Hillary Clinton Trans-Pasifik anlaşmasına itiraz etti

    0
    34

    Dünya tarihinin en kapsamlı bölgesel ticaret anlaşması olarak nitelenen Trans-Pasifik Ticaret Anlaşması’na beklenmedik bir kişiden itiraz geldi. ABD’de demokrat partiden başkan adayı olmak için yarışan Hillary Rodham Clinton, anlaşmayı bu haliyle kabul etmeyeceğini belirtti.

    BloombergHT’nin haberine göre, kendi dış işleri bakanlığı döneminde desteklediği müzakereler en sonunda 12 ülkenin bir uzlaşmaya varmasıyla sonuçlandı. Ancak Clinton’ın muhalefeti, Başkan Barack Obama’nın ticaret anlaşmasını Kongre’den geçirmesini zorlaştıracak gibi görünüyor.

    Clinton, Trans-Pasifik anlaşmasının Amerikan işçilerini, çevreyi korumakta ve ulusal güvenliği geliştirmek konusunda gerekli yüksek standartları sağlayamadığını savunuyor. Clinton’ın bu çıkış demokrat partide, anlaşmaya karşı olan sosyal demokrat kanadın desteğini sağlama çabasının son ürünü olarak görülüyor.
    Özellikle rakibi, senatör Bernie Sanders’ın bu kanatta popülerliğini artması karşısında Hillary Clinton, sağlık politikasında sendikalardan yana tutum takınıyor. Clinton ayrıca, henüz üzerinde nihai karar verilmemiş olan ve çevrecilerin büyük tepkisini çeken Keystone XL boru hattına karşı olduğunu da açıklamıştı.