Henkel 16 Milyar 428 Milyon euro satışa ulaştı

0
38

Henkel CEO’su Kasper Rorsted “2014, Henkel için başarılı bir yıl oldu. Zorlu ve son derece rekabetçi bir pazar ortamında mali hedeflerimize ulaştık ve 2016 stratejimizi uygulama konusunda büyük yol kat ettik. Her üç iş birimi de bu başarılı performansa karlı organik büyümeyle katkıda bulundu. Gelişmekte olan pazarlar, neredeyse yüzde 8’lik çok güçlü bir organik satış büyümesiyle bir kez daha Henkel’in ana büyüme lokomotifleri oldu. Bununla birlikte gelişmiş pazarlarda da organik büyüme belirli ölçüde arttı.” dedi.
 
2015 yılına genel bakış
Rorsted, 2015’e ilişkin mali hedefleri özetlerken “2015 mali yılı için yüzde 3 ila 5 arasında bir organik büyüme bekliyoruz. Düzeltilmiş vergi öncesi kar marjımızın yaklaşık yüzde 16 oranına, düzeltilmiş imtiyazlı hisse senedi başına karın da yaklaşık yüzde 10 oranında artmasını bekliyoruz.” dedi.

2014 satış ve kar performansı
2014 mali yılındaki satışlar, 16 milyar 428 milyon euro ile önceki yıla göre biraz daha yüksek gerçekleşti. Tüm iş birimleri, ilgili pazarlarda sağlam bir organik büyüme ve artan pazar payı bildirdi. Çamaşır ve Ev Bakımı iş birimi yüzde 4,6’lık bir organik büyüme gerçekleştirdi. Beauty Care (Güzellik ve Bakım) iş birimi yüzde 2,0 oranında organik büyüme sergiledi ve Yapıştırıcı Teknolojileri iş birimi yüzde 3,7’lik bir organik büyüme kaydetti.
 
Azınlık paylarının düşülmesinden sonra düzeltilmiş net gelir bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artarak 1 milyar 764 milyon euro’dan 1 milyar 896 milyon euro’ya yükseldi. Yıla ilişkin net gelir yüzde 2,3 artarak 1 milyar 625 milyon euro’dan 1 milyar 662 milyon Euro’ya yükseldi. Azınlık payları ile ilişkilendirilen 34 milyon euro’nun düşülmesinden sonra yıla ilişkin net gelir 1 milyar 628 milyon euro oldu.

Düzeltilmiş imtiyazlı hisse senedi başına kar (EPS) yüzde 7,6 oranında artarak 4,07 euro’dan 4,38 euro’ya yükseldi. Bildirilen düzeltilmiş imtiyazlı hisse senedi başına kar 3,67 euro’dan 3,76 Euro’ya yükseldi.

 Yeni Genel Müdür Töre Birol
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan ve Oxford Brookes Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme alanında yüksek lisans yapan Töre Birol, 2006 yılında Türk Henkel Çamaşır ve Ev Bakım Kategori ve Ticari Pazarlama Yöneticisi olarak Henkel kariyerine başladı. Töre Birol, sırasıyla Türk Henkel Çamaşır ve Ev Bakım Yerel Zincirler Yöneticiliği, Türk Henkel Çamaşır ve Ev Bakım Özel Müşteriler, Ticari Pazarlama ve Kategori Yönetimi Yöneticiliği, Henkel Baltıklar Çamaşır ve Ev Bakım Genel Müdürlüğü görevlerini üstlendi. Son olarak Henkel Ukrayna Çamaşır ve Ev Bakım Genel Müdürü ve Yürütme Kurulu Başkanı ünvanıyla Henkel kariyerini sürdüren Töre Birol, Türk Henkel Çamaşır ve Ev Bakım İş biriminin yeni Genel Müdürü oldu.