Hollanda Volkswagen satışını durdurdu

    0
    29
    İsviçre’den sonra Hollanda da Alman otomobil devi Volkswagen’in dizel motorlu araçlarının satışlarını durdurma kararı aldı. Alman otomobil devi 10 gündür emisyon skandallarına yönelik gelişmelerle gündemden düşmüyor.
     
    Hollandalı Volkswagen bayileri, Alman devinin emisyon hilesine dahil olma ihtimalleri nedeniyle, dizel VW modellerinin satışlarını durdurma kararı aldı.

    >> Volkswagen’i iflas korkusu sardı

     Audi, SEAT, Skoda ve Volkswagen’in Hollandalı ithalatçısı olan PON şirketi, bunun geçici bir karar olduğunu açıkladı. Açıklamada Hollanda’daki stoklardaki 4100 aracın bu durumdan etkilenebileceği ifade edildi.

    EN BÜYÜK ZARARI KATAR’A VERDİ
    Volkswagen’de ortaya çıkan emisyon skandalının en büyük zararı Katar’a oldu. Financial Times’in haserine göre Katar’ın egemen varlık fonu Katar Yatırım Otoritesi, hisse senetlerindeki 250 milyar dolar yatırımının en büyük bülümünü oluşturan Volkswagen, Glencore ve Agricultural Bank of China’ya yaptığı yatırımlardan 12 milyar dolar civarında zarar etti. 

    FT’ye göre en büyük zarar 8,4 milyar dolar ile Volkswagen’in adive tercihli hisselerine yapılan yatırımlarda oluştu. 

    Glencore’un yüzde 8,2 hissesine sahip olan Katar Yatırım Otoritesiburada da 2,7 milyar dolar zarar etti. Agricultural Bank of China yatırımından zarar 650 milyon dolar oldu.

    16 MİLYON ARAÇ ETKİLENDİ
    Volkwagen’dan yapılan son açıklamada, dünya genelinde 16 milyon dizel modelin emisyon hilesine dahil olabileceği ifade edildi.

    DOW JONES SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ’NDEN ÇIKARILACAK
    Emisyon skandalı ile sarsılan ve piyasa değer milyarlarca dolar gerileyen Volkswagen, gelecek ay Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nden çıkarılacak. 

    Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ni (DJSI) hazırlayan RobescoSAM ve S&P Dow Jones’un yaptıkları açıklamaya göre Volkswagen, 6 Ekim’de Endeks’ten çıkarılacak. 

    ÇEK SKODA DA ETKİLENDİ
    Volkswagen bünyesindeki Çek otomobil üreticisi Skoda Auto da emisyon skandalından etkilendiklerini belirtti.

    Şirketten yapılan açıklamada, yaklaşık 1,2 milyon araçta emisyon hilesinin görülme ihtimalinin olduğu söylendi.

    Şirketin sözcüsü Jozef Balaz, Volkswagen’in bu araçları geri çağıracağını ve zararı tazmin edeceğini söyledi.

    ESKİ CEO WINTERKORN’A SORUŞTURMA
    Almanya’da savcılar Volkswagen AG’nin eski CEO’su Martin Winterkorn için soruşturma başlattılar. 

    Almanya’nın Aşağa Saksonya eyaletindeki Braunschweig Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada Winterkorn’a yönelik dolandırıcılık, sahtekarlık suçlamalarına odaklanılacak. Soruşturmada, emisyon verileri manipüle edilmiş araçların satışına ilişkin iddialara incelenecek. 

    Winterkorn, emisyon skandalının ortaya çıkmasının ardından 23 Eylül’de Volkswagen’deki görevinden istifa etmişti.

    AR-GE BAŞKANLARININ GÖREVİ ASKIDA
    ABD’deki emisyon testlerinde usulsüzlük skandalıyla mücadele eden Volkswagen, Audi ve Porsche  markalarının araştırma ve geliştirme bölümlerinin başkanlarının görevlerini askıya aldı. Şirketin denetim kurulu Cuma günü yaptığı toplantıda da egzoz testlerinin sonuçlarını çarpıttığına yönelik incelemeyle başlayan emsiyon skandalının ayrıntıları ortaya çıkana kadar adlarını açıklamadığı bazı çalışanlarını izne çıkarmıştı.  

    2.1 MİLYON AUDI ETKİLENDİ
    Volkswagen’de ortaya çıkan emisyon skandalından 2,1 milyon Audi marka aracın da etkilendiği ortaya çıktı. 

    Alman basınında Audi sözcüsüne dayandırılan haberlerde, emisyon testlerinde usulsüzlük yapılan Audi marka araçların 1 milyon 420 bininin Batı Avrupa ülkelerinde, 577 bininin Almanya ve 13 bininin de ABD’de olduğu yer aldı.Emisyon değerleri ile oynanan Audi marka araçların EA 189 tipi 1,6 ve 2 litre dizel motoru kullanılan  A1, A3, A4 ve A6,  Audi  TT, Q3  ve Q5  modelleri olduğu öğrenildi. Söz konusu modellerde egzoz gazı normu EU 5 olan araçların skandaldan etkilendiği, egzoz gazı normu EU 6 olan modellerde sıkıntı olmadığı kaydedildi.