​Google Alphabet hamlesi ile neyi hedefliyor?

    0
    30

    Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros’un kaleme aldığı Google’ın Alphabet stratejisi ile ilgili yazısı.
    Geçtiğimiz günlerde Google kurulduğu günden bu yana organizasyon yapısında en radikal değişikliği yaparak çatı şirketi Alphabet’i kurdu. Peki Google Alphabet hamlesini neden yaptı? Tıkır tıkır işleyen makine, bu karar sonrası nasıl bir yol alacak?

    Yukarıdaki soruya tek başına cevap verme ukalalığına girmeyeceğim. Bu yazıda bu konuda ortaya konan fikirleri kişilere atıfta bulunarak aktarmaya çalışacağım.

    Konuyla ilgili ilk önemli yazı Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’in bloğunda Andrea Stroppa’dan (Kendisi internet güvenliği konusunda bir araştırmacı ve aynı zamanda Huffington Post İtalya’nın blog yazarlarından) geldi.

    DAHA BAĞIMSIZ VE HIZLI KARAR ALMA SÜRECİ
    Stroppa yazısına Google’ın kurucusu Larry Page ve Sergey Brin’in 2004 yılındaki halka arz sırasında söyledikleri bir cümle ile başlayor. Page ve Brin ‘Google konvansiyonal(klasik) bir şirket değildir ve böyle olmaya çalışmayacaktır.” açıklamasını yapmıştı. Stroppa 11 yıldır şirketin kurucularınn verdiği söze bağlı devam ettiğini ve son kararı ile de bu sözün kulaklarda yeniden çınladığını yazdı.

    Stroppa’ya göre alınan bu kararla şirket yeni ürünlere daha fazla fokus olacak. Alphabet altında toplanan Google şirketlerinin her biri kendi içerisinde bağımsız olacağı için yeni ürünler geliştirme, satın alma yapma, ya da inovatif kararlar alma konusunda eskisine göre daha bağımsız haraket edebilecekler.
    Buna bağlı olarak grubun Bioteknoloji şirketiki Calico, internet altyapı şirketi Fiber, bünyesinde sürücüsüz otomobil projesi gibi gizli ama önemli teknolojik ürünleri barından Google X gibi şirketleri daha hızlı hareket edebilmesinin önü açılacak.

    GOOGLE, UNİLEVER’İN STRATEJİSİNİ Mİ UYGULUYOR?
    Konuyla ilgili bir Fortune’da bir analiz yazan Tim Calkins’e göre de Google’ın stratejisi hali hazırda Unilever gibi bünyesinde yüzlerce marka barından şirket tarafından başarıyla uygulanıyor. Bu örnekleri Jeep, Fiat ve Chrysler’i markalarını bünyesinde barından FCA gibi gruplarla artırmak mümkün. Calkins Google’ın da bünyesinde birçok markayı barındırdığını ve bu kadar fazla markaya sahip olan şirketlerin bir çatı şirketi altında organize olmasının başarıyı getirdiğini savunuyor. Aslında Stroppa’nın Page ve Brin’in bize hatırlattığı ‘Konvansiyonel şirket değiliz’ cümlesinin tam tersinin yapıtığını savunuyor ama bu kararın başarıya ulaşacağını öne sürüyor.

    Calkins bu stratejinin en önemli faydasının esneklik olacağına dikkat çekiyor. Alphabet’in yeni potansiyel büyüme fırsatlarını daha rahat kovalayabileceğini ve buna daha çok fokus olacağını iddia ediyor. Yine Calkins, bir çatı şirketinin altındaki markaları çok daha doğru konumlandırabileceğine dikkat çekiyor.
    Tim Calkins Alphabet gibi şirketleri ‘Markaların evi (House of Brands) olarak tanımlıyor ve asıl çarpıcı tespitini şu paragrafla anlatıyor:

    ‘ Markaların evi konumundaki bir şirket için hiçbir marka diğerinden daha önemli değildir. Bunun tam tersi Coca Cola gibi şirketler için geçerlidir. Orada Cola markası en önemli ve değerli markadır. Google için eski organizasyon yapısında en önemli marka Google’ın kendisi iken, şimdi bu yapılanma ile hiçbir marka diğerinden önemli olmayacaktır. Bu da Google için önemli bir zihniyet değişimidir.”

    İKİ FİNANSAL TABLO AÇIKLAYACAK
    Tabi işin bir de sermaye piyasası boyutu var. Google halka açık bir şirket ve yatırımcı açısındancore business denilen asli işi olan Google’ın rakamları çok önemli. Nitekim The Wall Street Journal’da yer alan habere göre bu organizasyondan sonra Google iki ayrı finansal tablo açıklayacak. Biri Alphabet diğeri Google için. Bu da Alphabet’in başlangıçta karlı olmayacak yeni yatırımlar yapması için daha esnek ve cesur davranmasını sağlayabilir. Bu yorum da, yine Fortune da konuyla ilgili bir yazı kaleme alan teknoloji ve iş dünyası editörü S.Kumar’a ait.

    Özetle, Alphabet’in kuruluşu ile bildiğimiz ve altında birçok marka bulunan Google biraz kilo verdi. Larry Page Alphabet CEO’su oldu. Google’ın CEO’luk görevine Sundar Pichai getirildi.
    Peki bu kararların etkisini yorumlayan haberlere bakıldığında şunlar ortaya çıkıyor.
    Alphabet ile Google asli işine odaklanacak.
    Bir çatı şirketi ile yeni fırsatlar konusunda daha kolay karar alınabilecek.
    Esnek ve kısmen bağımsız bir yönetim yapısıyla Alphabet’in altındaki tüm şirketler daha hızlı karar alabilecekler.
    Tüketici açısından ise önümüzdeki dönemde Alphabet ve Google’dan daha sık satın alma, yeni ürün anonsları görebileceğiz.

    YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..