Google’ın hedefi kullanıcının asistanı olmak

0
42

Fortune 500 Türkiye gala gecesinde Fortune Türkiye yazarı Ali Ağaoğlu’nun moderatörlüğünde “Türkiye’de yeni dönem: Fırsatlar ve riskler” başlığıyla düzenlenen panelde konuşan Google Türkiye Genel Müdürü Bülent Hiçsönmez, Google’ın şu anda dünya arama motorundan çıkıp, kullanıcıların asistanı haline gelmek istediğini söyledi.

Ağaoğlu: Dünyanın en değerli şirketi Apple. Bunun arkasında da inovatif bir şirket olması yatıyor. Dünya markası haline gelmek için önemli yatırımları var.  Bu noktada ülkemiz için neler söyleyebiliriz?
Hiçsönmez: Bu işin sırrı, sihri üründe. Google’da iki tane prensip var. Birincisi, yaptığınız her ürününün kişinin hayatına mana katacak, kullandığı anda kişinin hayatını değiştirebilecek nitelikte olması. İkincisi ise, bizim kendi aramızda kullandığımız tabirle, “ışık hızı testini geçmek” zorunda.
 
Diğer yandan, yeni ürün yaratmakla ilgili bir heyecan da var. Ama iş onunla da bitmiyor. Google’ın ürünlerine baktığınızda temelde hızlı ve insan hayatına katkı sağlamak var.  Aramadan bir örnek vereyim; Arama konusunda 16 yılın herhangi bir döneminde “Bu işle ilgili yapılacaklar bitti” deyip bitirebilirdik.
 
Bu yıl Google’da 16’ncı yıl. Şu anda en büyük inovasyon bizim arama motorumuz. Şu anda Google’ın yapmak istediği, yaratmak istediği, dünya arama motorundan çıkıp, sizin bir asistanınız haline gelmesi.  Bununla ilgili ürünler devam ediyor.
 
Bunun haricindeyse, Google’da temel prensip; işin nasıl ve niye yapılmayacağı işini bir kenara koymak. Genelde bu işte reaksiyon herhangi bir şeye başlamadan evvel, bu iş yapılabilir ama bu bu bu bunu engelliyor. Google’da bu yapılmaz. Google’da engelleyen faktörler bir kenara konur. Çünkü engeller bakışımızı değiştirir.
 
İmkansızı mümkün kılmayla ilgili genel bir yaklaşım var burada. Kullanıcının sadece ufak bir fayda sağlayacağı yaklaşımı Google’da devam ettirmeniz sözkonusu. Çünkü bu teknoloji dünyasında ufak faydalarla ufak büyümelerle devam edebilirsiniz.
 
Onun için temelden sınırsız bir yapıda tamamıyla dünyayı değiştirmek üzere, dünyadaki her şeyi bir insan için nasıl fayda sağlayabiliriz diyerek yola çıkıyoruz. Geldiğimiz nokta bu.
 
Bu arada medyayı değiştirmekle ilgili iyi bir şey yapmıyoruz.  Bunu değiştiren, bizim dünyamızda değişimi yaratan teknoloji firmaları değil; kullanıcı. Esas değişim kullanımdan geliyor. Türkiye burada dünyanın 7 ülkesinden biri. Yaptığımız kullanıcı analizlerinin çoğunda Türkiye ilk beşte ya da 10’da.İlk 10’un dışına çıktığı analiz çok az.
 
Hayatın esas mecrası mobil erişim cihazı. Biz bunu Youtube’da çok iyi görüyoruz.  Şu anda Amerika’ya baktığımızda Youtube’un 18-34 yaş arası grubu var. Şundan da eminiz. Bu sadece bu yaş aralığında kalmayacak. Daha da yükselecek. Ve bu şekilde bu iş tamamlanmış olacak.
 
Bunun temelinde müzik dünyasındaki değişim var. Müzik dünyasındaki değişimin içinde herkes bulunmuştur. Kasetten CD’ye geçiş, CD’den Apple iTunes ile beraber çağ atlandı. Şu anda o da değişmiş durumda.
Bugün tek bir mobil cihazınız var. Tek bir üyelikle dünyadaki bütün müziklere erişebilme imkanına sahipsiniz.
 
Ali Ağaoğlu: Siz her konuştuğunuzda içim umutla doluyor. Her şey daha iyi olacak gibi hissediyorum. Şunu sormak istiyorum. Sosyal mecralar şirketleri nasıl etkileyecek?
Hiçsönmez:  Google olarak bilgiyle çok derinlemesine analiz yapıyoruz. Kelime tarama hacminden kitlelerin hangi konulara ilgi duyduğunu analiz ediyoruz. Mesela ekonomik değerlere bakıyoruz. Bir örnek vereyim; Türkiye’de gelinlik/damatlık sektörüne bakalım dedik. Bunu size de soralım. Sizce gelinlik damatlık ne zamanlar alınıyor? Bir kere Nisan ayında satın almalar başlıyor. Satın almanın en sık olduğu ay Haziran. Damatlık en çok ne zamanlarda alınıyor biliyor musunuz? O da Haziran’ın sonlarında. Bu neyi gösteriyor? Bunu analiz eden şirketler, alıp başını gidecek demek. “Big data” herkesin radarında olacak. Var olmak için inovasyonla yaşamak gerek. Teknolojiyle ilgili olarak kullanıcıyı iyi anlamak gerek. Sosyal mecra da buna dahil. Takipçi sayısını artırmaktan, müşterilerinizle olan ilişkilerinize kadar çok önemli. Bunu yapmak için yazılım teknolojiyi iyi bilmek gerek. Dünyada şirketler IT yetkilisini toplantılara alarak giriyor. Yapılacak çok iş var. Aramada bile daha iş bitmedi.