Hayalet restoran TripAdvisor’da bir numara oldu

0
126

Gastronomi ve turizm konusunda yazan İtalyan yerel gazete Italia a Tavola TripAdvisor’a kötü bir oyun oynadı. Le Figaro’nun haberine göre, söz konusu gazete yalnızca bir ayda ve sadece on yorumla, aslında var olmayan bir restoranı Lombardiya’nın Moniga del Garda kasabasında bir numaraya yerleştirmeyi başardı. Amaç, internette yayımlanan yorumların tamamen kontrol ve filtreleme dışı olduğunu kanıtlamaktı.

İtalyan gazete nisan ayı sonunda, Brescia kırsalında aslında var olmayan “La Scaletta” adlı bir restoran için “muhteşem” yorumlarıyla bir profil oluşturmayı başardı. 19 Mayıs ila 20 Haziran arasında ise yine farklı sanal hesaplardan dokuz “sahte” yorum daha yayımlandı. Sonuçta da “La Scaletta” hızla basamakları tırmanıp, yörenin en iyi restoranı unvanını elde etti. Italia a Tavola bu oyunun ardından TripAdvisor’ın hiçbir denetim uygulamadığı sonucuna vardı. Gazete yazısında, “restoran için verilen telefon numarası aslında bölgedeki bir karakolun telefonu olduğundan restoranın var olup olmadığı kolayca anlaşılabilirdi” dedi. Haberde söz konusu sitenin “her tür sahteliğe açık olduğu”na dikkat çekildi.

Öte yandan,  haberin 22 Haziran tarihli nüshasında yayımlanmasından hemen sonra “La Scaletta” profilini geri çeken TripAdvisor ise, bir başka yerel yayın olan Giornale di Brescia’ya gönderdiği açıklamada Italia a Travola’yı sert bir dille eleştirdi.

Açıklamada, TripAdvisor’ın yorumları on yılı aşkın bir süredir derinlemesine analiz ettiği ve sahtelikleri kolayca saptayabilecek kapasitede olduğu belirtilerek, yanıltıcı yorum ve bilgi yayınının sitenin koşullarını ihlal etmenin ötesinde İtalyan Tüketici Yasası’na da aykırı olduğuna dikkat çekildi.