Harvard dünyanın milyarder üreticisi

    0
    54

    Başarılı herhangi bir insanla konuşun, size başarıya giden yolun neredeyse yarısının ‘çevre’ kaynaklı olduğunu söyleyecektir. Okul bazında konu irdelendiğinde ise çevre edinme hususunda mükemmel bir örnek olan Harvard akla geliyor.

    Visual Capitalist tarafından yayınlanan makaleye göre, dünyanın en zengin 500 insanının 35’i Harvard mezunu. Yani Harvard mezunu milyarder sayısı, listede yer alan Suudi Arabistan ve İspanya kökenli milyarderlerin toplamından fazla.

    35 Harvard mezunu milyarderin toplam serveti ise 309 milyar dolar. Yani kabaca Hong Kong ve İrlanda’nın GSYİH’sına eşit denilebilir. Chalie Munger, Meg Whitman, John Paulson, Steve Ballmer, Paul Singer, Ken Griffin, Ray Dalio ve Michael Bloomberg gibi isimleri mezun eden Harvard’ın yeni öğrencileri ve öğretim görevlileri bu büyük isimlerin çevresinden faydalanma şansına da sahip oluyor.

    Elit üniversiteler okula giriş sırasında öğrencileri akıllı ve iyi bir çevre sahibi olma konusunda filtreliyor. Stanford ve Harvard gibi okullar yapılan başvuruların üzde 6’sından daha azını kabul ediyor. Böylece bu okullardan mezun olan öğrenciler ‘ayrıcalıklı’ çevrenin içinde yetişiyor ve bu ayrıcalıklı iletişim ağına dahil oluyor. 

    Bundan 100 yıl sonra hala aynı kriterler ‘ayrıcalıklı’ olmak için yeterli olur mu bilinmez ama aksi ispatlanıncaya kadar bu okullar milyarder üretmek konusunda tartışmasız en başarılılar.

    Tabii ki başarının yalnızca iyi okullardan mezun olmakla geldiğini söylemek de doğru değil. Michael Dell, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jack Dorsey ve Evan spiegel gibi isimler üniversiteyi bırakıp iş hayatına yönelerek yükselmeyi ve zengin olmayı başardı.