2,8 milyar dolar artış kaydetti. Böylelikle ilk 5 aydaki toplam ihracat artışımızın yaklaşık yarısını AB ülkelerine olan ihracat artışımız oluşturdu. AB’den sonra ihracat artışımıza en büyük katkıyı 882 milyon dolarla Orta Doğu ülkeleri ve 811 milyon dolarla Kuzey Amerika verdi.” 

Büyükekşi, mayıs ayında 62 ilin ihracatını artırdığını, 18 ilin ise ihracatının gerilediğini söyledi.

Mayıs ayında en yüksek ihracat artışını yüzde 237 ile Sakarya’nın gerçekleştirdiğini aktaran Büyükekşi, “2017 başından bu yana Sakarya, otomotiv sektöründeki yeni yatırımı ile birlikte ihracatını ciddi ölçüde artırmayı başardı. İlk 5 aydaki ihracat artışımızın yaklaşık dörtte biri tek başına Sakarya kaynaklı oldu.” diye konuştu. 
Açıklanan ihracat rakamlarına parite etkisinin sorulması üzerine Büyükekşi, “Paritede 1,45’lerden buralara geldik. Şu an bizim yaptığımız çalışmalara göre, mayıs ayında 328 milyon dolarlık negatif yönlü bir parite etkisi var. Ocak-Mayıs döneminde de 2,1 milyar dolar yine negatif yönlü parite etkisi var.” yanıtını verdi.