Helal sığır jelatini ile büyük pazarlara oynuyor

0
662

Tezman Holding 2001’de teknik tekstil, 2008’de gıda jelatini işine girdi. Şimdilerde ise nutrisötikal “fonksiyonel gıda” alanında yatırım kararı aldı. İstanbul ve Balıkesir Gönen’deki yatırımların ardından Edirne’de 2019 mart ayında devreye alınacak fabrika için holding 105 milyon TL yatırım gerçekleştirecek. Üretimin yüzde 70’i Avrupa’ya ihraç edilecek.

Temelleri 1948 yılında Selim Tezman tarafından atılan Tezman Holding A.Ş., başta kimya, gıda, farmasötik, teknik tekstil, bağlantı elemanları, inşaat ve gayrimenkul geliştirme, denizcilik, hızlı tüketim ürünleri, tarım ve sigorta sektörü gibi pek çok alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Türk sanayisinin önemli oyuncularından biri.

Baba Selim Tezman’ın onursal başkan olduğu holdingde, Erol Tezman yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor. Vedat Tezman yönetim kurulu başkan yardımcısı, Ali Mergen, Selim Tezman ve Ralf Tezman da yönetim ve icra kurulu üyeleri olarak aktif görevdeler.

Üçüncü kuşak yönetici Selim Tezman ile biraraya geldiğimizde ana konu 93 yaşındaki dede Selim Tezman’ın halen aktif olarak sabah 06:00’da işe gelişi oluyor. Bu çalışkanlık ve hiperaktiflik ailenin tüm fertlerine de sirayet etmiş.

70 yıldır sanayinin önemli ancak niş alanlarında faaliyet gösteren holding, özellikle kriz zamanlarında sık sık yatırım yaparak ilerliyor. Selim Tezman tarafından 1948 yılında Venüs Lastik Ayakkabı Fabrikası’yla temelleri atılan Tezman Holding, iş dünyasında daha çok niş alanlarda yaptığı yatırımlarla tanınıyor. 70 yılı geride bırakan holdingin gıdadan organik tutkala kadar değişik alanlarda sanayicilik geçmişi bulunuyor. Kısa bir süre önce fonksiyonel gıda işine girdiklerini söyleyen Tezman Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Tezman, “Edirne Hafza’da ’de 105 milyon TL bütçeyle fabrika kuruyoruz” diyor.

2003 yılında ABD New York’ta Commercial Bank’ta bankacılık ve fon yöneticiliği gibi alanlarda çalışan ve holdingde yönetim kurulu üyesi olan Selim Tezman, grubun özellikle yeni yatırımlarına odaklı. Tezman, son olarak nutrisötikal yani fonksiyonel gıda alanında yatırım kararı aldıklarını anlatıyor. Avrupa’nın en büyük hayvansal menşeili teknik jelatin üreticisi durumuna gelen Sel Sanayi, 2008 yılında yaptığı yatırımla yüzde 100 sığırdan gıda ve farmasötik jelatin üretmeye başladı.

Nutrisötikal fonksiyonel gıda alanı Türkiye’de pek fazla bilinmeyen bir alan. Bu konuda dünyanın 2019 sonunda 4 milyar dolar, 2023’te ise 7.5 milyar dolar gibi bir hacme sahip olacağını söyleyen Tezman, bu yeni yatırımla Avrupa, Amerika ve Ortadoğu’yu hedeflediklerini söylüyor. Yarım asrı aşkın süredir kolajende edindiği tecrübe ve know-how ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren ve 2010 yılında sertifikalı sığır derilerinden yüzde 100 Helal olan SelJel Gıda Jelatini’ni üreten Sel Sanayi, aynı zamanda bireysel kullanım için hazırladığı 500 ve 250 gramlık iki paketin de satışına başlamış durumda.

Balıkesir Gönen’de izlenebilirliği özel bilgisayar programı ile sağlanmış, Avrupa Birliği gıda normlarına uygun olarak özenle üretilen ve kalitesi sayesinde dünya pazarlarında da talep gören bir marka haline gelen Seljel Gıda Jelatini, kendi mutfağının şefi olan herkesin kullanımına sunuluyor.

Hayvansal menşeili tutkal ve teknik jelâtinin en yaygın kullanım alanı matbaa makineleri için üretilen tutkalın yapımı. Ayrıca kâğıt ve karton endüstrisi, kibrit üretimi, zımbara sanayi, ahşap mobilya üretimi diğer kullanım alanları arasında.Gıda jelatini ve ilaç sanayinde kullanılan jelatin, fiber optik kabloların izolasyon bantları, sıvı ve hava filtrelerinin filtre bezleri, konfeksiyon sanayinde kullanılan her çeşit tela, temizlik bezleri, otomotiv, medi-kal, vida ve bağlantı elemanları gibi ara sanayi ürünlerinde de  ihracatı var. Başta Avrupa olmak üzere Amerika, Ortadoğu ve Asya’nın 45 ülkesine ihracat yapılıyor. 2017’de 50 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleşti. Yeni tesisle birlikte ihracata 30 milyon dolar gelir eklenecek. Sanayi grubu şirketlerin gelirlerdeki payı yüzde 70’lerde. Holdingin cirosu 1 milyar TL üzeri. Devreye girecek yeni yatırımla 2019’da döviz bazında yüzde 30 büyüme hedefleniyor. 15’in üzerinde şirket ile yeni sanayi yatırımlarında iddialı.

İşletme ve girişimcilik alanlarında eğitim alan Selim Tezman, kardeşi Ralf Tezman ile 5 yıl önce VIP deniz taşımacılığı hizmeti veren Navet şirketini kurduklarını söylüyor. Büyük otellerin müşterilerine hizmet verdiklerini söyleyen Tezman, girişimcilik alanında yeni fikirlere yatırımlar yaptıklarını da değiniyor.

Gelecek dönem için yeni yapılan yatırımları daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini söyleyen Tezman, “Avrupa’da en modern fabrikalara sahibiz. Çok teknolojik yapılar bunlar. Jelatin ile 6500 ton kapasitemiz var. 2010 yılında 900 ton kapasiteyle başlamıştık. Bugün geldiğimiz nokta bu” diyerek gelecek dönem için hedeflerinin altını çiziyor.

İnovasyon ve Ar-Ge hakkında

“2010 yılından beri Ar-Ge konusunda çalışıyoruz. Cironun yüzde 1.5 Ar-ge’ye harcanıyor.

Türk mühendisler ve yabancı bilim insanlarıyla çalışılıyor. Türk mühendislerin başarısına çok inanıyoruz.”

Hiperaktif bir aileyiz!

İş hayatımda oldukça hareketliyimdir. Ailece fazla oturamıyoruz. Fabrikaya giderim öğleden sonra şirkete gelirim. Kardeşim Kalamış Marina’ya gider, buraya gelir. Fuarlara gideriz. Dedem 93 yaşında arabayı kendisi kullanır, şoförü yoktur.