Hızlı büyüyenler

0
94

Borsa İstanbul’da şirketler 2017 yıl sonu bilançolarını açıkladı. Açıklanan bilançolarda 16 farklı sektörden 25 borsa şirketinin satış ve kârı yüzde 30’un üzerinde artış gösterdi. Hükümetin büyüme trendinin sürdürülmesi ve istihdamın artırılması için 2017 yılında düğmeye basmasının ardından şimdi de 100 milyarlık yatırım hamlesi için şirketler atağa geçiyor. Borsada 2017 yılının ardından bir kez daha sanayi rüzgârı esebilir. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, 11 sektörde yatırım teşviklerinin etkisinin hisseleri canlandırmasını öngörüyor. Ökte; enerji, petrokimya, sağlık, madencilik, tarım, haberleşme, savunma, turizm, ulaşım, çelik, emlak, çimento, cam sektörlerinin öne çıkmasını bekliyor. 2017 yılında yüksek mali performanslarıyla dikkat çeken sektör ve şirketlerin 2018 yılında yeni teşviklerle ataklarını sürdürmesi şaşırtmamalı. İşte 16 farklı sektörde 25 şirket ve beklentileri.

METAL İŞLEMEDE DÖRT ŞİRKET
Metal işleme sektöründe geçtiğimiz yıl verilerine göre dört şirketin satışları ve kârı yüzde 30’un üzerinde büyüdü. Sektördeki büyüme öncüleri; Sarkuysan, Borusan, Çemtaş ve Erbosan oldu.
Bizim Menkul Değerler Analisti İlker Şahin, 2 Mart’ta hazırladığı raporda Borusan için “Endeksin üzerinde getiri” beklentisini dile getirdi. Şahin, Borusan’da 15,90 TL hedef fiyat öngörüyor. Borusan, toplam 1,1 milyon ton üretim kapasitesi ile faaliyetini sürdürüyor. Şirketin Türkiye haricinde İtalya’da da üretimi bulunuyor.

PETROL SEKTÖRÜNÜN ÖNCÜLERİ
Petrol sektöründe geçtiğimiz yıl en hızlı büyüyen şirketler Tüpraş ve Petkim oldu. Tüpraş kârını yüzde 112,55 oranında artırarak 3 milyar 811 milyon TL’ye çıkardı. Petkim’in karı ise yüzde 93,16 artarak 1 milyar 401 milyon TL’ye yükseldi. Satış rakamlarına göre de her iki şirketin de satışları yüzde 50’nin üzerinde arttı. Ziraat Yatırım Analisti Harun Dereli, Tüpraş ve Petkim için “ekle” önerisinde bulunuyor. Dereli, 12 Mart tarihli raporunda Petkim’in satışlarındaki artışa dikkat çekerek, 9,20 TL hedef fiyat öngörüsünde bulundu.

İLETİŞİM VE SAVUNMA SEKTÖRÜNDE İKİ ŞİRKET
Aselsan ve Karel iletişim ve savunma sektöründe öne çıkan şirketler. Karel geçtiğimiz yıl satışlarını yüzde 36,17 oranında artırdı. Aselsan’ın satışları ise yüzde 42,25 yükseldi. Her iki şirketin de kârı yüzde 30’un üzerinde büyüdü. İş Yatırım analistlerinden Mustafa Küçükmeral, Aselsan için bu yıl yüzde 35 satış büyümesi ve yüzde 19,2 FAVÖK marjı bekliyor. Şirket yönetimi ise 2018 için yüzde 25-35 satış büyümesi ve yüzde 18-20 FAVÖK marjı öngörüyor.

OTOMOTİVDE ÖNE ÇIKANLAR
Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi sektörü büyüme atağında. Geçtiğimiz yıl en hızlı büyüyen ve sermayesi 200 milyonun üzerinde olan şirketlerden Ford Otosan, otomotiv sektöründe öne çıkarken Good Year ve Ege Endüstri otomotiv yan sanayinde ilk sırada gelen şirketler oldu. Sektördeki üç şirket de geçtiğimiz yıl satışlarını yüzde 35’in üzerinde artırmayı başardı. Good Year karını yüzde 122,51 oranında artırarak 102 milyon 275 bin TL’ye çıkardı. Ford Otosan yüzde 55,97, Ege Endüstri ise yüzde 34,29 oranında kar artışı gerçekleştirdi. İş Yatırım 21 Mart tarihli hisse önerilerinde Ford Otosan için “tut” önerisinde bulundu.

DEMİR ÇELİKTE İKİ ŞİRKET HIZLI BÜYÜDÜ
Demir çelik sektöründe Ereğli ve İskenderun Demir Çelik öne çıkan şirketler. Vakıf Yatırım analistlerinden Serap Kaya, 16 Şubat’ta hazırladığı Ereğli raporunda “endeks üzeri getiri” öngörürken şirket için güçlü temettü veriminin kısa süreli destekleyici özelliğinde olduğunu söylüyor. Listede öne çıkan İskenderun Demir Çelik, geçtiğimiz yıl satışlarını yüzde 64,01 oranında artırarak 10 milyar 612 milyon TL’ye çıkardı. Ereğli ise satışlarını 18 milyar 643 milyon TL’ye çıkararak satışlarını yüzde 60,22 artırdı. Ereğli’de yılın ilk iki ayında yabancılar satarken İskenderun Demir Çelik’te alımlar öne çıktı.

BİLİŞİM, GIDA, ENERJİDE BÜYÜME ÖNCÜLERİ
Bilişim sektöründe Datagate Bilgisayar, gıdada Banvit, enerjide ise Enerjisa, sektörlerinde öne çıkan firmalar oldu. Datagate Bilgisayar kârını yüzde 71,71 artırdı ve 31 milyon 41 bin TL’ye çıkardı. İş Yatırım analistlerinden Kayahan Demirak, Datagate’in dördüncü çeyrek sonuçlarında net kârın beklentilerin biraz üzerinde açıklandığını belirtiyor. Aynı şekilde 2017’de Banvit de karını yüzde 307,11 artırarak 254 milyon 98 bin TL’ye yükseltti. Enerjisa’nın kâr artışı ise yüzde 161,80 olarak gerçekleşti.

KAĞIT VE TEKSTİL KİMYASALLARI SEKTÖRLERİNDE ATAKTAKİ ŞİRKETLER
Kağıt sektöründe atağa geçen şirketler Tire Kutsan ve Kartonsan oldu. İki şirket de satışlarını yüzde 46’nın üzerinde büyüttü. Kartonsan kârını yüzde 1.223,46 oranında artırarak 38 milyon 426 bin TL’ye çıkardı. Tire Kutsan da kârını yüzde 1.026,70 oranında artırırken tutar 22 milyon 177 bin TL’ye yükseldi. Tekstil kimyasalları sektöründe ise Aksa ve Sasa fark yarattı. Deniz Yatırım, Aksa için yaptığı değerlendirmede 2017 dördüncü çeyrek sonuçlarının yıllık bazda iyileşmenin devam ettiği yönünde tespitte bulundu. Yılın ilk iki ayında yabancılar Tire ve Sasa’da net satım, Aksa ve Kartonsan’da ise net alım gerçekleştirdi.

SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN 5 ŞİRKET
Cam sektöründe Şişe Cam ön plana çıkıyor. Firmanın kârı ise yüzde 64,85 arttı. Diğer kimyasal ürünler sektöründe de Alkim Kimya satış ve ciro artışında öne çıktı. Analistler Alkim Kimya için kimyasallar segmentindeki güçlü ciro büyümesi ve artan FAVÖK marjını olumlu buluyor. Ancak operasyonal harcamalardaki kesintiler sürdürülebilir görülmediği için brüt kâr marjının bu seviyelerde devam etmesinin endişe uyandıracağı dile getirilmekte. Öte yandan elektrik makinaları kablo ve malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Ulusoy Elektrik ise geçtiğimiz yıl satışlarını yüzde 91,56, kârlılığını ise yüzde 138,79 yükseltti. Giyim sektörünün öncüsü Mavi 2017 bilançolarında karını 85 milyon TL’ye çıkardı. Mobilya sektöründe ise Yataş satışlarını yüzde 58,4 oranında artırırken karını yükseltti.