İhracat Aralık’ta yüzde 7.4 arttı

0
33

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Aralık ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.4 artışla 12 milyar 346 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Geçen yıl parite, emtia-petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya, Irak, Suriye, Libya’daki sorunlar nedeniyle toplamda 8,7 milyar dolar kayıp yaşadık. Bunlar olmasaydı ihracat yüzde 5 artışla 150,8 milyar dolar olacaktı. Ancak gururla söyleyebiliriz ki geçen yıl dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0,89’a çıkararak rekor kırdık. AB’nin ithalatından alınan pay da yüzde 1,28’e ulaşarak yine rekor kırdı.”
   
Büyükekşi: “2017’yi atılım yılı ilan ettik. Yıl sonunda ihracatın 155 milyar dolara yükseleceğini öngörüyoruz. Bakanımızın öncülüğünde OVP hedefimiz olan 153,3 milyar doları geride bırakacağız. Petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması, petrol ihracatçısı ülkelerin toparlanacak olması ve reform paketleri gibi gelişmelerle ihracatımız artışa geçecek. Rusya ile yaşanan ihracat kayıpları azalarak ortadan kalkacak.”