Hurma geçen yılın fiyatlarıyla sofralarda

0
38

Geçen yıl ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 25’ten sıfıra çekildiği hurma, bu ramazan sofralara zamsız geldi.

Bursa’da hurma dükkanı işleten Çiğdem Çetinkaya,  yaptığı açıklamada, geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulunun ithalat rejimi kararına ek kararına göre, hurma ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığını hatırlattı.

Gümrük vergisinin kaldırılmasının tır bazında 3-4 bin dolar gibi bir avantaj sağladığını aktaran Çetinkaya, “Vergi sıfırlaması, geçen yıl Ramazan için yaptığımız ithalattan sonra gelmişti. Bu yüzden indirim geçen yılın oruç ayına yetişmemişti.” dedi.

Vergideki indirimin bu yıla yansıdığını dile getiren Çetinkaya, “Döviz kurlarındaki yükseliş ve enflasyona rağmen hurma, geçen yılın fiyatlarında kaldı. Bu yıl sofralarımıza zamsız geldi. Fiyatlar geçen yıl çizgisinde. Doların kur artışı fiyatlarda dikkati çekecek bir indirimin olmasını engelledi diyebiliriz.” ifadesini kullandı.

Hurmaların geçen yıl olduğu gibi 15 ila 100 lira arasında değiştiğini belirten Çetinkaya, şöyle devam etti:
“Genel olarak piyasaya baktığımızda İran, Kudüs, Tunus hurmalarında çeşitlilik ve uygun fiyat bulmak mümkün.

Düşük gelirli aileler genellikle İran, Tunus ve Afganistan hurmalarını fiyat anlamında tercih ediyor. Gelir durumu iyi olanlar ise Kudüs hurmasını tüketiyor. Tarım ilacı dahi kullanılmayan, besin değeri en yüksek hurmaların Medine hurmaları olduğunu elimizden geldiğince duyurmaya çalışıyoruz.”